Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι μηχανισμοί θα ελέγχουν την Ελλάδα όταν βγει από το Μνημόνιο


Ποιοι μηχανισμοί θα ελέγχουν την Ελλάδα όταν βγει από το Μνημόνιο* Έχει συνταχθεί ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

* «Οι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης υπό όρους, μετά το Μνημόνιο» λέγεται

* Νέο πλαίσιο θα εποπτεύει τη χώρα μας

* Τι περιλαμβάνει

Τους μηχανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας, μετά την έξοδο της από το Μνημόνιο, παρουσιάζει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.
Η έκθεση με τίτλο: ...
«Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα. Οι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης υπό όρους μετά το Μνημόνιο» που συντάχθηκε από τους Καθηγητές Πάνο Καζάκο και Παναγιώτη Λιαργκόβα αναφέρεται στο πλαίσιο κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, στο οποίο θα πρέπει να κινείται στο μέλλον, κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, αναφέρει το in.gr που δημοσιεύει την έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους :
Οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το νέο πλαίσιο, το οποίο θα είναι πιο περιοριστικό από αυτό που υπήρχε πριν το 2010 και μέσα στο οποίο θα κινούνται πλέον οι κυβερνήσεις. Το πλαίσιο οφείλει να λάβει υπόψη της και η ελληνική πολιτική.
Στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται μέσα στους κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη μέλη πάσης φύσης «συμβατικές διευθετήσεις» οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών.
Η Ελλάδα είναι «regime taker», ναι μεν συμμετέχει στις διαδικασίες που καταλήγουν σε νέους κανόνες συνεργασίας ή αλλάζουν τους προηγούμενους, αλλά μόνη της δεν είναι σε θέση να ασκήσει σημαντική επιρροή.
Η διαδικασία της αντίστροφης πλειοψηφίας καθιστά δυσκολότερο για τα μικρά κράτη μέλη να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στο πλαίσιο του Συμβουλίου προκειμένου να αντιταχθούν στις συστάσεις της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει, πως οι κυρώσεις θα επιβάλλονται αυτόματα και η μη-επιβολή τους θα είναι δυνατή μόνο αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών (μέχρι σήμερα χρειαζόταν πλειοψηφία για την επιβολή των κυρώσεων).
Η χώρα πρέπει να εντάσσει τις δικές της επιδιώξεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναινέσεων και η όποια προσπάθεια πρέπει να συνδέεται με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας που έχει επιτευχθεί έως τώρα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με τις αναγκαίες διορθώσεις. 
Πηγή: in.gr

Δείτε όλη την έκθεση πατώντας ΕΔΩ.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου