Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο νεκρός του Τύμβου είχε θεωρηθεί θεός όσο ήταν εν ζωή - Βίντεο



Το ΥΠΠΟ σε ανακοίνωση του αποκάλυψε ότι η ανασκαφική σκαπάνη εντόπισε θυρόφυλλα στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο (Θ3).

Το εύρημα αυτό αποτελεί μια επιβεβαίωση της χρονολόγησης του ταφικού μνημείου μεταξύ 325 και 320 και αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν Μακεδονικό τάφο.
Οι εκφράσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου κας Περιστέρη είναι ενδεικτικές ότι η ανασκαφή πάει καλά και προοιονίζεται στο μέλλον σημαντικότατες ανακοινώσεις.

Άλλωστε η κα  Περιστέρη ήταν αποκαλυπτική :...  Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ"



Αξίζει όμως να εστιάσουμε σε κάποια σημεία της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672 ) :
"3. Σας θυμίζω το μέγεθος των ανοιγμάτων: Τα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ"
Εδώ μας γίνεται μια σημαντική υπενθύμιση για το άνοιγμα των θυρών. Μας προκαλεί έκπληξη γιατί το τρίτο θύρωμα δεν έχει το ίδιο άνοιγμα με τα δύο προηγούμενα, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενη δημοσίευση, και  το άνοιγμα του τέταρτου θυρώματος διαφέρει και είναι 0,96μ.
Έτσι η σειρά των ανοιγμάτων των θυρωμάτων είναι : 1,67-1,67-1,50-0,96.
Μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι η προοδευτική στένωση των ανοιγμάτων όσο προχωράμε προς το εσωτερικό του τάφου, υποδηλώνει άνοδο από  το επίπεδο του κόσμου της γένεσης προς την ανώτατη κατάσταση που είναι το ΕΝ, που συνάδει με την πρώτη προσπάθεια μας για τον αποσυμβολισμό του ταφικού μνημείου. (βλέπε : "ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ" ) 
Σίγουρα και οι απόλυτες τιμές των ανοιγμάτων θα έχουν μια ειδική σχέση μεταξύ τους που προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, αλλά με την πρόοδο της ανασκαφής σίγουρα  θα μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε υπό άλλη οπτική,

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επιτείνει την υποψία ότι ο νεκρός ίσως να είναι ο Αλέξανδρος είναι οι υπερμεγέθεις Καρυάτιδες που υπάρχουν στον ταφικό διάδρομο. Στην αρχαιότητα το μέγεθος των Ελληνικών αγαλμάτων υποδείκνυε την θνητότητα ή την θειότητα αυτών που αντιπροσώπευαν.

Οι θείες οντότητες είχαν αγάλματα υπερμεγέθη, ενώ οι θνητοί είχαν αγάλματα κανονικου μεγέθους. Η ύπαρξη  λοιπόν των υπερμεγέθων  Καρυατίδων υποδηλώνουν ότι στον τάφο πρέπει να είναι νεκρός ο οποίος έχει θεωρηθεί θεός όσο ήταν εν ζωή, και τέτοιος, όπως γνωρίζουμε, ήταν ο Αλέξανδρος.


Η χρησιμοποίηση υπερμεγέθων αγαλμάτων για οποιονδήποτε άλλον θνητό θα υποδήλωνε αλαζονεία, την οποία τιμωρούσαν οι θεοί.

Πηγή: empedotimos.blogspot.gr

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου