Τα έσοδα απειλούνται με κατάρρευση κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας.
Το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο μας άφησε με ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το νυν επιτελείο συνεχίζει στην ίδια αντίληψη και πιστεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα με πολλές - πολλές δόσεις.
Αυτή είναι άλλη μία απόδειξη ότι ακόμη δεν έχουν πάρει μυρωδιά για το τι πραγματικά συμβαίνει...
Οι ρυθμίσεις και οι δόσεις είναι αναγκαίες για εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αλλά κι αυτές έχουν νόημα όταν προβλέπουν διαγραφή προστίμων και δεν προβλέπουν εξοντωτικές ποινές για όσους καθυστερήσουν μία ή δύο δόσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούν.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους ασφαλισμένους - κυνηγημένους του ΟΑΕΕ: Ελεύθερος επαγγελματίας βρέθηκε σε προφανή αδυναμία να πληρώσει τις εισφορές του, επειδή δεν είχε δουλειά. Ας πούμε, λοιπόν, ότι του προσφέρουν 100 δόσεις για να πληρώσει τις οφειλές του παρελθόντος. Αν δεν έχει έσοδα θα δημιουργήσει και πάλι νέες οφειλές στους επόμενους μήνες! Όχι υποχρεωτικά από τις δόσεις, αλλά από τους τρέχοντες λογαριασμούς.
Οι δόσεις θα έχουν νόημα όταν και αν γίνει η επανεκκίνηση της Οικονομίας και οι άνθρωποι έχουν εισόδημα. Μέχρι τότε οι δόσεις θα αφορούν πολύ λίγους και οι ενέργειες αυτές δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το ερώτημα προς τον κ. Χαρδούβελη είναι τι νέο κομίζει. Αν η πολιτική του είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του προκατόχου του, τότε να μην περιμένουμε πολλά. Αν έχει κάτι νέο να μας πει, ας το κάνει τώρα. Ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει και θα είναι κρίμα να μείνει στα χέρια του η καυτή πατάτα.
Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων! Το να μην παίρνουν μέτρα και να παρατηρούν απλά την κατάρρευσή δεν είναι προς τιμή τους. Προτάσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι αν υπάρχουν πρόθυμοι άνθρωποι να εργαστούν και να τις επεξεργαστούν.
Εδώ και πολύ καιρό γυρίζουμε γύρω - γύρω από τον εαυτό μας και αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην ρίζα τους. Έχουμε καταναλώσει πολύτιμο χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι άλλες χώρες να βγαίνουν από την κρίση κι εμείς να βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ύφεσης. Είναι εξωφρενικό το ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι είναι εξοργιστικό ότι δεν έχει νιώσει ούτε ένας την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη γι αυτό! Το αντίθετο, κάποιοι νιώθουν και θιγμένοι όταν επισημαίνονται οι λάθος πολιτικές τους.
Κι όμως! Αυτές οι λάθος πολιτικές οδήγησαν τα ελληνικά νοικοκυριά να δηλώνουν στην ουσία πτώχευση, όταν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
Κάθε μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι προστίθενται στην λίστα των νεόπτωχων. Στην λίστα των χρεοκοπημένων που βρίσκονται πλέον στο έλεος του κράτους για το αν θα κρατήσουν ή όχι το σπίτι τους. Για το αν θα μπορούν να διαθέτουν λογαριασμό ταμιευτηρίου σε μία τράπεζα, για το αν θα αναγκαστούν στο τέλος να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, αυτό της παραοικονομίας.
Τί από όλα αυτά γιατρεύουν οι δόσεις; Δυστυχώς, τίποτα! Κι αυτό το τίποτα θα αρχίσουμε να το βιώνουμε πολύ πιο έντονα το Φθινόπωρο. Άλλος ένας λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εκλογές είναι ίσως πιο σύντομα απ΄ ότι πιστεύουμε...
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου