Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Αντιπερισπασμός από το υπουργείο Οικονομικών για το «Οχι» της Moody's στη σκιά του Μπαλτάκου

Αντιπερισπασμός από το υπουργείο Οικονομικών για το «Οχι» της Moody's στη σκιά τ

* Πως η αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor's ηρεμεί τα πνεύματα

* Στόχος να «ξεχαστεί» η αναβολή της έκθεσης από τη Moody's

* Κρύο ντους από τον οίκο αξιολόγησης στη σκιά του Μπαλτάκου

Στη σκιά της υπόθεσης Μπαλτάκου καλείται να εργαστεί η κυβέρνηση, αλλά και τα κεντρικά υπουργεία, τουλάχιστον για μερικές ημέρες ακόμη, καθώς, η...
δημοσιοποίηση του βίντεο – υποκλοπή από τον Ηλία Κασιδιάρη χάλασε το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε από την συμφωνία με την Τρόικα και την επικείμενη έξοδο στις αγορές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και το «χτύπημα» από τη Moody' s η οποία αποφάσισε να αναβάλλει την έκθεση αξιολόγησης για την χώρα, την θετική κατάληξη της οποίας περίμενε το ΥΠΟΙΚ, για τον Αύγουστο εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων ημερών.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναβολή της προγραμματισμένης ανακοίνωσης- αξιολόγησης από τη Moody's, προβάλλοντας την αναβάθμιση της ΔΕΗ από τη Standard & Poor's και πολύ περισσότερο το σκεπτικό της αναβάθμισης.
Το πρόβλημα είναι ότι από... κεκτημένη ταχύτητα δεν αναδείχθηκαν και οι προβληματισμοί της S&P, που... όλως τυχαίως έχουν να κάνουν και με την πολιτική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, που «πατάει» στην ανακοίνωση της S&P, «οι σημερινές θετικές εξελίξεις αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία», επισημαίνοντας ότι «η S&P αποδίδει την εκτίμησή της για "σταθερές προοπτικές" για τη ΔΕΗ , στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της Ελλάδας. Δηλαδή οι αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσαν ώθηση και στη ΔΕΗ».
Αυτή είναι, όμως, η μια όψη του νομίσματος. 
Στην ανακοίνωση της η S&P σημειώνει, επίσης, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της ΔΕΗ υπόκειται «σε σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους και κινδύνους εφαρμογής», κάνοντας ευθεία αναφορά στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας και πολύ περισσότερο στα τρία στάδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Αναβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες για τη ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's ανέβασε κατά 3 βαθμίδες την αξιολόγησή της για την ΔΕΗ, σε Β από CCC, με την διοίκηση της επιχείρησης να κάνει λόγο για απόφαση «σταθμό την προσπάθεια που κατέβαλε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, για να αντεπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».
Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's στην έκθεσή του, το σκεπτικό της αναβάθμισης βασίστηκε κυρίως:

  • Στη "σύναψη του πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και στην πρόσφατη σύναψη των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, της οποίας ηγείται η γερμανική τράπεζα KfWii, - στο "σημαντικό περιορισμό του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019, γεγονός που επιτρέπει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο, για να βελτιώσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση".
  • Στις "σταθερές προοπτικές" για τη ΔΕΗ, αλλά και στην εκτίμησή της ότι "η ΔΕΗ θα περιορίσει τα επόμενα δύο χρόνια τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει".
  • Στις "πολύ καλές σχέσεις της εταιρείας με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνεται από την πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης" και "στη συνετή διαχείριση της εταιρείας από τη διοίκηση".

Κρύο ντους από την Moody's

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση για την ελληνική οικονομία για την 1η Αυγούστου υποστηρίζοντας σε report του πως στην Ελλάδα ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι μεγάλος.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι και τόσο δεδομένη γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων 6 μηνών. Αυτό, όπως τονίζεται θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας της τρόικας και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.
Σήμερα πάντως η Moody's υποστηρίζει δεν έχει κάποια υποχρέωση να προχωρήσει σε «δράση αξιολόγησης» (rating action), πως το ημερολόγιο της είναι ενδεικτικό, ενώ προσθέτει πως καλύπτεται από τη χθεσινή ανακοίνωση του (report) για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και της ελληνικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτήματα γιατί ο οίκος δεν προχωράει σε αλλαγή της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά και τη χθεσινή του έκθεση για την χώρα όπου χαρακτήριζε θετική εξέλιξη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι διασφαλίζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου