Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Δεν είναι μόνο η Αμφίπολη - Τα παραδείγματα άλλων μακεδονικών τάφων με υπόγειες κρύπτες [εικόνες]

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία, που ακολούθησε την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει θύρα στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης που να οδηγεί σε κάποιον άλλον θάλαμο και άρα η ανασκαφή τελειώνει κάπου εκεί, μόνη ελπίδα για να βρεθεί ο αρχαίος νεκρός ή το ακριβές σημείο ταφής του, ή έστω κτερίσματα, είναι η ύπαρξη κάποιας κρύπτης.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να κρύβει ακόμη μια έκπληξη και το μνημείο να έχει συνέχεια όχι οριζόντια αλλά...
κάθετη, ότι θα μπορούσε, δηλαδή, να υπάρχει μία (ή ακόμα και περισσότερες) καταπακτή που οδηγεί σε έναν υπόγειο θάλαμο όπου ίσως να βρίσκεται ο νεκρός. 
[To μεσημέρι της Παρασκεύης το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη τεράστιου υπόγειου θαλάμου, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου -Διαβάστε αναλυτικά και δείτε φωτογραφίες πατώντας ΕΔΩ]

Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είπε την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο του τάφου, ενώ η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη, παρέμεινε πιστή στο μότο «η ανασκαφή θα δείξει». «Υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας», σημείωσε με νόημα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Aρχαιολόγοι: Δεν υπάρχει προηγούμενο μακεδονικού τάφου με κρύπτες


Κάποιοι αρχαιολόγοι έσπευσαν να σβήσουν τις ελπίδες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου μακεδονικού τάφου με υπόγειο.«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω, να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο αρχαιολόγος κ. Νακάσης.

Στο ίδιο κλίμα, και άλλος αρχαιολόγος με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία, που μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο», τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κρύπτη κάτω από δάπεδο μακεδονικού τάφου.

Με την άποψη των δύο προηγούμενων συμφωνεί και η κ. Ρωμιοπούλου, η οποία τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου κρύπτες στους μακεδονικούς τάφους, τουλάχιστον στην εποχή που χρονολογείται το συγκεκριμένο μνημείο, δηλαδή στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.».
Ωστόσο, μια πληροφορία που μεταδίδει σήμερα το xronometro.com έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες, αφού αναφέρει ότι υπάρχει ανάλογο παράδειγμα σε μακεδονικό τάφο περίπου της ίδιας εποχής. Επικαλείται, μάλιστα, την ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, όπου αναφέρεται η ύπαρξη μακεδονικού τάφου των αρχών του 3ου αιώνα, δηλαδή πολύ κοντά στον χρόνο κατασκευής του μεγάλου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη όπου γίνονταν οι ταφές.

Θαλαμωτός τάφος Καλινδοίων


Οπως σημειώνεται στη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για έναν «διθάλαμο τάφο με προθάλαμο και δύο επάλληλους θαλάμους. Μία μικρή αλλά επιμελημένη μαρμάρινη είσοδος με κανονική δίφυλλη και μαρμάρινη πόρτα οδηγούσε από τον προθάλαμο στον επάνω θάλαμο. Το δάπεδο του επάνω θαλάμου αποτελείται από πέντε στη σειρά, καλά αρμοσμένες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες δημιουργούσαν την οροφή του κάτω κρυφού θαλάμου, στον οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης». 
Οι ταφές χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ μέχρι και τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.
Ψάχνοντας στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, όμως, βρίσκει κανείς και άλλους μακεδονικούς τάφους με υπόγειες ταφές.

Μακεδονικός τάφος Ελαφοχωρίου


Ο «θρακικός» υπόγειος κτιστός τάφος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του μικρού χωριού Δάφνη, κοντά στο Ελαφοχώρι, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ανήκει στους μακεδονικού τύπου τάφους, αλλά παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως όλοι οι σύγχρονοί του κτιστοί τάφοι της Θράκης. «Καλύπτεται από τύμβο κατασκευασμένο με αμμοχάλικο και χώμα και εσωτερικά είναι κτισμένος από λαξευμένους γωνιόλιθους, σύμφωνα με το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοποιίας, από μαλακό πωρόλιθο της περιοχής Μεταξάδων Έβρου. Αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο. 
Ο δρόμος έχει διάστασεις 2,70 Χ 1,24 μ. 
Ο προθάλαμος και ο θάλαμος είναι τετράπλευροι, διαστάσεων 1,20 Χ 1,40 Χ 10,2 μ. και 2,55 Χ 2,40 Χ 1,02 μ. αντίστοιχα. 
Ο δρόμος και ο προθάλαμος καλύπτονται με οροφή σχήματος κόλουρης πυραμίδας, κτισμένης με το εκφορικό σύστημα, ενώ ο θάλαμος στεγάζεται με ημικυλινδρική καμάρα. 
Στον προθάλαμο και στον θάλαμο τα δάπεδα είναι στρωμένα με πλάκες και οι είσοδοι σχηματίζονται με μονολιθικές παραστάδες, υπέρθυρο και κατώφλι. Στο βάθος του θαλάμου υπάρχει κιβωτιόσχημη κλίνη κατασκευασμένη από δύο οριζόντιες πλάκες που στηρίζονται σε τρεις γωνιόλιθους. 
Κάτω από το δάπεδο, μπροστά από την κλίνη, υπάρχει κιβωτιόσχημος τάφος, που σκεπαζόταν με τις πλάκες του δαπέδου», σημειώνεται.
Ο τάφος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., με αρχές 3ου αι. π.Χ.

Μακεδονικός Τάφος Μακρίδη Μπέη


Πρόκειται για ένα διθάλαμο μακεδονικό τάφο με ιωνική πρόσοψη, ο οποίος καλυπτόταν με τύμβο, ύψους 20 μ. και διαμέτρου 80 μ. Οπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «ο προθάλαμος είναι ψηλότερος και πλατύτερος από τον θάλαμο, ενώ δύο δίφυλλες θύρες, μία ξύλινη και μια μαρμάρινη, έκλειναν αντίστοιχα τα θυραία ανοίγματα του προθαλάμου και του θαλάμου. Επικλινής δρόμος μήκους 14,70 μ. και πλάτους 3,34 μ. οδηγούσε στην είσοδό του. Στο εσωτερικό του θαλάμου βρέθηκε ταφική κατασκευή, που χωρίζεται σε δύο χώρους. 
Κάτω από το δάπεδό της δημιουργείται ακόμη ένας κιβωτιόσχημος τάφος-θήκη. Εδώ εντοπίστηκε η μοναδική ταφή που πραγματοποιήθηκε στον τάφο».

Χρονολογείται στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. από τον ανασκαφέα, ενώ η νεότερη έρευνα τον τοποθετεί περίπου στο 300 π.Χ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου