Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πολιτικές πλέον οι αποφάσεις με την τρόικα

Το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν η λίστα ΟΟΣΑ με την τρόικα. 

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι 
«είναι μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα διευκολυνει γενικότερα σε πολιτικό επίπεδο τη χώρα».

«Δεν είναι τεχνικό πλέον το θέμα είναι θέμα πολιτικής απόφασης», ανέφερε η ίδια πηγή

Πρόσθεσε «είμαστε σε ενα σημείο που πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση»...


Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ «υπάρχει βούληση αλλά δεν μπορώ να πω πού και πότε θα καταλήξουμε γιατί πολλά είναι τα θέματα που μένουν προς αξιολόγηση. Στη σημερινή συνάντηση οι υπουργοί παρουσίασαν τα θέματα και τις θέσεις τους αλλά και εναλλακτικές προτάσεις». Εξήγησε ότι τώρα αρχίζει να φαίνεται και η θέση των δανειστών. Ανέφερε, παράλληλα ότι ορόσημα μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί.

Στο πεδίο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη έχουν σχεδόν κλείσει τρία από τα τέσσερα ανοιχτά θέματα: η απλούστευση αδειοδοτήσεων, οι επαγγελματικές μισθώσεις και το ιδιωτικό χρέος.

Για την απλούστευση αδειοδοτήσεων ανέφερε πηγή του υπουργείου ότι υπήρξε συμφωνία  επί συγκεκριμένου κειμένου για το νόμο πλαίσιο (για πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) με τελική προθεσμία τον Δεκέμβριο του 2014. Για τις επαγγελματικές μισθώσεις, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση αλλά  η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την τριετία εκτιμώντας ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις. Επίσης σε ενστάσεις για τα τουριστικά ενοίκια  παρέπεμψε στο υπουργείο Τουρισμού. Στο θέμα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους αναφέρθηκε ότι  δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων.

Αντιθέτως ανοιχτό μένει το θέμα της λίστας του ΟΟΣΑ με την τρόικα να ζητά το 100% των 329 παρεμβάσεων, 

διαφωνώντας για τη θεση της χώρας 
σε γάλα, φάρμακα και βιβλία και βάζοντας ξανά στο τραπέζι θέματα τα οποία η κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχε αποφύγει όπως φαρμακεία, μεταφορές και φόρους υπέρ τρίτων. 
Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εξηγώντας ότι θέλουν πάνω από το 80% που προτείνει η κυβέρνηση και ποσοτικά και ποιοτικά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου