Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Βρυξέλλες σε Αθήνα: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η λύση - Το ΔΝΤ δεν φεύγει


 Βρυξέλλες σε Αθήνα: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η λύση -Το ΔΝΤ δεν φεύγει

* Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση
* Τι ζήτησε το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση
* Τα τρία νέα δεδομένα που πέφτουν στο τραπέζι
* Δημιουργία προληπτικού πλέγματος προστασίας το διάδοχο σχήμα του Μνημονίου

«Βρεγμένος» ως το κόκκαλο αποχώρησε από το EUROGROUP ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά από το παγωμένο «ντους» που του επεφύλαξαν οι ομόλογοι του και...
πλέον στην κυβέρνηση καλούνται να χειριστούν πολιτικά και επικοινωνιακά τα τρία νέα δεδομένα, όπως αυτά προέκυψαν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πρώτον: Η Τρόικα όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσει αλλά από τα όσα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι έχει λάβει οδηγίες να πιέσει την Αθήνα ως το τέλος. 
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ούτε χθες οι Ευρωπαίοι άναψαν πράσινο φως στην επιστροφή των επικεφαλής, πετώντας το μπάλα στο ελληνικό γήπεδο. Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει- ο επικεφαλής του EUROGROUP τόνισε με νόημα ότι μετά από το Δεκέμβριο υπάρχει «κενό»- οι Ευρωπαίοι δείχνουν προς την κυβέρνηση ότι έχει δύο επιλογές. 
Είτε να οπισθοχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει χαράξει στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στο Μισθολόγιο του Δημοσίου και να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση και ακολούθως η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή, που έτσι θα συνοδεύεται από πιο «χαλαρούς» όρους 
είτε να αφήσει την αξιολόγηση να «κρεμάσει» και να υποχρεωθεί στην υπογραφή συμφωνίας προληπτικής χρηματοδότησης με την πλάτη στον τοίχο, όντας εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών.
Δεύτερον: Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ κατέστησαν σαφές ότι η συζήτηση που ξεκίνησε για την πιστωτική γραμμή αφορά στην ECCL, δηλαδή στη γραμμή ενισχυμένης εποπτείας, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί. τρίτου δρόμου, που ανέπτυξε η Αθήνα. 
Η λύση αυτή, που ουσιαστικά επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι για προφανείς λόγους, βάσει κανονισμού του ESM συνεπάγεται επιτήρηση και όρους μνημονιακού τύπου, χωρίς να απαιτείται μάλιστα η χρήση των κεφαλαίων της πιστωτικής γραμμής αλλά μόνο η χορήγηση της.
Τρίτον: Ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα είναι ούτε διακοσμητικός ούτε συμβουλευτικός αλλά ουσιαστικός και παρεμβατικός, αφού όπως ξεκαθάρισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «με την παρουσία του Ταμείου θα είναι πιο ήρεμες οι αγορές»
Αν και ο κ. Χαρδούβελης είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος, δηλώνοντας ότι το Ταμείο είναι ευπρόσδεκτο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των εν λόγω διαπραγματεύσεων. 
Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν σπεύσει να κρατήσουν αποστάσεις από τις δηλώσεις Χαρδούβελη για το ρόλο του ΔΝΤ και γεννάται ερώτημα πώς ακριβώς θα αντιδράσουν και οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κυβερνητικών εταίρων, ειδικά εάν χρειαστεί να έρθουν προς ψήφιση «ευαίσθητα» νομοσχέδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου