Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Τι σημαίνει η χρεοκοπία της Αργεντινής για τις αγορές: Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Τι σημαίνει η χρεοκοπία της Αργεντινής για τις αγορές: Γιατί σιωπούν οι οίκοι αξ

* Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση Κίρχνερ πάει στη Χάγη

* Δεύτερο χτύπημα: Η Fitch υποβάθμισε την οικονομία της χώρας

* Τι λένε οι αναλυτές

* Ένα μικρό ατύχημα που κρύβει κινδύνους

Τις επόμενες κινήσεις της ετοιμάζει η κυβέρνηση της Αργεντινής ούτως ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την νέα χρεοκοπία, αλλά και να βρει την κατάλληλα φόρμουλα ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα της χώρας.
Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, μετά την...
 αδυναμία συμφωνίας με τους πιστωτές της -κερδοσκοπικά funds, αλλά απέχει πολύ από το χάος στο οποίο βυθίστηκε η χώρα την περίοδο 2001 -2002.
Οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί, αλλά περιμένουν να δουν πως θα χειριστεί η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ την κατάσταση με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι η έκταση των συνεπειών θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση.
Από νωρίς την Πέμπτη, άλλωστε, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs ανέφερε πως «Είναι μια πολύ περίεργη χρεοκοπία, καθώς δεν υπάρχει ζήτημα φερεγγυότητας, άρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί το ζήτημα».

Η υποβάθμιση από την Standard & Poors και η οργισμένη αντίδραση Κίσιλοφ
Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη... χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής, ωστόσο, δεν θα «πέσει» αμαχητί και για αυτόν τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απάντησε με το δικό του στυλ στην S&P δηλώνοντας «Ποιος πιστεύει τους οίκους αξιολόγησης;».

Τι θα πράξουν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης
Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης κράτησαν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα και δεν έσπευσαν να υποβαθμίσουν απευθείας την οικονομία της Αργεντινής.
Ωστόσο, αργά το βράδυ της Πέμπτης , ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ακολούθησε την Standard & Poor's και υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η κατάσταση φέρει ομοιότητες με την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ το 2011, όταν η S&P ήταν ο πρώτος οίκος που είχε το θάρρος να «πειράξει» την αξιολόγηση, προκαλώντας την οργή των Αμερικανών αξιωματούχων.
Υπάρχουν ωστόσο διαφορές. Αντίθετα με την έκπληξη που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ, η S&P είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Αργεντινή κινδυνεύει με υποβάθμιση από τις 30 Ιουνίου, όταν δεν κατάφερε να πληρώσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους. Ο οίκος είχε προειδοποιήσει πως θα υποβαθμίσει την Αργεντινή εάν παρέλθει η περίοδος χάριτος των 30 ημερών, που έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) και οι ομολογιούχοι δεν έχουν λάβει τις πληρωμές τους, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες αξιολόγησης.

Financial Times: Προσοχή στα ατυχήματα
Οι Financial Times, από την πλευρά τους, δεν εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα στην Λατινική Αμερική για να διαταραχθεί η ηρεμία που έχει δημιουργηθεί από την υποστηρικτική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η αδιαφορία θα μπορούσε να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων στο μέλλον. Οι αναδυόμενες οικονομίες δείχνουν εξαιρετικές αντοχές και οι κρατικές χρεοκοπίες ήταν παραδόξως σπάνιες στα χρόνια μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2007, ωστόσο, ο αντίκτυπος του επόμενου ατυχήματος μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρός.
Μια δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες στην ίδια τη χώρα και ενδεχομένως σε γειτονικά κράτη όπως η Βραζιλία. Πέρα από αυτό όμως, δεν υπάρχει άμεσος λόγος για ευρύτερη ανησυχία, λέει το δημοσίευμα.

Στην αντεπίθεση η Αργεντινή - Πάει στη Χάγη
Στο Μπουένος Άιρες πάντως επικρατεί σκεπτικισμός, αλλά και οργή για την μη εύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που δεν δείχνει να απειλεί τόσο άμεσα την οικονομία της χώρας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, άσκησε σκληρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και χαρακτήρισε «ανίκανο» τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τις διαπραγματεύσεις. Ο Καπιτάνις τόνισε πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, και απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά εάν οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ο Κισίλοφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες.
Εάν κριθεί ότι έχει σημειωθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει αυτόματα μια σειρά αναγκαστικών πληρωμών σε πιστωτές, δίνοντας το δικαίωμα στους περισσότερους εξ όσων διακρατούν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους άμεσα.
Εστω και μια βραχυχρόνια κήρυξη στάσης πληρωμών θα αύξανε δραματικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Αργεντινής, θα ενέτεινε την πίεση στο πέσο, θα εκμηδένιζε τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα (29 δισεκ. δολάρια) και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό ακόμη πιο ψηλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου