Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν για δεξιά στροφή τον Τσίπρα


    Οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν για δεξιά στροφή τον Τσίπρα
  • * «Τα άκουσαν» σε κοινή εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο
    • * Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΒ: Μην μιλάς για τον Καστοριάδη
    • * Γαλλικά και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Με τη Δεξιά θα κυβερνήσεις;
    • * Τσίπρας: Στον έλεγχο του Δημοσίου οι τράπεζες
    • * Νέα Σεισάχθεια

      • Η κοινή δημόσια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, υπό τη μορφή ενός...
        άτυπου ντιμπέιτ, σημαδεύτηκε από απρόοπτα και μεγάλη ένταση έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των δύο ένας από τους παρευρισκόμενους.
        Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», ωστόσο, η «τοποθέτηση» ενός οργισμένου άνδρα από το ακροατήριο ήταν αυτή που έκλεψε αρχικά την παράσταση.
        Αφορμή ήταν μια αποστροφή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Εκείνη τη στιγμή ο ακροατής άρχισε να ουρλιάζει αναφέροντας προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ «Εσεις μην πιάνετε στο στόμα σας τον Καστοριάδη».
        Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ανέφερε «Κι εσύ δεν θα έπρεπε να είσαι αυτή τη στιγμή εδώ. Πως θα κυβερνήσεις; Με την Δεξιά;».
        Ηταν τέτοια η ένταση που προς στιγμήν επικράτησε ανησυχία στο ακροατήριο, ωστόσο, ο «δράστης» μετά τα «γαλλικά» αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να δώσει συνέχεια.
        Για την ιστορία η φράση του κ. Δασκαλόπουλου που εκνεύρισε τον ακροατή ήταν η εξής «Αν θέλουμε να δούμε επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν θέλουμε η μάστιγα της ανεργίας να περιοριστεί, αν θέλουμε το χρέος να γίνει βιώσιμο, πρέπει να δοθεί χώρος, ανοιχτό πεδίο σε αυτό που ο Καστοριάδης χαρακτήριζε πραγματική ιστορία: Δημιουργική δραστηριότητα ανθρώπων».
        Ο Αλέξης Tσίπρας παίρνοντας το λόγο απάντησε αρχικά στα όσα είπε ο οργισμένος πολίτης καλύπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
        «Δεν κατανοώ την ενόχληση κάποιων ούτε τον εκνευρισμό τους» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα ότι «εδώ και πενήντα χρόνια σας έχουν μάθει και σας λένε ότι οι Κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις και τώρα σας ενοχλούν οι αναφορές στον Καστοριάδη και στον Λένιν».
        Πρώτο μας μέλημα η ακύρωση του Μνημονίου
        Πέρα από παρατράγουδα η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε και την ανάλυση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, αλλά και των τριών πυλώνων του αναπτυξιακού του προγράμματος.
        Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αναρρώσει στοιχειωδώς από την ίωση που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού πήρε το λόγο, ξεκαθάρισε πως «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας», προσθέτοντας ότι θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το μόνο πραγματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα που έχει κατατεθεί σ' αυτήν τη χώρα. Το Εθνικό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Διότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει δημόσια τη πιο σοβαρή συζήτηση που αποτελεί τη συζήτηση για το αύριο της χώρας, τη συζήτηση για τη παραγωγική ανασυγκρότηση «αφού μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο», όπως παρατήρησε.
        Προειδοποίησε δε, πως «Ακόμα κι αν αύριο το πρωί καταφέρναμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους και να βγούμε από το φαύλο κύκλο λιτότητα-ύφεση-έλλειμμα-χρέος, αν δεν έχουμε βιώσιμο και εποικοδομητικό σχέδιο για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, δε θα καταφέρουμε να πατήσουμε στα πόδια μας».
        Σε μία ομιλία με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, έστειλε το μήνυμα πως «Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα αποδειχθούν το κύκνειο άσμα, όχι μόνον αυτής της συγκυβέρνησης, αλλά μιας ολόκληρης εποχής».
        «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη διχασμού αλλά ενότητας. Είναι η δύναμη που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη κοινωνική σωτηρία και τη παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι απειλή, όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν. Είναι η τελευταία ελπίδα για το λαό και τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
        Σε ότι αφορά στα προγράμματα προσαρμογής ο Αλέξης Τςίπρας είπε πως: "Το ίδιο το Μνημόνιο απέδειξε ότι η συνολική εκκαθάριση στην αγορά εργασίας δεν βελτίωσε ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της παραγωγής. Αλλά ούτε και την κερδοφορία των παραγωγικών μονάδων".
        «Ακούμε, λοιπόν, ότι, τον τελευταίο καιρό, πολλοί και διάφοροι καλοθελητές ανησυχούν. Ανησυχούν είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στο ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής. Τους απαντάμε: Να μην ανησυχούν. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Απλώς, τα αποτελέσματα από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επέλαση της τελευταίας τετραετίας ανέτρεψαν τους νομιμοποιητικούς μύθους του νεοφιλελευθερισμού» είπε ο Κ. Τσίπρας με τις οικονομικές εξελίξεις να παραμένουν το υπ' αριθμόν ένα θέμα για τη χώρα και πρόσθεσε «Είναι, επιλογή επιβίωσης για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορρύθμιση δεν είναι η λύση – είναι η ίδια η κρίση».
        Ανεβάζοντας τους τόνους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «η στιγμή που η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεξεργάζεται τη μετονομασία της λιτότητας και του τρίτου Μνημονίου που θα συνεχίσει να εφαρμόζει. Εμείς, δεσμευόμαστε στο εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου».
        Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμά, επεσήμανε πως η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ένας από τους τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
        Ποιοι είναι οι τρεις πυλώνες του αναπτυξιακού προγράμματος
        Αναλύοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα βασιστεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:
        • Πρώτος πυλώνας: Σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανέλαβαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα (μια νέα σεισάχθεια) και ρευστότητα στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.
        • Δεύτερος πυλώνας: η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μ' ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.
        • Τρίτος πυλώνας: η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.
        Οι πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος
        Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως:
        «Εμείς, με το κυβερνητικό πρόγραμμά μας:
        • Bάζουμε αμέσως αναπτυξιακό πρόσημο στη μακροοικονομική πολιτική μας.
        • Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας,
        • Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
        • Αυτό πρακτικά σημαίνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει.
        • Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα – εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
        • Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
        • Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή.
        • Δίνουμε τέλος στο σκάνδαλο να υπερφορολογείται η φτώχεια και να υποφορολογείται – όταν φορολογείται – ο πλούτος.
        • Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας».
        Δασκαλόπουλος; Υπ' αριθμόν ένα εθνικό θέμα η παραγωγική ανασυγκρότηση
        Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε τονίσει ότι «Κανένας μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν έχει το χάρισμα του αλάθητου»,, σημειώνοντας ότι οι δογματικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος σαρώθηκαν από το τσουνάμι της παγκόσμιας κρίσης.
        «Η Ελλάδα έχει κάνει λάθη. Σημασία έχει να μην τα επαναλάβουμε», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος και έστειλε το μήνυμα υπογραμμίζοντας πως «θα ξαναβρούμε το δρόμο προς το μέλλον μας. Αν βρούμε μία λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στον απαραίτητο πολιτικό ριζοσπαστισμό και τον αναγκαστικό οικονομικό πραγματισμό».


        Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου