Μοιάζει με επανάληψη του γνωστού «ψυχρού» πολέμου ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, μόνο που τώρα οι πρωταγωνιστές έχουν αλλάξει
Οι κυρώσεις που επιθυμεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία έχουν μια οικονομική πτυχή που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.
Οπως σημειώνει το...
Vima.gr, από την πτώση του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που στοίχισε τη ζωή 298 ανθρώπων, η κρίση στην περιοχή της Ουκρανίας έχει πάρει άλλες διαστάσεις, καθώς έθεσε τους ευρωπαίους προ των ευθυνών τους. Εξ ου και οι κυρώσεις που έχουν στόχο τις ρωσικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να πιεστεί κι άλλο ο Πούτιν και να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κοινοτικών διπλωματών, το κόστος για τη ρωσική οικονομία αναμένεται να ανέλθει σε 23 δισ. ευρώ το 2014 (1,5% του ΑΕΠ) και 75 δισ. ευρώ το 2015 (4,8% του ΑΕΠ).
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα μείνουν ανεπηρέαστοι. Το αντίστοιχο κόστος όμως θα είναι μικρότερο σε ποσοστό του κοινοτικού ΑΕΠ: 40 δισ. ευρώ το 2014 (0,3%) και 50 δισ. ευρώ το 2015 (0,4%).
Σύμφωνα, δε, με εκτίμηση της Επιτροπής Ανατολικοευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, που εκπροσωπεί τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να στοιχίσουν ως και 350.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, καθώς οι ρωσογερμανικές εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα έχουν ισχύ ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης. Αφορούν κατά κύριο λόγο τον περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών αμυντικού υλικού (σ.σ.: η Ελλάδα, που διαθέτει ρωσικά οπλικά συστήματα, ζήτησε, όπως και η Γαλλία, οι κυρώσεις να αφορούν μελλοντικά συμβόλαια), την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την πετρελαϊκή βιομηχανία κ.λπ.
Οι ρωσικές τράπεζες
Από τη δημοσίευση των κυρώσεων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται οι δύο μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, οι Sberbank και VTB, καθώς επίσης οι Gazprombank, Vneseconombank, Rosselkhozbank. Μόνο η πρώτη θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του έτους για αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων.
Ωστόσο, έχουν μείνει ανοιχτοί δίαυλοι επαφής με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ο δανεισμός ρωσικών τραπεζών μέσω ευρωπαϊκών θυγατρικών τους (π.χ. σε Κύπρο και Σλοβακία). Παράλληλα, ο τομέας του φυσικού αερίου έχει μείνει ανεπηρέαστος (ενώ πλήττεται ο πετρελαϊκός τομέας, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό και στην Αθήνα), κάτι που εκ των προτέρων αμφισβητεί τους πανηγυρισμούς των «28» για τη σκληρότητα των κυρώσεων. Ολα τα παραπάνω όμως δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν.
Ο ρόλος της Μέρκελ και η Ουάσιγκτον
Η Μέρκελ αναγκαστικά βγήκε μπροστά μετά την πρώτη του Boeing και ήταν αυτή που πίεσε τον Πούτιν αν και γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του. Παράλληλα το παρασκηνιακό παζάρι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Independent» συνεχίζεται αδιάπτωτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου