Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Νέα στοιχεία- σοκ: Πάνω από 926.000 οι μακροχρόνια άνεργοι – Καταρρέει η αγορά εργασίας

Μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για την υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας κόβει κάθε διάθεση... σημαιοστολισμών.

Κι αυτό γιατί μέσα στην τελευταία τριετία εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε διάστημα ενός έτους, ενώ...
παράλληλα μήνα με το μήνα αυξάνεται ο αριθμός όσων πυκνώνουν τις τάξεις εκείνων που εργάζονται με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διαμορφώθηκε στο ασύλληπτο 75,4%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι 926.944 άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία πάνω από έναν χρόνο, αδυνατώντας να βρουν δουλειά. 

Πόσοι ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011; 
Περίπου οι μισοί! 
Συγκεκριμένα το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 53,2% ήτοι 467.238 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε αυτή την τριετία που μεσολάβησε, αυξήθηκε κατά 459.706 ο αριθμός όσων χάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βρουν νέα μέσα σε έναν χρόνο! Σημειωτέον, ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο- της μακροχρόνιας ανεργίας- είναι που προβληματίζει πιο έντονα τους αναλυτές, καθώς δείχνει ότι η ανεργία γίνεται διαρθρωτική, δηλαδή αποκτά δομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα η μείωση της σε ανεκτά επίπεδα να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Το άλλο στοιχείο, που αποτυπώνει την κατάσταση της αγοράς εργασίας, είναι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, που πλέον διαμορφώνεται στο 9,5% των εργαζομένων, βαίνοντας μάλιστα αυξανόμενο. 
Συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 8,2%, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν 7,9% και στο τρίτο τρίμηνο του 2011 μόλις 6,8%. 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν μέσα σε αυτήν την τριετία στις 340.756 από 277.392, ήτοι ότι 63.364 περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εργαστούν έστω με μερική απασχόληση.
Σημειωτέον, επίσης, ότι το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,4% του συνόλου των απασχολουμένων.

Γιώργος Παππούς

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου