Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Συγκλονιστικά στοιχεία: Ποιοι τύποι καρκίνου "χτυπάνε" τους Έλληνες

Ρεκόρ στον καρκίνο του πνεύμονα για τους Έλληνες. 

Ποιοι είναι οι 15 πιο συχνοί τύπου καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες 

(Infographic)

Θλιβερό ρεκόρ στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα κυρίως στους άνδρες, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, αυτό δεν προκαλεί βέβαια καμία έκπληξη στους ειδικούς καθώς όπως καταγράφεται στη μεγαλύτερη βιοστατική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το 63% των ανηλίκων στη χώρα μας είναι θεριακλήδες, ποσοστό που τους κατατάσσει παγκόσμια πρώτους!

Την ίδια στιγμή, όπως...
επισημαίνεται στην 920 σελίδων έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των γυναικών για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και σε αυτόν τον τύπο καρκίνου τα ποσοστά 20 χρόνια καταγράφονται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ.
Το κάπνισμα για μια ακόμα βρέθηκε στο στόχαστρο ενός παγκόσμιου οργανισμού. Αυτή τη φορά όμως όχι απλώς σαν "κακή συνήθεια" αλλά σαν δήμιος που προκαλεί τα μεγαλύτερα ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες όπου καταγράφονται τόσο πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης μαζί με τη Ρουμανία όπου ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος πιο συχνός τύπος κακοήθους όγκου.
Στην έρευνα του ΠΟΥ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, καθώς εκτός από το κάπνισμα συμβάλλουν και άλλες καθημερινές συνήθειες όπως η κακή διατροφή και μεταδοτικά νοσήματα τα οποία προκαλούν νεοπλασίες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μόλυνσης με τον ιό HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλώματα), τα οποία προκαλούν το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο συγκεκριμένος τύπος κακοήθειας μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο, ενώ το τεστ ΠΑΠ είναι η εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα όμως το 2013 μόλις το 33% των γυναικών προχώρησε σε εμβολιασμό, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να δημιουργηθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας απέναντι στη μετάδοση του ιού HPV απαιτείται συμμετοχή που να φτάνει το 70% των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών.
Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούν οι συγγραφείς της διεθνούς μελέτης και τις προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ.
Η θνησιμότητα
Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, τη Καρδίτσα και τα Γρεβενά είναι στις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομίας Σάββας Παπαδόπουλος στο συνέδριο "Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην Παθογένεση-Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου" που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.
Αυξητική τάση του καρκίνου έχει καταγραφεί περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στην Ξάνθη και την Καβάλα. Εκτιμάται ότι η αυξητική τάση στη Δράμα μπορεί να είναι δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών τη δεκαετία του 60' στη Δυτική Γερμανία όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Είτε να σχετίζονται με φυτοφάρμακα ή από υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως πχ. το ραδόνιο. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται με τα νερά του Νέστου.
Οι 15 πιο συχνοί τύπου καρκίνου για τις γυναίκες είναι: μαστού 4.934, Παχέος εντέρου 1.911, Πνεύμονα 1.204, Λευχαιμίες 999, Ωοθηκών 915, Μήτρας 865, Παγκρέατος 710, Εγκεφάλου και κεντρικού νευρικού συστήματος 630, Στομάχου 575, Ουροδόχου κύστης 474, Τραχήλου Μήτρας 421, Νεφρών 375, Ήπατος 346, Πολλαπλό μυέλωμα 274, Λέμφωμα μη Χοτσκιν 210
Οι 15 πιο συχνοί τύπου καρκίνου για τους άνδρες είναι: πνεύμονα 5.680, Προστάτη 2.224, Ουροδόχου κύστης 2.303, Παχέος εντέρου 2.074, Λευχαιμίες 1.248, Στομάχου 903, Παγκρέατος 829, Νεφρών 719, Ήπατος 708, Εγκεφάλου και κεντρικού νευρικού συστήματος 704, Λάρυγγα 485, Χειλέων, στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα 399, Πολλαπλό μυέλωμα 263. Μελάνωμα 263, Λέμφωμα μη Χότσκιν 257
Δείτε και ΕΔΩ!
 news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου