Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Επίδειξη δύναμης στην Κριμαία - Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ

* Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. 

* Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνουν αδιάφορο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

* Μέσα σε λίγες ώρες έθεσε υπό στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο την Κριμαία, όπου έχει τις βάσεις του ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας. 

* Αυτομόλησε ο αρχηγός του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. 

* Η δυτική διπλωματία αναζητά τρόπους για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Και ενώ στη Δύση συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της ενωμένης Ουκρανίας, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας στα νοτιοανατολικά έχει ήδη τεθεί υπό τον απόλυτο στρατιωτικό, διοικητικό και επιχειρησιακό έλεγχο της Ρωσίας. 
Κι αυτό χωρίς καν να χρειαστεί να...
προηγηθεί κάποια επίσημη κήρυξη πολέμου ή να χυθεί αίμα. Ενισχυμένη από τον πλειοψηφικά ρωσόφιλο-ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής, καθώς και από την παρουσία του ρωσικού στόλου που έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη, η Μόσχα έγινε μέσα σε λίγα 24ωρα ο de facto κυρίαρχος της Κριμαίας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις (κάποιες χωρίς διακριτικά στις στολές τους) είχαν χθες θέσει υπό τον έλεγχό τους το τοπικό κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη, τα δύο αεροδρόμια σε Συμφερόπολη-Κάτσα, τη βάση της ουκρανικής ακτοφυλακής στο λιμάνι Μπαλακλάβα, καθώς και το εμπορικό λιμάνι στα στενά του Κερτς.

Επιπλέον, είχαν μπλοκάρει με οδοφράγματα τις κεντρικές οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τη χερσόνησο, η οποία ουσιαστικά έχει πια αποκοπεί από την υπόλοιπη Ουκρανία. Παράλληλα είχαν περικυκλώσει και όλες τις στρατιωτικές βάσεις των Ουκρανών (σε Μπαλακλάβα, Σεβαστούπολη, Περεβαλνόγιε, Θεοδοσία), τους οποίους καλούσαν να παραδοθούν θέτοντας πιεστικά τελεσίγραφα (ένα από αυτά έληγε στις 5 σήμερα το πρωί).

Επίδειξη δύναμης στην Κριμαία
Οι Ρώσοι λέγεται πως ζητούσαν την παράδοση δύο πολεμικών πλοίων της Ουκρανίας, ενώ ο πρώτος που αυτομόλησε στη ρωσική πλευρά ήταν ο αρχηγός του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Ρώσοι λέγεται πως έστειλαν περίπου 6.000 πεζοναύτες στην Κριμαία για να προστεθούν στους δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένοι εκεί (βάσει της διμερούς συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Κίεβο, η Μόσχα έχει το δικαίωμα να διατηρεί έως και 25.000 στρατιώτες στην Κριμαία όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας).
Η στρατιωτική κινητικότητα ήταν έντονη και στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, όπου συνεχίζονταν χθες τα προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή πάνω από 150.000 στρατιωτών. Σε κάποιες από τις ασκήσεις έδωσε μάλιστα το «παρών» και ο πρόεδρος Πούτιν. Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με την Κριμαία πάνω από τα στενά του Κερτς, ενώ στο ρωσικό Κρασνοντάρ λέγεται πως είχε παραταχθεί πλήθος τανκς.
Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία υπερασπίστηκε διά στόματος Λαβρόφ όλες τις παραπάνω κινήσεις ως απαραίτητες «έως ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση», προκειμένου να προστατευθούν οι ρωσικοί πληθυσμοί που απειλούνται από τους «υπερεθνικιστές» του Κιέβου.
Η ρωσική επιρροή δείχνει ωστόσο να επεκτείνεται και πέρα από τα σύνορα της Κριμαίας, σε άλλες πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου επίσης ζει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων. Μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χάρκοβο, Οδησσό και Ντόνετσκ. Στην Οδησσό οι διαδηλωτές περικύκλωσαν χθες το δημαρχείο, ενώ στο Ντόνετσκ προχώρησαν στην κατάληψη μέρους των εγκαταστάσεων της περιφερειακής κυβέρνησης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν, έλα!».

Ομπάμα: Η Ρωσία στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

Σε φρενήρεις διπλωματικούς ρυθμούς κινείται η Δύση σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί επικεντρώνονται σε οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές κυρώσεις και αποκλείουν τις στρατιωτικές επιλογές, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σπεύδει σήμερα στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα πως βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» καθώς «παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία», και ζήτησε από τον Πούτιν «να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς». Στο Κίεβο θα μεταβεί αύριο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, αφού συναντηθεί σήμερα στη Μαδρίτη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Την Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες αποφασίστηκε μόνο η αναστολή των προετοιμασιών των ευρωπαϊκών κρατών για συμμετοχή στη σύνοδο του G8 στο Σότσι τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα την «ξεκάθαρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας. Ζήτησαν επίσης την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις μόνιμες βάσεις τους.
Ωστόσο, δεν απέκλεισαν την υιοθέτηση μέτρων όπως την αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας ή την αναστολή εμπορικών συμφωνιών αν «τις επόμενες ώρες δεν υπάρξουν γρήγορες κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Ρωσίας». Για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μίλησε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πιθανό να τις επιβάλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό». Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Διαμεσολαβητικές προσπάθειες κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία. Σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας εξακρίβωσης γεγονότων (fact-finding) στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στην οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετέχουν η ΕΕ, η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ. Ο Πούτιν φέρεται να αποδέχθηκε τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Μέρκελ. Χτες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επανέλαβε πως η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να οδηγήσει τη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση σε έναν «άμεσο διάλογο» που θα μετριάσει τις εντάσεις. Τέλος, πραγματοποιήθηκε χτες, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΝΑΤΟ.
Στην καρδιά των εξελίξεων βρέθηκε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μαριούπολη όπου ζουν χιλιάδες Ελληνες ομογενείς και το Κίεβο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ενώ είχε συνομιλία και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ. «Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα του διαλόγου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντμίτρο Γιάρος
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ο επικεφαλής του Δεξιού Τομέα, του ουκρανικού παραστρατιωτικού ακροδεξιού κινήματος, βρέθηκε στο στόχαστρο των ρωσικών Αρχών, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για υποκίνηση τρομοκρατίας.
«Ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), Ντμίτρο Γιάρος, κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η αρμόδια ρωσική επιτροπή.
Σύμφωνα δε με τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Γιάρος φέρεται να έγραψε μια επιστολή στον επικεφαλής των Τσετσένων ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ, ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές.
«Ως αρχηγός του Δεξιού Τομέα σάς καλώ να εντείνετε τη μάχη. Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται», αναφέρει στην έκκλησή του προς τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο της Ρωσίας. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ.
Ο Δεξιός Τομέας ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπός του είχε πέσει θύμα πειρατείας. Είναι πάντως γνωστό πως κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία ο Γιάρος μαχόταν κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία με την πλευρά των αυτονομιστών.
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου