Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Τι προέβλεπε το απόρρητο «Σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Τι προέβλεπε το απόρρητο «Σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

* Τέσσερα άτομα «δούλεψαν» το σενάριο της εξόδου 

* Γιατί ο Προβόπουλος κουβαλούσε λεφτά με αεροπλάνα

* Ο Σόιμπλε θεωρούσε την Ελλάδα «μολυσμένο πόδι»

* Η Μέρκελ είπε «όχι» στο τέλος

Το ρεπορτάζ των Financial Times που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο από τις απόρρητες κινήσεις των Ευρωπαίων να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ αν κάτι δεν πήγαινε καλά στις εκλογές του 2012, θα μείνει στην ιστορία. Αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο...

Το γεγονός που οδήγησε στην «εντατικοποίηση» των εργασιών για το «Πλάνο Ζ» ήταν η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, η πιθανότητα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά και η ενδεχόμενη μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. «Ήταν η στιγμή που είπαμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την εργασία μας», αποκάλυψε μέλος της ομάδα στους «FT». Με τους περισσότερους οικονομικούς ηγέτες να βρίσκονται στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό, για τη σύνοδο των G20, το ίδιο Σαββατοκύριακο με τις ελληνικές εκλογές, μία μικρή ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων παρέμεναν στα γραφεία τους, σε περίπτωση που έπρεπε να ενεργοποιηθεί το «Πλάνο Ζ».

Αγρυπνοι στα γραφεία μήπως κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επικεφαλής ήταν ο Όλι Ρεν που ακύρωσε το ταξίδι του στο Μεξικό και έμεινε στις Βρυξέλλες. Ενήμεροι ήταν και οι Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που σταμάτησε την εφαρμογή του σχεδίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Σπίγκελ, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ο υπέρμαχος του Grexit με τη μεγαλύτερη επιρροή». Νωρίτερα, όμως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκείνη την εποχή, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε απαγορεύσει τις όποιες δημόσιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς υποστήριζε ότι ακόμη και η ένδειξη ότι η ΕΚΤ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Την ίδια ώρα, μία ομάδα καθοδηγούμενη από τον Μάρκο Μπούτι, μελετούσε κάτω από πέπλο μυστικότητας τις επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «FT» ότι θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από εκείνη που ανέμεναν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της.

Οι 4 άνθρωποι που εκπόνησαν το Σχέδιο Ζ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, η εκπόνηση του «Πλάνου Ζ» ξεκίνησε τον Ιανουάριο το 2012 υπό την καθοδήγηση των: Γιορκ Άσμουσεν, Τόμας Βίζερ, Μάρκο Μπούτι και Πολ Τόμσεν. Στην προσπάθεια να μην υπάρξουν διαρροές, κανένα σχετικό έγγραφο δεν συντάχθηκε και δεν υπήρξε ανταλλαγή emails. Επίσης, κανένας Έλληνας αξιωματούχος δεν συμμετείχε για τον ίδιο λόγο. Παρά το γεγονός ότι οι «FT» δεν είχαν πρόσβαση σε κανένα σχετικό έγγραφο οι πληροφορίες τους κάνουν λόγο για λεπτομερή σχεδιασμό ενός ολόκληρου οικονομικού συστήματος.

Ο Προβόπουλος κουβαλούσε λεφτά με αεροπλάνα


Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και στην κρίσιμη ημέρα της Παρασκευής, δύο ημέρες πριν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του κ. Προβόπουλου έδειχναν πως τα πράγματα για την Ελλάδα ήταν τόσο άσχημα που οποιαδήποτε πρόβλεψη ήταν επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα, Παρασκευή τα στοιχεία έδειχναν πως οι Έλληνες απέσυραν από τις τράπεζες πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, με αυτό τον ρυθμό ο κ. Προβόπουλος υπολόγιζε πως η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα μέσα το πολύ σε δύο ημέρες. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναγκάστηκε να μεταφέρει χρήματα από άλλα μέρη της Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες εκροές, αλλά και για να μπορούν να γίνονται αναλήψεις, κάτι που εάν δεν ήταν εφικτό θα προκαλούσε πανικό στους πολίτες.
Η έρευνα των Financial Times αναφέρουν πως τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ, χωρίς να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολιτικοί είχαν δημιουργήσει ένα κρυφό σχέδιο για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα, γνωστό και ως σχέδιο Ζ.

Οι καταθέσεις και η έξοδος από το ευρώ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ευρώ είτε λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν να έχουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομολόγα είτε λόγω της μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων από τις τράπεζες.
Εκτός από τον κ. Προβόπουλο ανήσυχος εμφανιζόταν τότε και ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος περίμενε στο γραφείο του μέχρι αργά τη νύχτα το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να προετοιμάσει την κατάσταση για ένα πιθανό σοκ της αγοράς.
Υπήρχε φυσικά και η ανησυχία πως η νέα κυβέρνηση είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης και αυτό θα σήμαινε πως η Ευρώπη θα μας έθετε εκτός ευρώ αυτομάτως.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι το μολυσμένο πόδι


Η έρευνα δείχνει την γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκεται ανάμεσα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στο αντίθετο ενδεχόμενο. Εκείνος που υποστήριξε τον αυτόματο "ακρωτηριασμό" της χώρας ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε ο οποίος θεωρούσε την Ελλάδα ένα μολυσμένο πόδι κι αν κοβόταν νωρίς το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή η Ευρώπη θα μπορούσε να σωθεί.

Η Μέρκελ είπε τελικά όχι

Ωστόσο, παρά την επιμονή του κ. Σόιμπλε, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το λεγόμενο Grexit και αυτό γιατί οι σύμβουλοί της δεν μπορούσαν να της δώσουν πειστικές απαντήσεις για το τί θα συμβεί σε αυτό το άσχημα ενδεχόμενο.
Πριν τις εκλογές στην Ελλάδα το 2012 η Μέρκελ φέρεται να ανησυχούσε περισσότερο για τον Αντώνη Σαμαρά παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπαρόζο πως μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν προς το συμφέρον του προγράμματος διάσωσης.
Εκεί είναι ο σημαντικός ρόλος του Μπαρόζο ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά όπου τον έπεισε πως τουλάχιστον για ένα χρόνο θα πρέπει το πρόγραμμα να ακολουθηθεί πιστά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ζητήσει αλλαγές.
Μάλιστα, η έρευνα των Financial Times αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωσή του σε σχέση με αυτά που σκόπευε να πει και δήλωσε πως θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.
Αυτή ήταν και η κίνηση που έπεισε την Μέρκελ να απορρίψει μία και καλή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και τότε αποφάσισε να επισκεφθεί και την Αθήνα ως συμβολική πράξη στήριξης της νέας κυβέρνησης.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου