Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Aξιωματούχοι και ξένα ΜΜΕ στάζουν μέλι για την Ελλάδα: Eύσημα αλλά και μια παραφωνία

Aξιωματούχοι και ξένα ΜΜΕ στάζουν μέλι για την Ελλάδα: Eύσημα αλλά και μια παραφωνία

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή διάσκεψη του Eurogroup κατά την οποία ελήφθη η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου η οποία θα καταβληθεί τμηματικά.

Τα 8,3 δισ. ευρώ από τον EFSF θα δοθούν στη χώρα τμηματικά με την πρώτη δόση να εκταμιεύεται τέλη Απριλίου, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα.
«Η Ελλάδα ανταποκρίνεται...
Μόνο μέσω ανάπτυξης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και γι' αυτό είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για τις στρατηγικές που ακολουθεί η Ελλάδα. Θα την στηρίξουμε στις προθέσεις που έχει για στρατηγική ανάπτυξης ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εύσημα και ... συγγνώμες από τον Ολι Ρεν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, τόνισε ότι «η Ελλάδα υπέφερε πολύ. Βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα των πραγματικά ουσιαστικών προγραμμάτων που ακολούθησε...Ξέρω ότι ο πόνος ήταν μεγάλος. Τα θετικά τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται και μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας θα γίνουν ακόμη πιο σαφή (τα αποτελέσματα). Ακόμη μερικά πρέπει να γίνουν. Να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές».
Επίσης, ο Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση για μια παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει και έλεγε καλό κουράγιο στην Ελλάδα όταν έμπαινε στο μνημόνιο, απάντησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και ότι τώρα η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες.

Ντράγκι: Ο πόνος ήταν μεγάλος, αλλά πρέπει να εφαρμόσετε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έδωσε εύσημα στη χώρα, στάθηκε στις θυσίες των Ελλήνων, αλλά τόνισε εκ νέου ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ο πόνος ήταν μεγάλος, τα θετικά αρχίζουν τώρα να διαφαίνονται, η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει. Στην Ελλάδα πρέπει πρώτον να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές αλλαγές, και δεύτερον ότι δεν πρέπει να αποδομηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Αργά, αλλά σταθερά, υπάρχει ανάκαμψη» ήταν τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης.

Reuters: Κοντά σε μια από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί

Σε αντίστοιχο μήκος κλίματος κινούνται και μεγάλα ξένα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα θετικό βήμα και δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.
Το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμά του, αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί για χρεοκοπημένες χώρας.
Στο δημοσίευμα τονίζεται, ωστόσο, ότι το σχέδιο της έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει λογική, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικής σημασίας εφόσον η χώρα πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
«Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους» τονίζει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο «οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος της ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή της σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο».
«Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% - δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ. Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής» σημειώνει το Reuters.

Wall Street Journal: Η Ελλάδα εκδίδει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογό της

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογό της μετά την ένταξή της τον Μάιο του 2010 σε πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης με γνώση του θέματος.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ένα ομόλογο, με διάρκεια από τρία έως πέντε έτη, έως τον Ιούνιο και να αντλήσει περίπου 4 έως 5 δισεκ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έως το τέλος του έτους, εκμεταλλευόμενη τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Πορτογαλία. Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, σχεδιάζει να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα που υπάρχουν στα ταμεία τομέων του δημοσίου. Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων, η Αθήνα ελπίζει ότι θα είναι πλήρως καλυμμένη με κεφάλαια για τους επόμενους 12 μήνες, κλείνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε για το 2014 και εκπληρώνοντας τους όρους που έχουν τεθεί από τους επίσημους πιστωτές της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στην Αθήνα. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα ήταν δυνατό να αντληθούν 4 δισ. ευρώ έως 5 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις, η πρώτη έως τον Ιούνιο και η δεύτερη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μία τακτική προσφυγή στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι επειδή χρειαζόμαστε απελπισμένα χρήματα, αλλά επειδή δημιουργείται δυναμική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Και μια κακία από τους Γερμανούς της Sueddeutsche Ζeitung

Στην αντίπερα όχθη η γερμανική Sueddeutsche Ζeitung, σε κείμενό της, ακολουθεί διαφορετική στάση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό κάθε άλλο παρά αρμονικό.
«Με την ψήφιση ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου η Ελλάδα πέτυχε τις προϋποθέσεις για την παροχή νέας βοήθειας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα, όμως, είναι κάθε άλλο παρά αρμονικός» αναφέρεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα
Την ίδια στιγμή η «Sueddeutsche Ζeitung» εκτίμησε ότι «αυξάνεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα καταρρεύσει πρόωρα. «Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν επιφανείς διαφωνούντες» σημειώνουν οι συντάκτριες και αναφέρονται στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νικήτα Κακλαμάνη. Προσθέτουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαγράφηκε από το κόμμα του, όπως συνέβη με τον κ. Κακλαμάνη και συνεχίζουν: «Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στον Παπανδρέου ότι "δεν τον προειδοποίησε". Ο Παπανδρέου φέρεται να αιτιολόγησε το "όχι" του με την επιφύλαξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Ο Παπανδρέου είναι μάλλον πεπεισμένος ότι οι τράπεζες οδήγησαν στην πτώση του το 2011 και ότι ειδικά ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, βοήθησε αποφασιστικά».
Το δημοσίευμα περιγράφει συνοπτικά όσα συνέβησαν την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και τονίζει ότι «με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία, είναι πιθανόν οι νομοθετικές δυνατότητες της κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν εξαντληθεί». Οι συντάκτριες εκτιμούν, δε, ότι «είναι απίθανο να αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός ως το 2016» και αναφέρονται σε δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Επίσης, στο άρθρο γίνεται λόγος για τις πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να αποχωρεί από τη θέση του και να αναλαμβάνει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου