Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Eπεκτείνεται η κουρδική εξέγερση: Και δεύτερη κουρδική πόλη κήρυξε αυτονομία στην Τουρκία! (vid)

"ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ" Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ...

Και δεύτερη κουρδική πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κήρυξε την αυτονομία της μετά την πόλη Τσίζρε.Πρόκειται για την πόλη Σιλόπη και ουσιαστικά με την κίνηση αυτή τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ δεν υφίστανται πλέον. Η δημιουργία τουρκικού Κουρδιστάν δέιχνει να είναι ορατή...

Η τουρκική Ζαμάν αναφέρει ότι οι Τσίζρε Σιλόπη, οι δύο μεγάλες πόλεις στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ μετά από δύο μεγαλειώδεις και πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις της νεολαίας του ΡΚΚ ανακηρύχθηκαν αυτόνομες περιοχές.
Στην πρώτη περίπτωση, της Τσίζρε, μάλιστα ο στρατός είχε στείλει μεγάλες δυνάμεις τεθωρακισμένων για να τις καταστείλουν ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ στην καταστολή της εξέγερσης με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι Κούρδοι και στην κήρυξη της αυτονομίας της Σιλόπης, όπου βρίσκεται και το μοναδικό πέρασμα της Τουρκίας προς το Ιράκ.
Ανεπίσημα αυτή την στιγμή η Τουρκία δεν έχει σύνορα με το Ιράκ.
Και στις δύο πόλεις οι κάτοικοι έχουν κάνει ορύγματα και απαγορεύουν στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού να εισέλθουν στην πόλη.
Η Ζαμάν πριν από λίγες ημέρες φιλοξενούσε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο πολλώνπόλεων κατα την διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων για την Κομπάνι.
«Ουσιαστικά το PKK έχει κάνει ένα παράλληλο κράτος μέσα στην Τουρκία»τονίζει στην Ζαμάν ο Ατίλα Σαντικλί, πρόεδρος του Ινστιτούτου Bilgesam.
"Ο διάλογος που ξεκίνησε ο Ερντογάν με τους Κούρδους για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με την τρομοκρατία (σ.σ.: εννοεί την δράση του PKK) κυρίως εξυπηρετεί το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK, που βρήκε την ευκαιρία να δώσει μια γεύση αυτονομίας στους υποστηρικτές του"σημειώνει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία Ζαμάν.
«Από τον φόβο να μην σπάσει ο δάλογος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή και δεν αντιδρά στα στελέχη του PKK, που παραμένει τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία όσο και την Ευρώπη, να αυξάνουν με την δύναμη των όπλωντην αυτονομία ολόκληρων πόλεων στην νοτιοανατολική Τουρκία» συμπληρώνει το ρεπορτάζ καταγράφοντας την έντονη δυσφορία νεόςμεγάλου κομματιού της κοινής γνώμης.
Η μη καταστολή της πρώτης αυτονόμησης έδωσε το "σήμα" και στην δέυτερη πόλη ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε αδυναμία, και δεν μπορεί ουσιαστικά να τηρήσει την τουρκική εξουσία στην περιοχή.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απέφυγε την ένοπλη επέμβαση στην πόλη Τσίζρε επειδή φοβήθηκε μια γενική εξέγερση του κουρδικού πληθυσμού. Όμως οι αυτονομήσεις έρχονται αλυσιδωτά. Ο ένας γίνεται δύο, και οι δύο γίνονται...όλοι.
Μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας,οι Κούρδοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν ορύγματα και να στήνουν μπλόκα σε κεντρικά σημεία της πόλης στις γειτονιές Σουρ, Κούντι και Νουρ προκειμένου να εμποδίσουν τους Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς να μπουν στην πόλη τους.
Η Σιλόπι αποτελείται από 3 δήμους και 23 χωριά και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει 80 χιλιάδες κατοίκους, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι.
Είναι σαφές ότι η αναταραχή στις κουρδικές περιοχές στα τρία από τα τέσσερα κράτη που εκτείνεται γεωγραφικά το Κουρδιστάν (Συρία, Τουρκία, Ιράκ) μπορούν να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα στην Αγκυρα.
Οπως είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει "εξαγωγή" της κρίσης στον αδύναμο κρίκο της περιοχής, ειδικά σε αυτή την εποχή που η κυβέρνηση εφαρμόζει μια τουρκοφοβική πολιτική προκειμένου να κρύψει τις αδυναμίες των Ενόπλων Δυνάμεων που προκάλεσαν οι εγκληματικές πολιτικές αυτοφοπλισμού που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2005...

silopi aftonomia 1
silopi aftonomia 2
silopi aftonomia 3
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου