Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι Έλληνες "Good News" του 2013. Αυτοί που έφεραν "φως" στην γκρίζα ελληνική πραγματικότητα

Ποιοι Έλληνες ξεχώρισαν το 2013 εντός και εκτός συνόρων, χαρίζοντας στον δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό στιγμές χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας, αλλά και μαθήματα αλληλεγγύης και ήθους (Pics+Vids)

Μέσα στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ελλάδα, έχουμε ανάγκη τις καλές ειδήσεις. 
Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε κάτι θετικό, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.
Κι αυτό ακριβώς μας μοίρασαν απλόχερα φέτος Έλληνες, που κατάφεραν να διαπρέψουν καθένας στον τομέα του, τονώνοντας το "λαβωμένο" μας ηθικό με διακρίσεις, αλλά και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, μέσα στα "στενά" όρια της κοινωνίας μας.

Από τις διεθνείς επιτυχίες μέχρι το "χτύπημα" του ανθρώπου της διπλανής πόρτας... στην καρδιά μας, αυτοί είναι οι Έλληνες που άφησαν το θετικό τους αποτύπωμα το 2013...

"Εθνική Ελλάδος γεια σου" - Πάμε Brazil
Το 2013 ήταν ακόμα μία χρονιά επιτυχιών για τον ελληνικό αθλητισμό, με κορυφαία στιγμή την πρόκριση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του 2014, στη Βραζιλία.
Η Εθνική μας ομάδα προκρίθηκε για τρίτη φορά σε Μουντιάλ, μετά το 1994 και το 2010.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά, που προκρίνεται σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου και πάλι, μέσω της διαδικασίας των μπαράζ.
Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση για την εθνική μας ομάδα από το 2008, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει, πως έχει διάρκεια και όλα τα "φόντα" για να καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων ομάδων παγκοσμίως.
 
Πρωτεργάτης της νέας διάκρισης, ο προπονητής της ομάδας και διάδοχος του Ρεχάγκελ και της επιτυχίας του Euro 2004, Φερνάντο Σάντος, που βρίσκεται στο "τιμόνι" της τα τελευταία 3 χρόνια.
Μετά το παιχνίδι που έδωσε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014, είπε σε άπταιστα ελληνικά: "H πρόκριση ανήκει στον ελληνικό λαό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου γι' αυτά τα δύο παιχνίδια που ήταν φανταστικά. Πάμε...Brazil!"

Γιάννης Αντετοκούμπο: Ο 19χρονος Έλληνας που γράφει Ιστορία στο ΝΒΑ

Πριν συμπληρώσει τα 19 του χρόνια ο κόμπο φόργουορντ του Φιλαθλητικού/Σαραγόσα επιλέχθηκε στην υψηλότερη θέση που έχει επιλεγεί ποτέ Έλληνας, στη διαδικασία εισόδου στο ΝΒΑ.
Σοβαρός και μετρημένος ο νεαρός Γιάννης, ανέβηκε στο βήμα, φόρεσε το πράσινο καπελάκι των "ελαφιών" από το Μιλγουόκι και έσφιξε το χέρι του απερχόμενου κομισάριου της λίγκας Ντέιβιντ Στερν.
Ο Τζον Χάμοντ, γενικός διευθυντής των Μπακς, δήλωνε τότε, πως η επιλογή του Γιάννη δεν ήταν τυχαία."Διαθέτει το ταλέντο να φτάσει να γίνει All Star. Πραγματικά το πιστεύω, γιατί θέλει να γίνει μεγάλος".
Λίγο πριν το τέλος του 2013, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σε Top-10 του ΝΒΑ!
"Πραγματοποιήθηκε το μεγάλο μου όνειρο"
Σε δήλωσή του στο NEWS 247 ο Γιάννης Αντετοκούμπο είπε: "Το 2013 πραγματοποιήθηκε το μεγάλο μου όνειρο. Είναι μεγάλη επιβράβευση για μένα το γεγονός ότι έκανα υπερήφανη την οικογένειά μου και ιδίως τη μητέρα μου".
Ο διεθνής γκαρντ στην τεράστια προσωπική επιτυχία, κρατά εξίσου μεγάλο "χώρο" για τον αδελφό του Θανάση.
"Νιώθω υπερήφανος που κατάφερε να παίξει στη δεύτερη κατηγορία του NBA και μέχρι στιγμής, έχει πολύ καλή παρουσία", δήλωσε.
Σεμνός και μετριόφρων, ο Γιάννης Αντετοκούμπο ευχήθηκε "καλή τύχη" σε όλους για το 2014 και "καλή δύναμη σε όλους, όσοι περνάνε δύσκολα και δοκιμάζονται από την κρίση". "Να κάνουν υπομονή", είπε χαρακτηριστικά.
"Δεν ξέρω πώς βρέθηκα εδώ"
Σε δηλώσεις του την ημέρα της ανακοίνωσης της επιλογής του, δήλωσε:
"Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις πώς νιώθω. Από β' κατηγορία της Ευρώπης στο ΝΒΑ. Είναι φανταστικό. Πραγματικά δεν ξέρω πώς βρέθηκα εδώ. Εγώ απλά έπαιζα, χωρίς να με ενδιαφέρει ποιοι με έβλεπαν".
Ο μεγαλύτερος αδερφός του Θανάσης, που τον συνόδευσε στη Νέα Υόρκη, ήταν πιο εκδηλωτικός στις αντιδράσεις. Με μια ελληνική σημαία στα χέρια έδειξε να χαίρεται διπλά για το "καμάρι" της οικογένειας, το οποίο σε μια βραδιά έγινε πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον μπασκετικό πλανήτη.
Στα δυνατά σημεία του 19χρονου, οι Αμερικανοί εντοπίζουν τις δεξιότητές του με την μπάλα στα χέρια, το γεγονός ότι μπορεί να παίξει σε τέσσερις θέσεις, ότι ελέγχει άριστα το σώμα του και ότι έχει τη δυνατότητα να σκοράρει στη ρακέτα. Αξίζει να σημειωθεί δε, πως το παρατσούκλι του είναι "The Greek Freak", λόγω μεγέθους χεριών, κάτι που του δίνει φοβερό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Αλέξανδρος Αβρανάς: Ο Έλληνας σκηνοθέτης της ταινίας "Miss Violence" που σάρωσε τα διεθνή βραβεία

Αρχές Σεπτεμβρίου, η ταινία "Miss Violence" κέρδισε στο Φεστιβάλ Βενετίας τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Ανδρικής ερμηνείας και η φήμη της εκτοξεύθηκε.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Αλέξανδρος Αβρανάς απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα, ενώ το βραβείο καλύτερου ηθοποιού κέρδισε ο Θέμης Πάνου. Λίγο πριν, η ταινία είχε ήδη πάρει τα βραβεία Arca Cinema Giovani και Fedeora.
Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, οπότε και οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης τιμήθηκαν με το βραβείο καλύτερου Σεναρίου για το "Miss Violence" στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.
Ο ξένος Τύπος έκανε λόγο για "τη σκληρότερη ταινία όλων των εποχών", με διθυραμβικά σχόλια να συνοδεύουν τα σχετικά άρθρα.
Σε συνέντευξή του στο Flix.gr, ο Αλέξανδρος Αβρανάς δήλωσε για την ταινία: "Το "Miss Violence" δεν είναι σκληρή ταινία. Η αλήθεια της είναι".
"Νιώθω εξαιρετικά τυχερός και ικανοποιημένος, όχι μόνο για την επιλογή της ταινίας στη Βενετία, αλλά και για το ότι μπόρεσα να κάνω ακριβώς την ταινία που ήθελα δίχως κανέναν συμβιβασμό. Κάτι που οφείλετε σε έναν μεγάλο βαθμό και στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, έναν άνθρωπο που μου επένδυσε στο φιλμ έδωσε την δυνατότητα να κάνω το φιλμ δίχως να χρειαστεί να συμβιβαστώ, ή να μπλεχτώ σε κανενός είδους "δολοπλοκίες" ή "συναλλαγές".
Το "Miss Violence" είναι μια πολύ ειλικρινής, καθαρή ταινία, δίχως καμία 'υπεροπτική' διάθεση δίχως καμιά σοβαροφάνεια, καμιά από τις παγίδες στις οποίες συχνά πέφτουμε οι νέοι σκηνοθέτες. 'Εχει σαν στόχο να αφηγηθεί μια ιστορία και το κάνει όσο πιο άμεσα μπορεί.
Ναι είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με την Ελλάδα του σήμερα, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να διαδραματίζεται παντού. Καταλαβαίνω ότι ίσως υπάρχει μια διάθεση κι εδώ κι έξω να διαβάζουμε σχεδόν οτιδήποτε ελληνικό σαν μια παραβολή για την κρίση, όμως ακόμη κι αν η κρίση είναι παρούσα σε δεύτερο πλάνο στο φιλμ, πρόκειται για μια κοινωνική, οικογενειακή κρίση που δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αυτό που περιγράφει το φιλμ άλλωστε, δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες η κοινωνία μας είναι περισσότερο έτοιμη αν όχι να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον να το κοιτάξει κατάματα".
Miss Violence
Το "Miss Violence" αφηγείται την ιστορία της πτώσης ενός 11χρονου κοριτσιού που την ημέρα των γενεθλίων της θα πηδήξει από το μπαλκόνι στο κενό χαμογελώντας. Και μιας οικογένειας που προσπαθεί επίμονα να πείσει τις αστυνομικές αρχές πως ο θάνατος του κοριτσιού ήταν ένα ατύχημα.
Ποιο είναι το μυστικό που πήρε μαζί της η μικρή Αγγελική; Γιατί η οικογένεια προσπαθεί πεισματικά να την "ξεχάσει" και να συνεχίσει τη ζωή της; Αυτές τις απαντήσεις αναζητά η κοινωνική πρόνοια όταν τους επισκέπτεται στο πλήρως τακτοποιημένο τους σπίτι.

Ελένη Αντωνιάδου:  Η 25χρονη Θεσσαλονικιά "Γυναίκα της Χρονιάς" στη Βρετανία

Η Ελένη Αντωνιάδου εργάζεται στη NASA και τον Μάρτιο του 2013 αναδείχτηκε ''Γυναίκα της χρονιάς'' σε μία διοργάνωση - θεσμό στη Μεγάλη Βρετανία, για το έργο της στον στίβο της τεχνολογίας.
Η νεαρή ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA, τιμήθηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης "2013 FDM Everywoman in Technology Awards".
Τα βραβεία διοργανώνει κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος Οργανισμός της Βρετανίας, για να τιμήσει τις γυναίκες που διαπρέπουν στις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Επιχειρηματικότητα.
Η Ελένη Αντωνιάδου σε συνεργασία με την συμφοιτήτρια της, Claire Crowley, δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία και το επιχειρηματικό σχέδιο ώστε αυτό το ερευνητικό - πειραματικό μοντέλο να μετατραπεί σε κλινικό προϊόν.
Ποια είναι η 25χρονη Ελληνίδα "Γυναίκα της χρονιάς"
Η Ελένη Αντωνιάδου έγινε μέλος σε λέσχες αεροδιαστημικής και παρακολούθησε μαθήματα για να πιλοτάρει μικρά αεροσκάφη και να βρίσκεται πιο κοντά στο αγαπημένο της αντικείμενο.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της όμως, παραδέχεται ότι είναι ο εθελοντισμός. Η ζωή της άλλαξε ριζικά στο πρώτο εθελοντικό ταξίδι που έκανε ως επικεφαλής της ιατρικής αποστολής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανακούφισης του Πόνου των Παιδιών, στη Λατινική Αμερική.
H NASA επέλεξε την Ελένη το 2012 μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy. Σήμερα, εργάζεται στον "Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη" στη Σίλικον Βάλεϊ.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ στη βιο-μηχανική και φιναλίστ στο πρόγραμμα "The Lemelson-MIT" που επιβραβεύει νέους για τα καινοτόμα επιτεύγματά τους.
Πλέον, μελετάει το πώς επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου η ακτινοβολία, αλλά παράλληλα ασχολείται με την νανοτεχνολογία και την ιατρική στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων από βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών.
Το βιογραφικό της στη NASA μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο άλλος άνθρωπος"

Τον γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική παραγωγή του ANT1 "Ήρωες ανάμεσά μας". Ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι ο ορισμός του ήρωα της καθημερινότητας, με καρδιά μικρού παιδιού, που μοιάζει να χωρά μέσα της όλον τον κόσμο.
Ο ίδιος χτυπήθηκε από την κρίση, χάνοντας την εργασία του. Αντί να το βάλει κάτω όμως, επέδειξε αξιοθαύμαστο θάρρος κι έκανε πράξη την ιδέα του, οργανώνοντας γεύματα για συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη.
"Δεν κάνουμε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη"
Σε συνέντευξή του στο NEWS 247, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Tedxkalamata ο κ. Πολυχρονόπουλος είπε:
"Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.
Στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μέσα από τη δράση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δράση της κουζίνας, ό,τι χρήματα περισσεύουν από το ταμείο,(30-40 ευρώ τον μήνα)καθώς και από τα διάφορα δρώμενα που θα γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές!
Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος"  είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη. Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί! Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο".

Περιοδικό Σχεδία: Η δημοσιογραφία της αλληλεγγύης

Τέλη Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε το πρώτο ελληνικό Περιοδικό Δρόμου. Η "Σχεδία", εντάσσεται στα 122 πλέον Περιοδικά Δρόμου, που κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκατόν είκοσι μία (μέχρι το λανσάρισμα του ελληνικού περιοδικού) εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια" είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).
Οι πωλητές της "Σχεδίας" προέρχονται από ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Είναι άνθρωποι άστεγοι, άνεργοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το περιοδικό στοιχίζει 3 ευρώ, από τα οποία το 1,5 πηγαίνει στον ίδιο τον πωλητή ο οποίος φοράει μια χαρακτηριστική κόκκινη εμφάνιση - διαπίστευση.
Πρόκειται για μια βασική βοήθεια, έτσι ώστε οι ευπαθείς συμπολίτες μας να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ έστω έσοδο την ημέρα, για τις πιο βασικές τους ανάγκες.
Το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" εκδίδεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ", η οποία ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους αστέγους και σε άλλους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς, και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου