Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κορυφώνεται η αγωνία για την Αμφίπολη: Γιατί επανέρχεται το σενάριο της σύλησης του τάφου


* Όλο και πιο κοντά στον νεκρικό θάλαμο
* Τι κρύβεται πίσω από τις Καρυάτιδες
* Λίνα Μενδώνη: Ο τάφος έχει συληθεί - Το μνημείο θα δείξει την έκταση
* Κόντρες αρχαιολόγων με φόντο το μνημείο

Εν αναμονή της αποκάλυψης του μεγάλου μυστικού βρίσκεται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς, οι αρχαιολόγοι μπήκαν, την Παρασκευή, για πρώτη φορά στον τρίτο θάλαμο του τύμβου με την ελπίδα να υπάρξει ακόμη περισσότερο φως στο μεγάλο μυστήριο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, να μάθουν οι συμμετέχοντες στις ανασκαφές τι ακριβώς υπάρχει στον χώρο πίσω από τις επιβλητικές Καρυάτιδες...


Σε χαμηλότερο επίπεδο το νέο «δωμάτιο» - Όλο και πιο κοντά στον νεκρικό θάλαμο
Οι εργασίες της Παρασκευής αποκάλυψαν το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, πίσω από τον οποίο ενδέχεται να βρίσκεται ο νεκρικός θάλαμος που φιλοξενεί τη λύση στο μυστήριο του «ενοίκου» του τάφου.
Ωστόσο, είναι ορατό το ενδεχόμενο ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι ίσως το επόμενο δωμάτιο κρύβει ένα κλιμακοστάσιο καλυμμένο με άμμο το οποίο προστατεύει το τελικό δωμάτιο του τύμβου.
Περισσότερα συμπεράσματα θα βγουν αφού οι επιστήμονες ολοκληρώσουν τις έρευνες στατικότητας και υποστήριξης του σημείου για να μπορέσουν να εισέλθουν κανονικά στον θάλαμο.

Ο τάφος έχει συληθεί - Το μνημείο θα δείξει την έκταση
Παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες κυκλοφορούν φήμες τόσο για τον «ένοικο» του τάφου, όσο και για το αν αυτός έχει συληθεί, κάτι που θα σημαίνει πως ίσως έχουν κλαπεί στοιχεία ανεκτίμητης αξίας από τον τύμβο.
Μέχρι στιγμής, έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις και «θεωρίες», ακόμη και από υπερήλικες πρώην τυμβωρύχους, ωστόσο, στο θέμα αναφέρθηκε και ένα από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο μουσείο της Αμφίπολης τόνισε με νόημα ότι «Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει», ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ, αλλά παραδέχθηκε πως στον τάφο έχουν προλάβει να φθάσουν νωρίτερα οι τυμβωρύχοι.
«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».
Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.
Στο ίδιο συμπέρασμα φθάνει και ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Φακλάρης, ο οποίος κάνει λόγο τουλάχιστον για δύο περιπτώσεις.
«Ο τάφος πρέπει να έχει συληθεί, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε έως τώρα. Οι αρχαιολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι έχει συληθεί δύο φορές γιατί μετά τη σύληση έμεινε ακάλυπτη η είσοδος και έχουν αφαιρεθεί πέτρες ως οικοδομικά υλικά. Επίσης, τα κονιάματα που υπάρχουν στο δρόμο του τάφου και στον τοίχο που εδράζονται οι σφίγγες έχουν απολεπιστεί, σημαίνει ότι έμειναν εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες για μεγάλο διάστημα. Οι οπές που υπήρχαν στον τοίχο όλα αυτά δείχνουν τυμβωρύχους», είπε αναλύοντας την εκτίμησή του ότι ο τάφος έχει συληθεί.

Αρχαιολογικές κόντρες με φόντο το μνημείο
Την ίδια στιγμή, η μεγάλη έκταση που έχουν πάρει οι ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη και η εκτενής κάλυψη από τα ΜΜΕ, έχουν δημιουργήσει τριγμούς στις τάξεις των αρχαιολόγων με τις πρώτες κόντρες να βγαίνουν ήδη στην επιφάνεια.
Την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού για το πως καλύπτεται και παρουσιάζεται το γεγονός.
Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τους κινδύνους και προβλήματα που προκαλεί η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στην αρχαιολογική έρευνα και τους συναδέλφους τους που συμμετέχουν σε αυτή, ενώ υποστηρίζουν πως πλήττεται και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Πάντως, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εισέπραξε σήμερα «πληρωμένη» απάντηση από την επικεφαλής των εργασιών, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ουσιαστικά τόνισε πως θεωρεί χρέος της να ενημερώνει το κοινό, ενώ, άφησε και καρφιά σημειώνοντας «Πριν κάνετε ανακοινώσεις να με παίρνετε ένα τηλέφωνο να ενημερωθείτε».



iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου