Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

"Αναβίωση" ψυχρού πολέμου. Μέτωπο Βρετανίας - Γερμανίας κατά Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία

Υπεύθυνη η Ρωσία για την κατάρριψη του Μπόινγκ, για Βρετανία και Γερμανία. 

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πούτιν. 

Αλληλοκατηγορίες και νέες κυρώσεις

Κυρώσεις στη Ρωσία ναι, αλλά χωρίς κόστος για την οικονομία ήταν μέχρι πρόσφατα ο στόχος της ΕΕ. Όμως τώρα εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν ακόμα και οικονομικές κυρώσεις.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς στη Γερμανία, λέει... ο Εκαρντ Κόρντες, επικεφαλής της επιτροπής Ανατολικής Ευρώπης της γερμανικής οικονομίας. Το τρέχον έτος οι γερμανικές εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να μειωθούν κατά 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κινδυνεύουν έως και 25.000 θέσεις εργασίας.
Το εντυπωσιακό στις δηλώσεις του Έκαρντ Κόρντες όμως είναι ότι δεν εκφράζεται, όπως θα ανέμενε κανείς, εναντίον αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Hnadelsblatt τόνισε ότι σε περίπτωση που Βερολίνο και Βρυξέλλες αποφασίσουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις, η γερμανική οικονομία θα στηρίξει την κίνηση αυτή. Για την οικονομία μια τέτοια απόφαση θα είναι επίπονη, αλλά «αν θα πρέπει να καταβληθεί ένα τίμημα, είμαστε έτοιμοι να το καταβάλλουμε», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ θεωρεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις από πλευράς ΕΕ θα μπορούσαν ακόμα και να ωφελήσουν την γερμανική οικονομία. Πώς; Οι γερμανικές εταιρίες θα μπορούσαν έτσι, να ξεπεράσουν την διαφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει στη Ρωσία αυστηρότερες κυρώσεις και ζητούν εδώ και καιρό και από τους γερμανούς να πράξουν το ίδιο.

Συμφέρουν τελικά την Γερμανία αυστηρότερες κυρώσεις;
Αμερικανοί οικονομικοί εταίροι πιέζουν τις γερμανικές εταιρίες να υιοθετήσουν τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προβλέπει το αμερικανικό δίκαιο. Αν όμως οι γερμανικές εταιρίες συμφωνήσουν θα κατηγορηθούν δικαίως από τις γερμανικές αρχές για μποϋκοτάζ και κινδυνεύουν να τους καταβληθεί πρόστιμο μισού εκατομμυρίου ευρώ. Αν όμως ευθυγραμμιστεί η ΕΕ με τις αμερικανικές κυρώσεις τότε λύνεται το ζήτημα για τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Τόσο οι πολιτικοί, όσο και παράγοντες της οικονομίας ελπίζουν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επιλυθεί πιο γρήγορα με τη βοήθεια της οικονομικής πίεσης. Ήδη από τώρα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα έχουν απτό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014 αποσύρθηκαν από τη Ρωσία κεφάλαια ύψους 51 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν τώρα περιοριστούν, λόγω των νέων κυρώσεων, οι ρωσικές εισαγωγές μηχανημάτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων, που δεν κατασκευάζονται στη Ρωσία, τόσο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο.
Το Λονδίνο δείχνει τη Μόσχα ως ένοχη για την κατάρριψη του Μπόινγκ
Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα αίτια συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι είναι "εξαιρετικά πιθανό" αυτό να κατερρίφθη από πύραυλο με τον οποίο η Μόσχα είχε προμηθεύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Οφις αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προβεί σε μία σειρά από αντιφατικούς ισχυρισμούς και διαψεύσεις σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου, από την οποία σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένων δέκα Βρετανών.
Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η Βρετανία διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αυτονομιστές σχεδίαζαν να διασκορπίσουν τμήματα άλλων αεροσκαφών στον τόπο της συντριβής του Μπόινγκ ώστε να αποπροσανατολίσουν τους εμπειρογνώμονες.
Η ανακοίνωση ακολουθεί δηλώσεις την Πέμπτη προς τους δημοσιογράφους του ρώσου πρεσβευτή στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ότι "δεν στέκουν" οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής της Ρωσίας στην κατάρριψη του αεροπλάνου, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιρρίψει κάποιος ευθύνες και ότι οι κατηγορίες εις βάρος της Μόσχας βασίστηκαν σε δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και όχι σε αξιόπιστες ενδείξεις.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ συζήτησαν για την ανάγκη διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών ώστε να εργαστούν με ασφάλεια οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ομάδας στον τόπο της συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Globe and Mail εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος την Ρωσία να επιστρέφει στην Ομάδα των Επτά πιο Ανεπτυγμένων Χωρών (G7) δεδομένης της στάσης της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία εντάχθηκε επισήμως στην G7 το 1998 όταν η Ομάδα μετονομάστηκε σε G8. Τον Μάρτιο, τα μέλη της ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Μόσχας στην ομάδα εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία.
Ρωσία: Υπεύθυνες εν μέρει για την ουκρανική κρίση οι ΗΠΑ
Από τη μεριά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ φέρουν μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία, μέσω της στήριξής τους προς την κυβέρνηση του Κιέβου.
"Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ένα είναι το συμπέρασμα: η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση αυτή απαντά στις κατηγορίες του Λευκού Οίκου ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι "υπεύθυνος" για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.
"Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο τη συνεργασία"
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, ότι οι επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από την ΕΕ για την ουκρανική κρίση θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας.
"Η λίστα με τις επιπλέον κυρώσεις είναι η άμεση απόδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν χαράξει μία πορεία προς τον απόλυτο περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Σάββατο, η ΕΕ δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της τα στοιχεία των 15 προσώπων και των 18 οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας του ρόλου τους στην κρίση στην Ουκρανία.
Εναντίον των φυσικών προσώπων επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και εναντίον των νομικών προσώπων πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
(Με πληροφορίες από DW και ΑΠΕ-ΜΠΕ)
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου