Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Οι 9 φράσεις που μπορεί να "τρελάνουν" τον γιατρό σας και δεν πρέπει να τις πείτε ποτέ!

Ποιες είναι οι φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στον γιατρό σας

Ο γιατρός μας είναι και ο εξομολόγος μας 

Σ’αυτόν συνήθως εμπιστευόμαστε απόρρητες πληροφορίες για την υγεία μας, για το πώς νοιώθουμε, τους φόβους μας, αλλά και κάθε τί που ακούμε ή διαβάζουμε γύρω μας σχετικά με την ασθένεια από την οποία πάσχουμε ή για τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει να ζούμε.
Ετσι οι γιατροί γίνονται πολύ συχνά αποδέκτες, όχι μόνο λογικών, αλλά και παράλογων επιχειρημάτων και αιτημάτων από τους ασθενείς τους, με την ανάλογη κάθε φορά αντίδραση ή αντιμετώπιση από αυτούς. Γιατί εκτός από …Θεοί, είναι κι αυτοί απλοί άνθρωποι, με συγκεκριμένα όρια αντοχής.
Διαβάστε, λοιπόν, ποιές είναι οι 9 φράσεις που μπορεί να …βγάλουν τον γιατρό σας έξω από την ιατρική ποδιά του!...


1) «Το διάβασα στο Google»
Πρόκειται για την συχνότατη τάση των ασθενών να πιστεύουν ότι τα 45 λεπτά σερφάρισμα στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εφάμιλλης αξίας και να αντικαταστήσουν τα χρόνια και δεκαετίες ακόμη εκπαίδευσης των γιατρών. Είναι μια τάση που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς όλοι πλέον έχουν πρόσβαση, στην κάθε λογής πληροφορία. Όμως οι πληροφορίες δεν είναι γνώση και κατανόηση του προβλήματος, γεγονός το οποίο απαιτεί αντικειμενικότητα και ισορροπία. Ετσι δεν πρέπει ο ασθενής να ξεχνάει ότι η φράση «το είδα στο ιντερνετ» αποτελεί μια σπατάλη ενέργειας και συνήθως κρύβει ένα μεγάλο λάθος και παραπληροφόρηση στον τομέα της υγείας.
2) «Αρνούμαι να εμβολιάσω τα παιδιά μου»
Οι γιατροί πιστεύουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική, αλλά και διαρκώς αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να απορρίπτουν την αξία των εμβολιασμών για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η επιστήμη σε αυτό το σημείο πάντως είναι αρκετά σαφής: Τα εμβόλια συνιστώνται ως ιατρική πρακτική ρουτίνας πλέον σε παιδιά και ενήλικες και είναι εξαιρετικά ασφαλή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν επίσης να σώσουν ζωές. Οι γιατροί στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την μείωση των εμβολιασμών έχουν διαπιστώσει και αύξηση των ασθενειών. που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Πρόκειται για ασθένειες, όπως η ιλαρά, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες στα παιδιά, ακόμη και να τα οδηγήσει στον θάνατο. Το ανησυχητικό είναι, υποστηρίζουν οι γιατροί, ότι λόγω της εξάλειψης τις τελευταίες δεκαετίες πολύ σοβαρών ασθενειών χάρη στα εμβόλια, έχουμε ξεχάσει το τι είδους καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι ασθένειες.
3) «Χρειάζομαι Αντιβίωση»
Μερικοί ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό με οξεία λοίμωξη και περιμένουν να πάρουν υποχρεωτικά μια συνταγή για αντιβιοτικό. Πολλές φορές, όμως, στις ιογενείς λοιμώξεις ή σε άλλες λοιμώξεις που συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα για να βοηθήσουν τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα ή να αναρρώσει πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών έχει συμβάλει σαφώς στο πρόβλημα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο με τα ανθεκτικά – στα αντιβιοτικά – βακτήρια, μέχρι του σημείου να βρισκόμαστε τώρα στο σημείο, όπου υπάρχουν σοβαρές λοιμώξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντιβιοτικά, ικανά να τις καταπολεμήσουν. Όμως, δεν είναι απλά ένα κοινωνικό ζήτημα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών επηρεάζει επίσης αρνητικά τον οργανισμό του ασθενή που λαμβάνει αυτή τη θεραπεία χωρίς λόγο.
4) «Τρώω λιγότερο και ασκούμαι περισσότερο, αλλά δεν χάνω βάρος»
Η αλήθεια είναι, ότι η απώλεια βάρους δεν σχετίζεται τόσο με την ποσότητα των θερμίδων, αλλά με την ποιότητά τους, υποστηρίζουν οι γιατροί.
5) »Χρειάζομαι μια γρήγορη λύση αδυνατίσματος»
Αυτό που εκνευρίζει περισσότερο τους γιατρούς είναι η επιθυμία των ασθενών τους για «γρήγορες λύσεις». Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα χάπι ή μια «μαγική» συνταγή διατροφής θα αλλάξει τα πάντα, και ότι όλα εξαρτώνται από το να βρούν αυτή τη μαγική «λύση». Αυτοί οι ίδιοι οι ασθενείς μπορεί να είναι εξαιρετικά έξυπνοι κατά τα άλλα, και να χρησιμοποιούν γενικά στις αποφάσεις της ζωής τους γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Στον τομέα της υγείας, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα επιστημονικά δεδομένα λένε και είναι σαφή, ότι μόνο η αλλαγή τρόπου ζωής, που συμπεριλαμβάνει τη διατροφή και την άσκηση, μπορεί να φέρει την πραγματική αλλαγή! Αντ “αυτού, να αποφεύγονται οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής και οι κάθε λογής γρήγορες λύσεις που δεν υποστηρίζονται από σοβαρά επιστημονικά δεδομένα.
6) «Τρώω μόνο τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά»
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι άνθρωποι να απαλλαγούν επιτέλους από τον φόβο του λίπους και την μανία τους να επικεντρώνονται σε τροφές με χαμηλά λιπαρά, ως τον μόνο τρόπο για να χάσουν βάρος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λίπος σας κάνει χοντρούς ή ότι προκαλεί καρδιακές παθήσεις, παρά μόνο τα τρανς λιπαρά, που υπάρχουν στις τροφές, υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι.
7)«Δεν έχω χρόνο να σας επισκεφθώ»
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να μην αισθάνονται καλά 24 έως 48 ώρες πριν φύγουν για προγραμματισμένες διακοπές, λένε οι παθολόγοι. Τηλεφωνούν στον γιατρό τους και παραπονούνται ότι έχουν πόνο στο στήθος, δυσπνοια, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ συνήθως λένε ότι μπορούν να έρθουν μετά από μερικές ημέρες, καθώς έχουν πολλά να προγραμματίσουν την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρησή τους. Όταν ο γιατρός ρωτάει, πότε άρχισαν τα συμπτώματα, ο ασθενής συνήθως απαντάει πριν από 4 έως 7 ημέρες πριν τηλεφωνήσουν. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γιατροί δεν έχουν μαγικό ραβδί και κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις για να δουν τι συμβαίνει, οπότε καλό θα είναι όταν δεν αισθάνεστε καλά, να τηλεφωνείτε το συντομότερο στο γιατρό σας και στην σπάνια περίπτωση που είναι κάτι σοβαρό, να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας και αναβάλλετε την αναχώρησή σας, αν αυτό είναι για το καλό της υγείας σας.
8)«Μπορώ να συνεχίσω το κάπνισμα, αφού κάνω γυμναστική»
Κάποιοι αποφασίζουν να αυξήσουν τις ώρες της γυμναστικής τους και να κάνουν πιο σωστή δίαιτα προκειμένου να κάνουν καλό στην υγεία τους, χωρίς όμως, να παραιτηθούν από το κάπνισμα. Αυτό, όμως, είναι μακράν το χειρότερο που μπορείτε να πείτε σε ένα γιατρό. Το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού ενός ανθρώπου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, δεν μπορούν να εξουδετερωθούν με τη γυμναστική.
9) «Όλοι οι υδατάνθρακες είναι κακοί»
Οι γιατροί θέλουν να δουν τους ασθενείς τους να σταματήσουν να δαιμονοποιούν ολόκληρες κατηγορίες τροφών, όπως τα λίπη, τους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και τα δημητριακά κλπ. Υπάρχει διαβάθμιση «καλού » και «κακού» σε όλα αυτά τα τρόφιμα και είναι συνετό να μάθουν τις διαφορές, για παράδειγμα: οι σπόροι δεν είναι κακοί για την υγεία όταν καταναλώνονται ολόκληροι, αλλά όταν αλέθονται σε ψιλό αλεύρι, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου