Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στη σκιά του κρυφού έρωτα η ατζέντα για την οικονομία

Ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσει να πείσει τους συμπολίτες του πως είναι σε θέση να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία για να πάψει η Γαλλία να χαρακτηρίζεται ως ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης»Ο ΟΛΑΝΤ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ

Οι ερωτικές «αμαρτίες» του Φρανσουά Ολάντ προσθέτουν μεν λίγο αλατοπίπερο στον «άνοστο» Γάλλο πρόεδρο, ωστόσο ταυτόχρονα αποπροσανατολίζουν από το ουσιαστικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από την προσδοκώμενη ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσει να πείσει τους συμπολίτες του πως είναι σε θέση να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία για να πάψει η Γαλλία να χαρακτηρίζεται ως ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». Ωστόσο, η ατζέντα του για την οικονομία επισκιάζεται από τις αποκαλύψεις για τον κρυφό ερωτικό δεσμό του, που έστειλαν τη Βαλερί Τριερβελέρ στο νοσοκομείο...

Μια ανάκαμψη που ενδιαφέρει όχι μόνο τους Γάλλους αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Σήμερα ο Ολάντ θα παραχωρήσει την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, όπου θα επιχειρήσει να πείσει τους συμπολίτες του πως είναι σε θέση να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία για να πάψει η Γαλλία να χαρακτηρίζεται ως ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης».
Η χρονική συγκυρία καθιστά βέβαιο ότι το ερωτικό σκάνδαλο θα επισκιάσει -ή τουλάχιστον θα σκιάσει- τις ανακοινώσεις του Γάλλου προέδρου, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η προσωπική ζωή του Ολάντ θα απασχολήσει ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους του Τύπου. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η στροφή που έχουν πραγματοποιήσει τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία πάντοτε έδειχναν σεβασμό στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών, ενώ αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες κατελήφθησαν από... μανία με τα μυστικά της προεδρικής κρεβατοκάμαρας.
Ο Φρανσουά Ολάντ πιθανότατα θα προσπαθήσει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερωτήματα σχετικά με τις ερωτικές του περιπέτειες και θα εστιάσει στο θέμα της οικονομίας. Ηδη με την πρώτη ομιλία του για το νέο έτος δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, σηματοδοτώντας μια αλλαγή πλεύσης προς τις πολιτικές που επιδιώκει να επιβάλει στο σύνολο των μελών της η ΕΕ.
Ο 59χρονος Ολάντ προς το παρόν δεν έχει αρνηθεί ότι διατηρούσε κρυφό δεσμό με τη 41χρονη ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ
Ο 59χρονος Ολάντ προς το παρόν δεν έχει αρνηθεί ότι διατηρούσε κρυφό δεσμό με τη 41χρονη ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για μείωση των δημοσίων δαπανών και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας μάλιστα γλώσσα ασυνήθιστη για Γάλλο σοσιαλιστή. Για παράδειγμα μίλησε για «υπερβολές» και «κατάχρηση» του συστήματος πρόνοιας, ενώ επέμεινε ότι μπορούν να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.
Σήμερα αναμένεται ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς οραματίζεται το «συμβόλαιο ευθύνης», όπως το αποκάλεσε, με τον επιχειρηματικό κόσμο που στην ουσία είναι η εισαγωγή μέτρων για τη μείωση του εργατικού κόστους. Παρότι η Γαλλία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών σε παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς και ο κατώτατος μισθός αντιστοιχεί στο 62% του μέσου μισθού.
Ακόμη, η πολιτική επιδομάτων ανεργίας, που ανέρχεται στο 75% του τελευταίου μισθού για 28 μήνες, είναι σύμφωνα με αναλυτές ένα από τα θέματα που αναμένεται να θίξει σήμερα ο Ολάντ. Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ολάντ είναι αμιγώς φορολογικά, ενώ σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.
Το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν ότι η Γαλλία δεν είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Οντως, οι αριθμοί φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν ως έναν βαθμό, αφού μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 3% και παράλληλα η ανεργία βρίσκεται στο 10,9%, που είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει η «Wall Street Journal», το πραγματικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι μακροπρόθεσμα η πραγματική ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το αναιμικό 1,2% εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού που δεν είναι αρκετό λόγω της σημαίνουσας θέσης που κατέχει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Μια αποτυχία της Γαλλίας να αναπτυχθεί θα διαχυθεί στις γειτονικές της χώρες, ιδιαίτερα τις μικρές οικονομίες της Ευρωζώνης, και μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην Ιταλία και την Ισπανία», υπενθυμίζει η οικονομική εφημερίδα.
Ο Ολάντ φιλοδοξεί να μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία και φυσικά να βελτιώσει τη δημοφιλία του, που βρίσκεται πλέον στα... τάρταρα. Μόλις το 15% των Γάλλων βρίσκουν τον Φρανσουά Ολάντ ικανό να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη Γαλλία, ύστερα από 20 μήνες παραμονής στην εξουσία. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στη διαμόρφωση αυτού του ποσοστού δεν έπαιξαν κανένα ρόλο οι ερωτικές του ατασθαλίες...
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου