Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μετά την έξοδο στις αγορές στόχος η ανάπτυξη: Οι οκτώ βασικοί άξονες που θα στηριχθεί η κυβέρνηση

Μετά την έξοδο στις αγορές στόχος η ανάπτυξη: Οι οκτώ βασικοί άξονες που θα στηρ

* Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι προεγγραφές για την έκδοση ομολόγου

* Συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου την Πέμπτη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

* Τους οκτώ βασικούς άξονες ανάκαμψης παρουσίασε ο Σταϊκούρας

Τα επόμενα βήματα καλείται να προετοιμάσει η κυβέρνηση έπειτα και από την επίσημη έξοδο στις αγορές η οποία...
ολοκληρώνεται και τυπικά την Πέμπτη με την έκδοση του ομολόγου.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση από την ανταπόκριση που έδειξαν οι επενδυτές στην κίνηση της Ελλάδας, καθώς, οι προσφορές έχουν ήδη φθάσει τα 16 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Ελλάδα ζητάει 2,5 - 3 δισ., ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι μέχρι αύριο μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μαξίμου ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα

Μέσα σε αυτό το, ελαφρώς πανηγυρικό κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί προφανώς η επιτυχημένη, όπως όλα δείχνουν, έξοδος της χώρας στις αγορές, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και η επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελας Μέρκελ.
Σημειωτέον, ότι η ελληνική κυβέρνηση, στην παρούσα φάση παίρνει μια σημαντική ανάσα μετά τους τριγμούς που προήλθαν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και, κυρίως, την υπόθεση Μπαλτάκου.

Επόμενος στόχος η ανάκαμψη

Το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μετατρέψει την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το κομμάτι στάθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, μιλώντας στην Ημερίδα «Επιμελώς - Επιχειρείν», παρουσίασε τους οκτώ άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάκαμψη το 2014, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.
Οι οκτώ άξονες στους οποίους θα βασιστεί η κυβέρνηση είναι οι εξής:
  1. Επιβράδυνση της πτώσης της κατανάλωσης, καθώς προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.
  2. Θετική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης που θα ενισχυθεί από τις εξαγωγές αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών
  3. Ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση τόσο των επενδύσεων στις υποδομές όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η δρομολόγηση της θέσπισης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση της ρευστότητας και στην αποκατάσταση διαύλων χρηματοδότησης.
  4. Εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.
  5. Προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και με την άρση των εμποδίων στη λειτουργία της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η πρόσφατη πρωτοβουλία για το συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων. Αίτημα διαχρονικό των Επιμελητηρίων και των φορέων.
  6. Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, η οποία μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνοδευθεί από την εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και την ενισχυμένη δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων στην οικονομία.
  7. Προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας μεγάλης δέσμης παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σύγχρονα προγράμματα και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
  8. Ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον, αφού η ανάπτυξη επιστρέφει σταδιακά - έστω και σε χαμηλά επίπεδα - συνολικά στην Ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το 2014, θα στηριχθεί, πέρα και πάνω από «Μνημόνια», σε μια συνολική, συνεκτική, ρεαλιστική στρατηγική, συμβατή με τους στόχους της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους βασικούς άξονες αυτής της στρατηγικής.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου