Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πιο δημοφιλής ο Sarkozy από τον Hollande ακόμη και στη φυλακή


Nicolas Sarkozy, left, welcomes his successor Francois Hollande, French president-elect, before his swearing-in ceremony in Paris on May 15, 2012
Ο Nicolas Sarkozy, αριστερά, καλωσορίζει το διάδοχό του Francois Hollande,
τον σημερινό πρόεδρο, πριν την ορκομωσία του τελευταίου στο
Παρίσι στις 15 Μαίου του 2012
(Φώτο από Balint Porneczi/Bloomberg)
Της  
Ο François Hollande είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, προεδρεύοντας εν μέσω μιας στάσιμης οικονομίας, ενός διψήφιου ποσοστού ανεργίας και της πρόσφατης έξαρσης των απεργιών εργαζομένων. 
Από την άλλη πλευρά, ο πιθανός αντίπαλός του στην επαναδιεκδίκηση του προεδρικού θώκου βρέθηκε υπό κράτηση. Ο πρώην πρόεδρος Nicolas Sarkozy συνελήφθη τη Δευτέρα προκειμένου να ανακριθεί για μια υπόθεση αθέμιτης άσκησης επιρροής. Ο Sarkozy μπορεί να κρατηθεί για τουλάχιστον 24 ώρες βάσει ενός νόμου που επιτρέπει να κρατούνται όσοι πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει έγκλημα. Οι ισχυρισμοί θέλουν τον Sarkozy να έχει χρησιμοποιήσει παράνομα δικαστικές επαφές για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας που αφορούσε τα οικονομικά της προεκλογικής του εκστρατείας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που φυλακίζεται πρώην Γάλλος πρόεδρος...

 

Στον παράξενο κόσμο της γαλλικής πολιτικής όμως, ο Hollande δεν αναμένεται να επωφεληθεί από αυτό. Ακόμη και τώρα που Sarkozy και το κόμμα του (UMP) έχουν στοχοποιηθεί από πολλές έρευνες για καταγγελίες περί διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, η δημοτικότητα του πρώην προέδρου είναι 33%, σε σύγκριση με μόλις 16% για τον Hollande. Οι ψηφοφόροι κατηγορούν ήδη τον Hollande για την οικονομική δυσμένεια της χώρας, λέει ο Laurent Dubois, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. «Η υπόθεση Sarkozy απλώς ενισχύει την εικόνα ότι τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα για τη Γαλλία και οι ηγέτες της χώρας δεν ασχολούνται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας».

Ωστόσο, τα δικαστικά μπλεξίματα του Sarkozy θα μπορούσαν να περιπλέξουν την προσπάθειά του να επιστρέψει το 2017. Παρότι είχε δηλώσει πως θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά την εκλογική του ήττα από τον Hollande το 2012, ο πρώην πρόεδρος άρχισε πρόσφατα να αυξάνει τις δημόσιες εμφανίσεις του και έχει υιοθετήσει πιο ενεργό ρόλο στην ηγεσία του UMP. Το ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια σειρά από ποινικές υποθέσεις, θα αποτελέσει μεγάλο αντιπερισπασμό. Και οι γαλλικές δικαστικές έρευνες έχουν μεγάλη διάρκεια και πολυπλοκότητα, οπότε η υπόθεση θα μπορούσε εύκολα να τραβήξει για ένα χρόνο ή και περισσότερο. 

Πράγματι, αν αναζητήσει κανείς τις ρίζες της τρέχουσας έρευνας θα τις βρει στην προεδρική κούρσα του Sarkozy πριν από επτά χρόνια. Οι δικαστικοί διερευνούσαν κατά πόσον ο Sarkozy είχε κατά την εκστρατεία του δεχτεί παράνομα εισφορές από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Muammar Qaddafi, τον οποίο είχε επίσημα προσκαλέσει στο Παρίσι το 2007. Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ερευνητές έλεγξαν το τηλέφωνο του Sarkozy το 2013, ακούγοντας τις συνομιλίες του με τον δικηγόρο του. Οι συζητήσεις με τη σειρά τους άνοιξαν μια νέα έρευνα σχετικά με το αν ο Sarkozy και ο δικηγόρος του είχαν παράνομα χρησιμοποιήσει δικαστικές πηγές για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς. Ο δικηγόρος και δύο ανακριτές συνελήφθησαν στις 30 Ιουνίου για ανάκριση. Ο Sarkozy έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει εκφράσει την οργή του για την υποκλοπή του τηλεφώνου του, η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Hollande. 

Στο τέλος, τα νομικά προβλήματα του Sarkozy είναι πιθανό να ωφελήσουν τους αντιπάλους εντός του δικού του κόμματος παρά τους Σοσιαλιστές του Hollande, λέει ο Dubois. Πιθανοί υποψήφιοι της δεξιάς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον  François Fillon, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός υπό τον Sarkozy αλλά διατηρεί ψυχρές σχέσεις μαζί του και τον  Alain Juppé, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Sarkozy και ήταν και πρωθυπουργός υπό τον πρώην πρόεδρο Jacques Chirac. (Ο Chirac, παρεμπιπτόντως, είχε καταδικαστεί για διαφθορά μετά αφού αποχώρησε από την εξουσία, αλλά δεν φυλακίστηκε.) 

Ούτε ο Fillon αλλά ούτε και ο Juppé έχουν στιγματιστεί από άλλες εν εξελίξει έρευνες στο κεντροδεξιό UMP. Ο επικεφαλής του κόμματος παραιτήθηκε το Μάιο, μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε χρησιμοποιήσει πλαστά τιμολόγια από ένα διαφημιστικό γραφείο που διεύθυναν φίλοι του για να αποκρύψουν δαπάνες που έγιναν για την προεκλογική εκστρατεία του Sarkozy το 2007. Σε μια ακόμη υπόθεση, οι ερευνητές εξέταζαν το κατά πόσο η εκστρατεία Sarkozy έλαβε παράνομες συνεισφορές από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο της L΄Oréal (OR) Liliane Bettencourt.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου