Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο τάφος με τα επτά δωμάτια στην Πέλλα που θυμίζει κατακόμβη - Οι ομοιότητες και οι διαφορές με τον τύμβο της Αμφίπολης [εικόνες]

Ο τάφος με τα επτά δωμάτια στην Πέλλα που θυμίζει κατακόμβη -Οι ομοιότητες και οι διαφορές με τον τύμβο της Αμφίπολης [εικόνες]

Μπορεί στη δυτική Μακεδονία να μην έχει βρεθεί άλλος τάφος με τόσους  χώρους, όπως αυτός στην Αμφίπολη, 

δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πέλλα όπου έχουν βρεθεί μακεδονικοί τάφοι με πολλούς θαλάμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» ένας εκ των τάφων αυτών στην Πέλλα, έχει μάλιστα επτά δωμάτια (αλλά όχι επάλληλα) και θολωτή οροφή, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μέχρι δυο δωμάτια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Ακαμάτη οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ του επταθάλαμου τάφου της Πέλλας και αυτού της Αμφίπολης συνοψίζονται στα εξής:
Διαφορές:

  • Ο τάφος της Πέλλας είναι μικρότερος από αυτόν της Αμφίπολης (αν και με σημαντικές ταφές)
  • Ο τάφος της Πέλλας έχει λαξευθεί στον τάφο, ενώ αυτός της Αμφίπολης είναι χτιστός
  • Ο τάφος της Πέλλας έχει πολλές θύρες που οδηγούν σε θαλάμους, ενώ στον τύμβο Καστά μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια θύρα σε κάθε θάλαμο.
Ομοιότητες:
  • Ο μακρύς διάδρομος
  • Οι κλίμακες
Οσον αφορά τον επταθάλαμο τάφο της Πέλλας ο κ. Ακαμάτης δηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε για τις ταφές μια πολύ σημαντικής οικογένειας από το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. ως τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ.
Η αρχιτεκτονική του εν λόγω τάφου που σχετίζεται με ταφικά μνημεία με θήκες στα τοιχώματα μπορεί να θεωρηθεί αφετηρία της εξέλιξης της χριστιανικής κατακόμβης και βεβαιώνει την αλληλεπίδραση των πολιτισμικών στοιχείων.
Ο επταθάλαμος τάφος στην Πέλλα:
Οι επτά θάλαμοι του τάφου της Πέλλας είναι λαξεμένοι γύρω γύρω από τον κεντρικό και δεν βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλον όπως στην Αμφίπολη:
Ο τάφος της Αμφίπολης: 
Αναπαράσταση βασισμένη στο σκίτσο του ζωγράφου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Περί τέχνης ο λόγος» (peritexnisologos.blogspot.gr)
Στην Αμφίπολη έχουν βρεθεί ήδη τρείς θάλαμοι και ο τέταρτος χώρος φαίνεται πως είναι υπαρκτός και μάλιστα υπόγειος.
Το καινούργιο αυτό στοιχείο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφού πέρα από τη λυγερόκορμη κορμοστασιά των καλοδουλεμένων Καρυατίδων, «υπάρχουν ενδείξεις ενός τέταρτου χώρου», όπως δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, καθώς βρέθηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στον τοίχο του τρίτου θαλάμου.

Αρα, δεν είναι ο τρίτος θάλαμος ο νεκρικός, όπως από μέρες υπαινίσσονταν οι ανασκαφείς βλέποντας προφανώς βαθύτερα. Το άνοιγμα αυτό είναι πολύ μικρότερο, περίπου μισό από τα άλλα θυραία ανοίγματα (1,68 μ.) που έχουν ώς τώρα βρεθεί.


Σύμφωνα με το νέο αξονομετρικό σχέδιο του αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μιχάλη Λεφαντζή, το μαρμάρινο άνοιγμα στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου βρίσκεται μέσα στην επίχωση, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τα θυραία ανοίγματα των δύο άλλων θαλάμων (Α και Β), που σημαίνει πως είτε πρόκειται για κρύπτη-νεκρική κόγχη, ή οδηγεί σε έναν υπόγειο πιθανώς νεκρικό θάλαμο. Το ενδιαφέρον σε αυτό το σχέδιο είναι επίσης ότι μας δείχνει την ύπαρξη μιας ακόμη τρύπας στον τέταρτο διαχωριστικό τοίχο, αλλά όχι στο ίδιο σημείο με την τρύπα του τοίχου των Καρυατίδων, αλλά ακριβώς απέναντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου