Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Το Μαξίμου σε τεντωμένο σχοινί: Πως αντέδρασαν οι δανειστές στο email – Νέες αλλαγές σε συντάξεις και ΦΠΑ

Το Μαξίμου σε τεντωμένο σχοινί: Πως αντέδρασαν οι δανειστές στο email – Νέες αλλαγές σε συντάξεις και ΦΠΑ

  • Με το ακουστικό στο χέρι η κυβέρνηση
  • Πως αντέδρασαν οι εταίροι στο email
  • Όλοι περιμένουν την απάντηση του «σκληρού» ΔΝΤ
  • Νέες αλλαγές σε συντάξεις και ΦΠΑ
  • Ο Σαμαράς ψάχνει πολιτική λύση, αλλά το Βερολίνο δεν «ακούει»
  • Πολύ βαρύ το κλίμα για την Αθήνα 
  • Πως τα νέα μέτρα επηρεάζουν την εκλογή Προέδρου
  • Τι θα συμβεί αν η Τρόικα πει ξανά «όχι»
  • Με το ακουστικό στο χέρι παραμένει η ελληνική κυβέρνηση η οποία αγωνιά για την απάντηση της Τρόικα στο email που...
    εστάλη με τις προτάσεις για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.
    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ακόμη και σήμερα την απάντηση των δανειστών, ενώ, το επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε... αναμμένα κάρβουνα για το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν τις ελληνικές προτάσεις.
    Πως αντέδρασαν οι εταίροι στο email – Νέες αλλαγές στις ελληνικές προτάσεις
    Το ηλεκτρονικό μήνυμα που «έφυγε» από Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής περιλάμβνε οδυνηρές αλλαγές και υποχωρήσεις, οι οποίες αναμένεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, με την κρυφή ελπίδα πως η Τρόικα θα πει το «ναι» και οι εκπρόσωποί της θα έλθουν επιτέλους στην Αθήνα.
    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαβούλευση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, καθώς, το Ταμείο είναι εκείνο που έχει τηρήσει την πιο σκληρή στάση. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, μάλιστα, σημειώνει ότι η «άμεση ανταπόκριση» της Αθήνας έκανε θετική εντύπωση, ωστόσο δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, δεδομένης της σκληρής στάσης του ΔΝΤ.
    Επιπλέον, φαίνεται πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα αλλάξουν εκ νέου, καθώς, γίνεται, πλέον, λόγος για τριετές πάγωμα συντάξεων, δηλαδή έως και το 2018, αλλά και συντελεστή στο 11% του ΦΠΑ στον τουρισμό (όσο ήταν το 2010). Υπάρχει, μάλιστα, και ένα πιο ακραίο σενάριο που κάνει λόγο για συντελεστή 13%, όσο είναι και στην εστίαση.
    Ενα, ακόμη, ζήτημα που μένει να ξεκαθαριστεί είναι και εκείνο της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, όπου η Τρόικα δεν έχει δώσει... στίγμα.
    Τι προέβλεπε το mail που εστάλη στην Τρόικα :
    • Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό και συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ο συντελεστής σήμερα είναι 6,5% και είναι πολύ πιθανόν να φτάσει στο 10%. Η Τρόικα ζητούσε αύξηση συντελεστή στο 13%.
    • «Πάγωμα» συντάξεων και τη διετία 2016- 2017. Μετά από το ήδη νομοθετημένο «πάγωμα» έως το τέλος του 2015 προβλεπόταν η δυνατότητα αυξήσεων σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.
    • Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά
    •  Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά με εφαρμογή του μέτρου από το 2019 με 3ετή μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε αυτή την περίπτωση θα θιγούν 10.000- 15.000 ασφαλισμένοι αντί των 250.000 που θα συνεπαγόταν η κατάργηση από 1/1/2015 όπως ζητούσε η Τρόικα
    •  Πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ. Το κονδύλι θα μειωθεί κατά 80 εκατ. ευρώ και το πώς ακριβώς θα περιοριστούν οι δικαιούχοι θα αποφασιστεί έως το Μάρτιο, με εφαρμογή από το 2016 και κριτήριο τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015.
    •  Δημόσιο: θα ισχύσουν νέοι εισαγωγικοί μισθοί από 1/1/2015 αλλά μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επίσης θα καταργηθεί σταδιακά η αποκαλούμενη προσωπική διαφορά από 1/7/2015, κάτι που θίγει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Η προσωπική διαφορά είναι μέρος των ειδικών επιδομάτων, που συνεχίζουν να παίρνουν εφοριακοί και τελωνειακοί μετά από την κατάργηση τους λόγω εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου. Επιπλέον, επίκειται «κούρεμα» οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών, δηλαδή των αποκαλούμενων μη μισθολογικών βαρών.
    Ο Σαμαράς ψάχνει πολιτική λύση, αλλά το Βερολίνο δεν «ακούει»
    Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός φέρεται να προβεί τις προηγούμενες ημέρες σε τηλεφωνικές επαφές με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να δοθεί μια πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχουν επέλθει οι συζητήσεις.
    Πάντως, τα μηνύματα από το Βερολίνο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς, πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την Αθήνα.
    Το Spiegel, μάλιστα, μεταδίδει ότι στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα αδιαφορώντας για τις πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
    Τι αντίκτυπο θα έχουν τα νέα μέτρα στην κυβέρνηση και στην εκλογή Προέδρου
    Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και δια στόματος υπουργού Οικονομικών, εκφράζεται αισιοδοξία πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και πως η επόμενη εβδομάδα θα φέρει εξελίξεις, ωστόσο, ζητούμενο παραμένει το τι θα συμβεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
    Δεδομένης της συγκυρίας, το Μαξίμου επιχειρεί να αφουγκραστεί το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν προ μηνών πως δεν θα στηρίξουν νέα μέτρα, ενώ, στην εξίσωση μπαίνει και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
    Στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν φαίνεται υπάρχει ανησυχία πως δεν θα περάσουν τα νέα μέτρα, καθώς, εκτιμάται ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν για ακόμη μια φορά, ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι οι 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    Η... κλεψύδρα τελειώνει και η ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια πλησιάζει, ωστόσο, η υποχώρηση της κυβέρνησης και η λήψη νέων μέτρων, ίσως να την απομακρύνουν από τον βασικό της στόχο, δηλαδή, την αποφυγή πρόωρων εκλογών.
    Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν αρκούν για να «πιάσει» η κυβέρνηση τους 180 και, ακόμη και αν μερικοί από τους ανεξάρτητους ψηφίσουν το προτεινόμενο πρόσωπο, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν κι άλλοι βουλευτές που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία μόλις έχει περάσει νέα μέτρα.
    Τι θα συμβεί αν η Τρόικα πει «όχι»
    Εκείνο, βέβαια, που απεύχονται όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ένα πιθανό «όχι» της Τρόικα στις ελληνικές προτάσεις που θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις. Μια νέα άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών θα σημαίνει ότι απαιτούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, κάτι που θα φέρει το Μαξίμου μπροστά στο φάσμα βαθιάς πολιτικής κρίσης
    iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου