Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

"Αυτά είναι βασιλικά σύμβολα" – Τα επτασφράγιστα μυστικά και τα μοναδικά στοιχεία στον τάφο της Αμφίπολης

"Αυτά είναι βασιλικά σύμβολα" – Τα επτασφράγιστα μυστικά και τα μοναδικά στοιχεία στον τάφο της Αμφίπολης- Οι ανάγλυφοι ρόδακες οδηγούν σε μέλος της βασιλικής δυναστείας της Μακεδονίας

- Άφωνοι όλοι από τα μοναδικά στοιχεία της κατασκευής του τάφου της Αμφίπολης

- Μια “σειρά” ογκόλιθων χωρίζει τους επιστήμονες από τα πρώτα ευρήματα εντός του τάφου 

Οι απαντήσεις, όσες και όποιες και αν είναι αυτές, είναι θέμα πλέον μερικών 24ωρων να δοθούν. 
Ουσιαστικά ένας τοίχος σφράγισης χωρίζει πλέον τους αρχαιολόγους από το να μπουν στο εσωτερικό του τάφου.
Όλα δείχνουν ότι απομένει η απομάκρυνση κάποιων ογκόλιθων για να μπορέσουν να δουν οι επιστήμονες στο εσωτερικό, έστω και στον προθάλαμο πριν τον νεκρικό θάλαμο.
Με τον τρόπο αυτό ίσως δοθεί και η πρώτη απάντηση για το εάν έχει συληθεί ή όχι ο τάφος...


Βασιλικό σύμβολο

Τα ευρήματα που ήρθαν τα τελευταία 24ωρα στο φως πραγματικά άφησαν άφωνους τους πάντες. Πλέον όλοι μιλούν για έναν μοναδικό τάφο με μοναδικές διαστάσε4ις αλλά και κατασκευαστικά στοιχεία.
Δεν είναι πλέον μονάχα η περίμετρος σχεδόν μισού χιλιομέτρου, δεν είναι ούτε η διάμετρος που οδηγεί σε ένα μοναδικό ταφικό σύμπλεγμα με βάθος ως και 160 μέτρα.
Υπάρχουν στοιχεία όπως οι Σφίγγες, η σφράγιση με χώμα που δείχνουν επηρεασμό από την Αίγυπτο, αλλά και οι Καρυάτιδες που άλλαξαν τα δεδομένα.
Είναι η πρώτη φορά που συναντάται ταφικό μνημείο στη Μακεδονία όπου εμφανίζονται Καρυάτιδες.
Πρόκειται λοιπόν για έναν τάφο που ως τώρα δίνει μοναδικά για το είδος του στοιχεία.
Μοναδικά, αλλά και αντάξια βασιλέως. Αυτό άλλωστε δείχνει και ο διάκοσμος της οροφής πάνω απ΄ τις Καρυάτιδες.
Ο ανάγλυφος ρόδακας σε μπλε και κόκκινο χρώμα συναντάται σε πολλές νεκρικές ταφές ανά την Ελλάδα και ανά τους αιώνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο αποκτά άλλη σημασία.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για το σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας επί Φιλίππου του Β και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται άλλωστε στο κέντρο του “Ήλιου της Βεργίνας” τότε σίγουρα μιλάμε για βασιλική ταφή. Παράλληλα και τα χρώματα παραπέμπουν στην ίδια δυναστεία και εδώ υπάρχει και άλλη μια λεπτομέρεια την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε. Τέτοιες λεπτομέρειες δεν βρέθηκαν ούτε καν στον τάφο που αποδίδεται στον Φίλιππο τον Β από τον Μ. Ανδρόνικο, ούτε δηλαδή στον ισχυρότερο άνδρα της δυναστείας προ του Μ. Αλεξάνδρου και έτσι επανέρχεται το ερώτημα ...
Στην Αμφίπολη ποιος ενταφιάστηκε σε αυτόν το μοναδικό τάφο με τα βασιλικά σύμβολα;

"Εξαιρετικά σημαντικό μνημείο"

Η γγ. Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά τις νέες αποκαλύψεις δήλωσε πως «υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη... Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» .
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο και η καινούργια αποκάλυψη ενισχύει αυτή την άποψη» επισήμανε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι για τη δημιουργία των Καρυατιδών έχει ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς η ίδια τεχνική με τις σφίγγες, ειδικά στα κεφάλια των σφιγγών και στα φτερά τους.
«Κάθε ανασκαφή είναι μια μαγεία, κάθε καινούργιο εύρημα, ακόμη και μικρό και ασήμαντο για τον κόσμο, δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς, από ‘κει και πέρα ο αρχαιολόγος πρέπει να είναι ψύχραιμος και να αφήνει περισσότερο τη σκέψη και λιγότερο το συναίσθημα να λειτουργεί» τόνισε σε περισσότερο προσωπικό τόνο η κ. Μενδώνη μιλώντας με την ιδιότητα της αρχαιολόγου.
"Αυτά είναι βασιλικά σύμβολα" – Τα επτασφράγιστα μυστικά και τα μοναδικά στοιχεία στον τάφο της Αμφίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου