Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Focus: Σε θέση ισχύος πλέον η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με Τρόικα

Focus: Σε θέση ισχύος πλέον η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με Τρόικα

Η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση ισχύος έναντι της Τρόικα και το γνωρίζει,

τονίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Focus», όπου φιλοξενείται και η εκτίμηση αναλυτή της Baader Bank ότι τελικά «οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους» αφού αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των πιστωτών τους .
Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του Focus υπό τον τίτλο «Καμία διάθεση πια για καβγάδες με την Ευρώπη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις» επισημαίνεται η μεγάλη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι...
των δανειστών της. 
«Οι Έλληνες το γνωρίζουν: αυτήν τη φορά βρίσκονται σε θέση ισχύος», στο παρελθόν η Τρόικα είχε αποχωρήσει πολλές φορές, αλλά στο τέλος η Αθήνα πάντα υποχωρούσε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος. 
Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν είναι, πλέον, η τρόικα αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει» εκτιμά ο αναλυτής της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, για να σημειώσει με τη σειρά του πως οι Έλληνες «βρίσκονται σε καλή διαπραγματευτική θέση».
Σύμφωνα με το Focus, η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της Tρόικα, προχωρούν. Γίνεται μάλιστα αναφορά στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο, στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική εξόδου από τηην ύφεσης το επόμενο έτος.
Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι στο παρελθόν» δηλώνει στο περιοδικό και ο αναλυτής της UBS, Γκιγκόρι Κόβατς, ενώ ο συντάκτης αναφέρει ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται τα χρήματα, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει κάτι άλλο από το ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα επιπλέον δισεκατομμύρια των εταίρων της.
Μάλιστα, αναφέρεται στο παρελθόν, όταν η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει συντάξεις εάν δεν λάμβανε τη δανειακή βοήθεια. «Τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες, στο μεταξύ, χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Αν ληφθούν υπόψη οι πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα "χοντρό" έλλειμμα. Αυτό κυμαίνεται για αυτό το έτος γύρω στο 4%», υπογραμμίζεται και ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ.
Αυτό σημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα θα είναι τελικά το θύμα, εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση» και μεταφέρεται εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τόλμη».
Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην δοθεί πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.
«Οι Έλληνες φυσικά θα πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό το τρένο έχει αναχωρήσει», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του Χάλβερ για το θέμα της δόσης.


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου