Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Γιούλια Τιμοσένκο: H Oυκρανή ηγερία με τη διάσημη κοτσίδα και τα 11 δισ.περιουσία επιστρέφει από τη φυλακή στο πολιτικό προσκήνιο

Γιούλια Τιμοσένκο: H Oυκρανή ηγερία με τη διάσημη κοτσίδα και τα 11 δισ.περιουσία επιστρέφει από τη φυλακή στο πολιτικό προσκήνιο

Ποιος θα το περίμενε ότι η ξανθιά ηγέτης της «Πορτοκαλί Επανάστασης», η βαθύπλουτη  Γιούλια Τιμοσένκο θα επέστρεφε στο  πολιτικό προσκήνιο της Ουκρανίας μετά την καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε φυλάκιση 7 ετών. 

Η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς, όμως, οδήγησε στην απελευθέρωσή της και πλέον απομένει να απαντηθεί το ερώτημα αν η  Γιουλία μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης γυρίζοντας μία νέα σελίδα στην ιστορία της Ουκρανίας.
Η δίκη της Γιούλια Τιμοσένκο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και καταδικάστηκε για «κατάχρηση εξουσίας».  Κατηγορήθηκε ότι απέσπασε 320 εκατομμύρια δολάρια από εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, όταν ήταν Πρωθυπουργός, καθώς και για σωρεία άλλων σκανδάλων. Σε ένα από αυτά φέρεται να έχει αγοράσει 1.000 φορτηγά 20% πάνω από την αξία της αγοράς που υποτίθεται ότι...
θα χρησιμοποιούνταν ως ασθενοφόρα και χρησιμοποιήθηκαν για την προεκλογική της εκστρατεία.
Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για 3 χρόνια, γεγονός που της απαγορεύσε να είναι υποψήφια στις εκλογές. «Ο σκοπός τους είναι προφανής, θέλουν να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές» κατήγγειλε η ίδια η Γιούλια, μέσα από τη φυλακή. Η πρώην Πρωθυπουργός προσέφυγε στο ευρωπαικό δικαστήριο, με την  Ευρωπαική Ενωση και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο πλευρό της.

Η πιο ωραία πολιτικός

Η ωραία κυρία της Ουκρανίας που ψηφίστηκε ως η πιο ωραία αρχηγός κράτους σε όλον τον κόσμο χαρακτηρίστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης "ωραία Γιούλια" ή... "Ιωάννα της Λορένης της Ουκρανίας" εξαιτίας της συμμετοχής της στην Πορτοκαλί Επανάσταση. Οι χαρακτηριστικές της πλεξίδες θεωρήθηκαν σύμβολο της επανάστασης. Η ίδια δηλώνει ότι μόνη της κάθε πρωί φτιάχνει την αυστηρή κόμμωση με τις μεγάλες κοτσίδες περασμένες γύρω από το κεφάλι της.
Η ωραία Γιούλια είναι μια πάμπλουτη πολιτικός που έκανε περιουσία από την αμφιλεγόμενη καριέρα της στο χώρο του φυσικού αερίου. Μπήκε στην πολιτική το 1996 και εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας αμέσως μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση της χώρας το 2005. Όμως η θητεία της ως πρωθυπουργός τερματίστηκε μέσα σε λίγους μήνες ύστερα από κατηγορίες για διαφθορά. Το 2007 επανήλθε στη θέση της πρωθυπουργού.

Η πορτοκαλί επανάσταση

Η Ουκρανία απελευθερώθηκε από τη Σοβιετική επιρροή το 1990 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Ενα χρόνο αργότερα, στις 24 Αυγούστου, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανικής ΣΣΔ έλαβε την απόφαση για την πλήρη ανεξαρτησία της χωράς, απόφαση που επικύρωσε ο ουκρανικός λαός σε δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας βρήκαν τη Ουκρανία σε τραγική οικονομική κατάσταση, με κρίση εθνικής ταυτότητας, και πολιτική αστάθεια.
Τον Νοέμβριο του 2004 στην Ουκρανία έγιναν προεδρικές εκλογές τις οποίες στον δεύτερο γύρο κέρδισε ο εκλεκτός του τότε προέδρου Λεονίτ Κούτσμα Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκπρόσωπος του φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών. Η αντιπολίτευση δεν συμφώνησε με τα αποτελέσματα των εκλογών, θεωρώντας ότι πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη νοθεία κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.
Επιστρατεύοντας τους οπαδούς του, ο αρχηγός της ενωμένης στο κόμμα «Η Ουκρανία μας» αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούστσενκο, ζήτησε την εκ νέου την πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου των εκλογών. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έφεραν πορτοκαλί διακριτικά (μπλούζες, κασκόλ, σημαίες) κατέκλυσαν την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο με σύνθημα «Ράζομ Νας Μπαχάτο – Νας Νι Ποντολάτι» δηλαδή «Μαζί Είμαστε Πολλοί – Δε Θα Μας διασπάσετε». Το ανώτατο Δικαστήριο της χωράς και κατόπιν συνεννοήσεως με το Πρόεδρο Κούτσμα αποφάσισαν την επανάληψη του δεύτερου γύρου στην οποία κέρδισε ο Γιούστσενκο και οι συνεργάτες του όπως η Γιούλια Τιμοσένκο. Τα γεγονότα αυτά ονομάστηκαν Πορτοκαλί Επανάσταση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Τιμοσένκο είναι το αντι-ρωσικό προπύργιο των Δυτικών στην Ουκρανία.

Ελευθερία για τη Γιούλια

Σύμφωνα με τους Δυτικούς, η καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη συν πρόστιμο 180 εκατομμυρίων δολαρίων συνιστά πολιτική δίωξη υποκινούμενη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Γι' αυτό ζητούσαν επανειλημμένως την αποφυλάκισή της, ενώ η ίδια η Τιμοσένκο έχει καταγγείλει τη βάναυση κακοποίησή της κατά τη διάρκεια της κράτησής της.
Η Τιμοσένκο (που επιθυμούσε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ) έχει καλέσει τους συμπατριώτες της να αγωνιστούν κατά του καθεστώτος Γιανουκόβιτς, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως το «απόλυτο κακό» λόγω της ακραίας φιλορωσικής του στάσης.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και έναν χρόνο κορυφώθηκε με το σύνθημα «Ελευθερία για τη Γιούλια» που φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο όπου άπλωσαν μια γιγαντιαία σημαία, μήκους 60 και πλάτους 40 μέτρων.  Αρνητικό ορόσημο στην πολιτική της διαδρομή ήταν η ήττα της στις εκλογές του 2010.
Φήμες για περιουσία 11 δις δολάρια
Η Γιούλια Τιμοσένκο, είναι οικονομολόγος, με περιουσία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως φημολογείται, και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του συνασπισμού κομμάτων που υποστήριξε τον Βίκτορ Γιούσενκο, αντι-ρωσικών φρονημάτων. Αν και γοητευτική γυναίκα, δεν θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για την προσωποποίηση της εντιμότητος ούτε της πολιτικής νηφαλιότητος.
Η επαγγελματική της καριέρα, όπως και πολλών άλλων, ξεκινά με την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και την εμπλοκή της σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα. Στοιχεία για την αρχική της δράση δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Η εμπλοκή της, ωστόσο, με την πολιτική, από το 1996, προσφέρει άφθονο υλικό προς τεκμηρίωση των κατηγοριών εκείνων που την θεωρούν έναν από τους πολιτικούς που πλούτισαν προκλητικά.
Η φιλία της με τον τότε πρωθυπουργό, Παύλο Λαζαρένκο, ο οποίος μετά από καταγγελίες και έρευνες για διαφθορά εγκατέλειψε το 1997 την χώρα και τον περασμένο Ιούνιο συνελήφθη στην Καλιφόρνια για ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό, οδήγησε γρήγορα την Τιμοσένκο στο να κατέχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μονοπωλίου ενεργείας (κυρίως φυσικού αερίου) και να ελέγχει γύρω στο 20% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.
Σε αυτό οφείλεται και το παρατσούκλι της «η πριγκίπισσα του αερίου». Οι κατηγορίες για εμπλοκή της στα σκάνδαλα του Λαζαρένκο δεν άργησαν να έρθουν. Τον Φεβρουάριο του 2001, επί πρωθυπουργίας Γιούσενκο μάλιστα, η Γιούλια Τιμοσένκο συνελήφθη για την διαπλοκή της με τον τότε καταζητούμενο τέως πρωθυπουργό και για το ότι τον «χρηματοδότησε» με το ποσό των 79 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό την οδήγησε στην φυλακή για 6 εβδομάδες. Αποφυλακίστηκε, ωστόσο, ελλείψει επαρκών στοιχείων. Το όνομά της όμως, δεν έπαψε να φιγουράρει στις λίστες των καταζητουμένων της INTERPOL, μιας και ο Λαζαρένκο ξέπλενε το χρήμα στην Αμερική, μαζί, πιθανότατα, με τον επίσης καταζητούμενο σύζυγό της, Αλεξάντρ Τιμοσένκο.
Η «πτώση» της Τιμοσένκο, εφόσον δεν την σκότωσε την έκανε πιο ισχυρή. Αξιοποίησε την φυλάκισή της ως εξαγνισμό για το γεγονός ότι πλούτισε σε ακραίο σημείο και με την απελευθέρωσή της ξεκίνησε άμεσα να παίρνει το αίμα της πίσω. Ο λαός της έδωσε πολύ εύκολα άφεση αμαρτιών.

Την στηρίζει η Δύση

Η εξαφάνιση της επικηρύξεως της Τιμοσένκο μία εβδομάδα μετά τις πρώτες εκλογές από την ιστοσελίδα της INTERPOL σε συνδυασμό με την πληροφορία που θέλει τις Η.Π.Α. να διαθέτουν στοιχεία για τα εμβάσματα που απέστελνε η Τιμοσένκο στον Λαζαρένκο επί πρωθυπουργίας του, καθώς και η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ. και η Ε.Ε. στον Γιούσενκο για να ρίξει τον Γιανουκόβιτς και τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας με την Ρωσία, συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου