Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Στα δύο η Ουκρανία

* - Αρνείται να παραιτηθεί ο Β. Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την πρωτεύουσα

* - Στο Κίεβο η Τιμοσένκο 

* - Εκλογές στις 25 Μαΐου 

* - Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της αιματοβαμμένης συμφωνίας

Ο Β. Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε στην ουκρανική τηλεόραση, όπου και δήλωσε πως δεν παραιτείται, έκανε ξανά λόγο για πραξικόπημα, ενώ παρομοίασε την τρέχουσα πολιτική κρίση με την «άνοδο των Ναζί».
«Οι αποφάσεις στο Κοινοβούλιο λαμβάνονται παράνομα. Δεν θα υπογράψω κανένα χαρτί από ληστές που τρομοκρατούν»...

'Αδεια και αφύλακτη παραμένει η προεδρική κατοικία, με τους πολίτες να βλέπουν για πρώτη φορά το εσωτερικό του «προεδρικού παλατιού», ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται βόρεια της χώρας και φαίνεται έχει εγκαταλείψει τους ρώσους. Οι κάτοικοι των νοτιανατολικών περιοχών έχουν αναλάβει τον έλεγχο στα χέρια τους μέχρι την Κριμαία όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση.

Οι Ρώσοι που ζουν στις νοτιοανατολικές περιοχές έχουν ήδη όπως φαίινεται οργανωθεί πολύ καλά και προστατεύουν τα δημόσια κτίρια και τις περιουσίες τους.

Στην Κριμαία οι Αρχές και οι κάτοικοι δεν αποδέχoνται την απόφαση που λήφθηκε κάτω από τις πιέσεις των διαδηλωτών και είναι έτοιμη να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο των περιοχών τους.

Το Κίεβο πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης και η χώρα είναι εντελώς ακυβέρνητη. Αρχισαν οι λεηλασίες παντού στην πόλη καθώς οι διαδηλωτές δεν έχουν ούτε αστυνομία ούτε στρατό απέναντι τους.

Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, επικαλούμενος λόγους υγείας.

H συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή ορίζει όχι μόνο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, αλλά και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και την «καρατόμηση» του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, τον οποίο οι διαδηλωτές θεωρούν υπεύθυνο για την αιματοχυσία.


Μερίδα διαδηλωτών στο Κίεβο υποδέχτηκαν νωρίτερα με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία.
Ο Κλίτσκο, δέχτηκε μάλιστα τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.

Ο Ντμίτρο Γιάρος, ηγέτης του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα» διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ ο τελευταίος μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο Γιάρος προειδοποίησε: «Θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ' ορκίζομαι».

Ο Ντ. Γιάρος είχε δηλώσει από την υπογραφή της συμφωνίας πως «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται».

0:15
23:59
Η ανασκόπηση των σαββατιάτικων εξελίξεων
Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Η ίδια η Τιμοσένκο πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών της. Τους ζήτησε να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων, δήλωσε «παρούσα» για τις εξελίξεις, μίλησε για μια Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς.
Λίγες ώρες νωρίτερα η πρώην πρωθυπουργός είχε αφεθεί ελεύθερη μετά από τρία χρόνια φυλάκισης για διαφθορά.
 
Η Βουλή ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισής της, ενώ παράλληλα με συντριπτική πλειοψηφία καθαίρεσε από τα προεδρικά του καθήκοντα τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 
Ο ίδιος, πάντως, είχε ξεκαθαρίσει σε τηλεοπτική του δήλωση από άγνωστη τοποθεσία ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας απόπειρα πραξικοπήματος τις αποφάσεις της Βουλής.
ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους με τη ρωσική διπλωματία να καταγγέλλει τους διαδηλωτές ότι δεν τηρούν την συμφωνία. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο και κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία.
 
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καλώντας και τις δύο πλευρές να μην οδηγήσουν και πάλι την κατάσταση στα άκρα.
Νωρίτερα, η ουκρανική Βουλή ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου. 

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές στάθηκαν όρθιοι, χειροκρότησαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία». 

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία. 
Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε επίσης οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες. 

Υπενθυμίζεται πως όλοι, εκτός από έναν βουλευτή, ψήφισαν νωρίτερα υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που υπεγράφη την Παρασκευή. Το Σύνταγμα του 2004 περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου ήταν άδεια και αφύλακτη επιβεβαιώθηκαν. Η αστυνομία πράγματι σταμάτησε να φυλάει προεδρικά κτήρια, επιτρέποντας την είσοδο δημοσιογράφων και στη συνέχεια και των διαδηλωτών σε αυτά. 

Μετά και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο Γιανουκόβιτς έχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ουκρανός Πρόεδρος βρίσκεται πλέον στο Χάρκοβο, στο ανατολικό, φιλορωσικό τμήμα της χώρας. Το μυστήριο πάντως επιτείνεται μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της ουκρανικής Βουλής και αντιπάλου του Γιανουκόβιτς ότι ο Πρόεδρος της χώρας επιχείρησε να διαφύγει αεροπορικώς στη Ρωσία, όμως εμποδίστηκε.

23:57
23:44
23:41
Ενδιαφέρον άρθρο του Γ. Δελαστίκ για την Ουκρανία
Διαβάστε το εδώ
23:35
Νωρίτερα ο Ραβί του Κιέβου απηύθυνε προειδοποίηση...
...στους Εβραίους της πόλης να την εγκαταλείψουν εφόσον επικρατήσει η αντιπολίτευση και δη η ακροδεξιά της πτέρυγα. Αναλυτικότερα στη Haaretz
23:20
Πληροφορίες για ένταση στα ΝΑ. όπου το φιλορωσικό κομμάτι πλειοψηφεί
23:19
Ανησυχία Πολωνίας για τυχόν διαμελισμό Ουκρανίας
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.

«Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.

«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Τουσκ.
 
22:30
Κάλεσμα Τιμοσένκο για συνέχιση των διαδηλώσεων
Να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά ετών και αφέθηκε ελεύθερη νωρίτερα με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

Η Τιμοσένκο, μιλώντας καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους.

Η Τιμοσένκο ήταν υπό κράτηση στο νοσοκομείο, μετά από αμφιλεγόμενη καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε ό,τι αφορά ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία.
22:13
21:44
Η Τιμοσένκο απευθύνεται στους διαδηλωτές
21:38
Αρχηγός των Ναζί: «Θα πολεμάω τους Ρώσους και τους Εβραίους μέχρι να πεθάνω»
20:24
Ρωσία: Απειλείται η ουκρανική εθνική ακεραιότητα
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε εναντίον οιασδήποτε απειλής για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, σύμφωνα με μια γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει όσων προέβλεπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους κάλεσε να «ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλητές του Λαβρόφ ανέφεραν ότι «μοιράζονται την ανησυχία της Ρωσίας, αναγνώρισαν ότι η αντιπολίτευση δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και υποσχέθηκαν να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ κατήγγειλε το «θλιβερό τέλος» του προέδρου της Ουκρανίας, σε ένα μήνυμά του στον ιστότοπο Twitter σχολιάζοντας την κατάληψη της προεδρίας από διαδηλωτές.

Ο Λαβρόφ κάλεσε την Δύση να «ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει την δράση των χούλιγκαν που δρουν ανεξέλεγκτα».

«Είναι καιρός να σταματήσει η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και να υποκρινόμαστε ότι (οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει) το Μαϊντάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
20:24
Πιέσεις για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ για την Ουκρανία
Σε συμφωνία για τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την άσκηση πιέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση «πακέτου βοήθειας, κατέληξαν Μ.Βρετανία και Γερμανία.
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones οι ΥΠ.ΕΞ των δύο χωρών, Γουίλιαμ Χέιγκ και Φράνκ Στάινμαϊερ είχαν συνομιλίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους τρόπους παροχής στήριξης στην Κυβέρνηση.
 
Όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του στο twitter  ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. οι δύο χώρες θα ασκήσουν πιέσεις στο ΔΝΤ για το θέμα ενώ η «δήλωση» του επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο.
 
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει, δύο μήνες νωρίτερα, οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.
20:13
Πόσο πιθανός είναι ένας κατακερματισμός της Ουκρανίας;
Άρθρο του Κώστα Ράπτη στο capital.gr

«Ωστόσο, η πραγματική “σκηνή του δράματος” δεν είναι πλέον το Κίεβο, αλλά το Χάρκοβο (πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας μέχρι το 1934), όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση των περιφερειακών συμβουλίων των ανατολικών επαρχιών και της Κριμαίας, ήτοι του ρωσόφωνου τμήματος της χώρας. Μιμούμενοι τους κοινοβουλευτικούς άνδρες του Κιέβου, οι συγκεντρωμένοι στο Χάρκοβο περιφερειάρχες διαμήνυσαν ότι παίρνουν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες μέχρι ότου υπάρξει εγγύηση της συνταγματικής τάξης στη χώρα. Όμως (και αυτό αποτελεί κομβικό σημείο του ουκρανικού αδιεξόδου) μόνο πρόσωπο με συνταγματική νομιμοποίηση και λαϊκή εντολή από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές είναι ο πανταχόθεν καταγγελλόμενος ως ανίκανος και διεφθαρμένος Yanukovich – κάθε λύση που θα τον παρακάμπτει προϋποθέτει μιαν “υπέρβαση” της υφιστάμενης θεσμικής τάξης που θα δικαιολογούσε τις πρωτοβουλίες οποιασδήποτε πλευράς.

Η συνέλευση του Χαρκόβου αποφάσισε την ανάκληση από το Κίεβο των αστυνομικών των ανατολικών επαρχιών, ώστε να μην αντιμετωπίζουν άοπλοι στρατιωτικά οργανωμένους αντιπάλους, την δημιουργία πολιτοφυλακών για την ενίσχυση, αν χρειασθεί, του έργου των δυνάμεων της τάξης, την δρομολόγηση της προεργασίας για τυχόν έκτακτο δημοψήφισμα απόσχισης της περιοχής και για “αυτοχρηματοδότησή” της, ήτοι δημοσιονομικό μποϊκοτάζ στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ενώ η περιοχή του Χαρκόβου και του Ντονμπάς αποτελεί την βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας – στενά συνδεδεμένη με τη ρωσική αγορά. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η έκθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό χρέος φθάνει τα 60 δισ., αποτελώντας άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας.

Πόσο πιθανή είναι η δρομολόγηση μιας απόσχισης του ρωσόφωνου τμήματος της Ουκρανίας;

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία τελεί υπό τριπλή “ομηρεία”: οικονομική (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν), πολιτική (στον βαθμό που υπερασπίζεται την υπό τον Yanukovich “συνταγματική τάξη”) και κυρίως γεωπολιτική, γεγονός που αποθαρρύνει τη στήριξη τολμηρών κινήσεων αλλαγής των συνόρων.

Αν για την Ε.Ε. το στοίχημα είναι η μελλοντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας (χωρίς ωστόσο επαρκή οικονομικά μέσα για την προσέλκυσή της και χωρίς την προσφορά εμφανούς ενταξιακής προοπτικής, λόγω της “διευρυνσιακής κόπωσης” μεταξύ των 28), για τις ΗΠΑ το ζητούμενο είναι απλώς το να μην πέσει η χώρα στα χέρια της Ρωσίας, γεγονός που διευκολύνει το παιχνίδι της “δημιουργικής καταστροφής” και της σύμπλευσης με κάθε είδους εθνικιστικές δυνάμεις. Αντίθετα, για την Ρωσία προέχει η σταθερότητα, ώστε απερίσπαστη από οποιοδήποτε απροσδόκητο “ουκρανικό σοκ” να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην οικονομική της ανάπτυξη και την παγίωση της επιρροής της σε χώρους όπως η Αρκτική, η Κεντρική Ασία και η Άπω Ανατολή».
20:09
Η Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας
20:07
Οι εξελίξεις όπως τις καταγράφει το Reuters




19:13
18:48
Σϋνοψη: Υπέρ της απομάκρυνσης του Γιανουκόβιτς ψήφισε η Βουλή
Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου ψήφισε η ουκρανική Βουλή.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος πάντως λίγη ώρα νωρίτερα διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.  

Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία». 

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία. 
Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε επίσης οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.
Επίσης, οι βουλευτές με την ψήφο τους άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που επιτεύχθηκε με την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση την Παρασκευή, πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του φιλορώσου Προέδρου της χώρας.

Η συμφωνία προέβλεπε πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν το τέλος του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών, αλλαγή εκλογικού νόμου και τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου, σε προάστιο του Κιέβου, είναι σήμερα άδεια και αφύλακτη, και δημοσιογράφοι εισήλθαν ελεύθερα σε αυτήν.

Μετά και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο Γιανουκόβιτς εχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ουκρανός Πρόεδρος βρίσκεται στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας.

Ουκρανοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου.

«Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας της Παρασκευής, που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτήρια.

18:05
Την Παρασκευή (21/2) 16 μνημεία του Λένιν καταστράφηκαν
http://www.thepressproject.gr/article/56845/Sta-duo-i-Oukrania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου