* Στη Βουλή η δικογραφία
* Κατηγορούνται επίσης Παπαγεωργίου, Μουσουρούλης, Μπουγάς, Νεράτζης
* Θα εξεταστεί αν προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών
* Τι είναι ο ζεόλιθος για τον οποίο κατηγορούνται
Τυχόν ευθύνες της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη, του νυν υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και των πρώην υφυπουργών Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, Ιωάννη Μπουγά και Αναστάσιου Νεράτζη, για τη ματαίωση επένδυσης εξόρυξης ζεολίθου στην περιοχή του Έβρου, καλείται να διερευνήσει η Βουλή σύμφωνα με δικογραφία που διαβιβάστηκε από την...
Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης (την περίοδο 2007-2009) και νυν βουλευτής Κωνσταντίνος Μουσουρούλης για τον οποίο θα εξεταστεί αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του.
Οι ευθύνες των πρώην και νυν υφυπουργών θα αναζητηθούν σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Για την υπόθεση έχει διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Ορεστιάδας, ενώ η δικογραφία έχει διαβιβαστεί και στους εισαγγελείς Διαφθοράς.
Σε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα καταλογίζεται από εκπρόσωπο της εταιρείας «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» ότι με παραλείψεις και ενέργειες τους ματαιώθηκε επένδυση για απευθείας ανάθεση του έργου εξόρυξης ζεολίθου, σε έκταση 161 στρεμμάτων στην περιοχή Πετρωτά του Έβρου.
Οι ενέργειες αυτές είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ζημιά στην εταιρεία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ματαιώθηκε επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα είχε οφέλη τόσο για την περιοχή του Έβρου, αφού θα προσέφερε απασχόληση σε τουλάχιστον 100 άτομα, όσο και στο Δημόσιο, το οποίο δεν θα εισήγαγε ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και τη Τουρκία.
Από την Εισαγγελία Ορεστιάδας έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, σε βάρος δύο πρώην στελεχών του ΙΓΜΕ, τα οποία φέρονται να συνέδραμαν ώστε να μην γίνει απευθείας ανάθεση, με συνέπεια ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, να αρνηθεί την ανάθεση, ζητώντας τη διενέργεια διαγωνισμού.
Για το ίδιο θέμα είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και άλλη δικογραφία πέρυσι.
Η εταιρεία «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» είχε ξεκινήσει από το 2004 αιτήσεις για εξόρυξη στον Έβρο, όμως λόγω των καταγγελλόμενων παραλείψεων και ενεργειών από το 2007 έως και το 2013 η ανάθεση εξόρυξης δεν προχώρησε και η επένδυση ματαιώθηκε.
Τι είναι ο ζεόλιθος
Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Μεταξύ άλλων καθαρίζει λίμνες, κάνει άοσμη τη λυματολάσπη, αυξάνει την παραγωγή γάλακτος των αγελάδων και την γεωργική παραγωγή, μειώνοντας την ανάγκη φυτοφαρμάκων.
Αποκαλείται επίσης «πέτρα της ζωής» ή «μαγική πέτρα». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ζέω = βράζω και λίθος = πέτρα γιατί όταν θερμανθεί αποβάλλει με τη μορφή φυσαλίδων το νερό που έχει συγκρατήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι βράζει. Στη φύση απαντώνται πάνω από 30 είδη φυσικού ζεόλιθου ενώ παρασκευάζονται και πολλά είδη βιομηχανικού ζεόλιθου.
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο.
Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Η ετήσια ζήτηση που ξεπερνά τους 120.000 τόνους καλύπτεται με εισαγωγές από την Τουρκία και τη Βουλγαρία παρότι το κοίτασμα στον Έβρο είναι από τα πλουσιότερα παγκοσμίως.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου