Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Συνταγογραφούν παράνομα ή βοηθούν τους ταλαιπωρημένους ασθενείς;

Ένα περίεργο... παιχνίδι παίζεται και έχει να κάνει με την συνταγογράφιση.

Επειδή όμως, δεν είμαστε γιατροί, επειδή δεν είμαστε εισαγγελείς αυτό που θα κάνουμε θα είναι να καταγράψουμε την είδηση και να αφήσουμε τα συμπεράσματα σ'εσάς και φυσικά στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποφασίσει και στον Υπουργό Υγείας.
Το θέμα έχει να κάνει με συνταγογραφίσεις από ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που ζουν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Που ζουν στην επαρχία, σε χωριά και δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται 100 με 200 χιλιόμετρα κάθε φορά που θα πρέπει να γράψουν φάρμακα...
 
Ο γιατρός που τους βλέπει σε μια επαρχιακή πόλη γράφει τα φάρμακά τους, αντί να ακολουθεί το πρωτόκολλό και να τους στέλνει στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα όπου θα πρέπει το συγκεκριμένο φάρμακο να το γράφει ο θεράπων ιατρός. Ουσιαστικά αντέγραφε τη συνταγή που ήταν ήδη στο βιβλιάριό τους. Αυτή είναι η μια πλευρά της είδησης. 
Επειδή όμως, το "νόμισμα έχει δύο όψεις" κανένας γιατρός δεν μπορεί συνταγογραφίσει εκτός ειδικότητας. 
Επειδή λοιπόν υπάρχει κάποια γιατρός που το έκανε και κατηγορείται για την αναγραφή φαρμάκων εκτός ειδικότητας. 
Καλείται βέβαια σε απολογία διότι έγραφε σε ασθενείς που είχαν την νόσο πάρκινσον και ζούσαν στην επαρχία. Αντέγραφε το φάρμακο για το Πάρκινσον βάσει γνωμάτευσης ότι ο ασθενής πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο, αντί να στείλει τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα και να του το γράφει κάθε μήνα ο νευρολόγος του.

Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ΕΟΠΥΥ και φυσικά το Υπουργείο, εμείς δεν είμαστε δικαστές για να δικάσουμε, εμείς απλά καταγράφουμε.

Μάλιστα στο όλο θέμα πήρε θέση η Ελληνική Εταιρία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) όπου απέστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο Υγείας με θέμα: " Κλήση προς Γενικούς Γιατρούς για παροχή εξηγήσεων επί της συνταγογραφικής τους συμπεριφοράς"


Αναλυτικά η επιστολή: " Γίναμε πρόσφατα μάρτυρες αποστολής κλήσεων για παροχή εξηγήσεων για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά, σε γενικούς γιατρούς του ΕΣΥ, που υπηρετούν σε περιφερικά ιατρεία της Μακεδονίας.

Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν στα παραπτώματα της αναγραφής φαρμάκων:

α) εκτός ειδικότητας, χωρίς να υπάρχει ένδειξη ιατρού ειδικότητας

β) εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων

γ) που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση

Παράλληλα στα ενημερωτικά ανάλυσης της συνταγογράφησης των ιατρών, εμφανιζόταν αποκλίσεις από το μέσο όρο της ειδικότητας (πχ σε έναν τυχαίο γιατρό υπέρβαση κατά 225% του μ. ο. πλήθους συνταγών, κατά 189% του πλήθους ασθενών και κατά 165% της αξίας των συνταγών).

Καταρχάς θέλουμε να σας τονίσουμε πως είμαστε υπέρμαχοι του ελέγχου της συνταγογράφησης και της πειθαρχικής τιμωρίας ιατρών που αποδεικνύεται η παραβατική τους συμπεριφορά. Από την άλλη όμως έχουμε σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη διαδικασία:

- Οι μέσοι όροι συνταγογράφησης σε μια ειδικότητα ομογενοποιούν ετερόκλητες ομάδες ιατρών. Πιο συγκεκριμένα τι σχέση μπορεί να έχει ένας γενικός γιατρός πιστοποιημένος στην Η.Σ., χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (μικρός όγκος ασθενών, πληρώνουν ιδιωτικά την επίσκεψη τους), ένας γενικός ιατρός μόνιμος ή με σχέση αορίστου χρόνου εργασίας με το πρώην ΙΚΑ και με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις ασφαλισμένων στο ιατρείο του (μεγάλος όγκος ασθενών), ένας γενικός ιατρός ιδιώτης απλά συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις στο ιατρείο του και ένας γενικός ιατρός- ο μοναδικός, σε άγονο χωριό, με πληθυσμό 2000 κατοίκων, ηλικίας κατά 90% άνω των 60 ετών, που είναι υποχρεωμένος τουλάχιστον από τη συνείδηση του να τους καλύψει όλους…

- Πως είναι δυνατόν να συγκρίνονται μεταξύ τους ιατροί με εντελώς διαφορετικά κίνητρα στον τρόπο που συνταγογραφούν… Πιο συγκεκριμένα οι ιατροί που αποζημιώνονται κατά πράξη έχουν κίνητρο να φέρνουν κάθε μήνα τον ασθενή τους στο ιατρείο, αντίθετα οι μισθωτοί γιατροί του ΕΣΥ έχουν κίνητρο να τους φέρνουν όσο πιο αραιά γίνεται... Η συνταγογράφηση τρίμηνων συνταγών, ενώ είναι ζητούμενη από το νόμο και θα έπρεπε να επιδιώκεται από τον ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνει τα στατιστικά του γιατρού και πλέον γίνεται ανεπιθύμητη. Στην πράξη, οι γιατροί που εγκαλείτε, έχουν ήδη υπερβεί τους μ.ο. ειδικότητας τους για τους επόμενους δυο μήνες, λόγω των τριμήνων συνταγών που έχουν ήδη εκδώσει. Τι τους προτείνετε; Να κλείσουν τους υπολογιστές τους για να μην επιβαρύνουν τη θέση τους; Το έχουν ήδη σκεφτεί. Ποιός θα σκεφτεί τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούν;

- Ποια είναι ακριβώς τα όρια του εύρους συνταγογράφησης του γενικού γιατρού; Αυτά στην Ελλάδα έχουν καθορισθεί με την υπ' αριθμ 677/14/6/2001 γνωμοδότηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ: «Η Γενική Ιατρική καλύπτει τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και άρα οι ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα που εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο: παθολογία, καρδιολογία, δερματολογία, παιδιατρική, χειρουργική, ορθοπαιδική-τραυματιολογία, μαιευτική-γυναικολογία, οφθαλμολογία, ωτορινολαρυγγολογία, κλινική ψυχιατρική». Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε με την υπ' αριθμ. Υ7/3409/30.7.2001 Υπουργική Απόφαση. Στην παραπάνω υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνονται η ουρολογία και η νευρολογία, αν και βασικές ειδικότητες, με το πρόσχημα πως η εκπαίδευση στη Γενική Ιατρική στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει εκπαίδευση στις αντίστοιχες κλινικές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το επιστημονικό περιεχόμενο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής διεθνώς, που σαφώς περιλαμβάνει τη διαχείριση των συνήθων χρονίων νοσημάτων (πχ της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη, ν. πάρκινσον- παθήσεων για τις οποίες εγκαλούν τους συναδέλφους μας σε απολογία). Με βάση τα παραπάνω:

Γιατί τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την άνοια την θεωρείτε εκτός ειδικότητας για τον γενικό γιατρό, η οποία πέρα από σύμφωνη με την παγκόσμια πρακτική, είναι και σύμφωνη με το ελληνικό δίκαιο, καθώς αφορά φάρμακα που εμπίπτουν και στο αντικείμενο της ψυχιατρικής
Η μέχρι τώρα πρακτική, όταν συνταγογραφούμε φάρμακα για νευρολογικά ή ουρολογικά νοσήματα, είναι, αν αυτά είναι ακριβά να αναγράφουμε στη συνταγή το όνομα του θεράποντα ειδικού. Αντίθετα όταν πρόκειται για φθηνά φάρμακα (της τάξης των 10, έστω και 20 ευρώ) για κάποιο συχνό, χρόνιο νόσημα, που σε διεθνές επίπεδο ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο του γενικού ιατρού, συνήθως δεν προχωρούμε στην αναγραφή του θεράποντα ειδικού, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (πχ σε ασθενή που δεν δύναται να πληρώσει ο ίδιος το αντίτιμο της επίσκεψης σε ειδικό ή που δεν μπορεί να μετακινηθεί από άγονη περιοχή που δεν καλύπτεται από ειδικό) προχωράμε στη συνταγογράφηση αγωγής εμείς οι ίδιοι, σύμφωνα με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, που απευθύνονται στην ΠΦΥ και σε γενικούς γιατρούς.
- Για την αναγραφή φαρμάκων εκτός ενδείξεων, είμαστε πλήρως σύμφωνοι πως πρέπει να ελεγχθεί. Όταν όμως αποτελεί ένα μικρό ποσοστό, πχ στο παραπάνω παράδειγμα το 1.3% των συνταγών και μάλιστα όταν αφορά κύρια ένα φθηνό φάρμακο, που μέχρι πρότινος κατείχε την ένδειξη (vastarel και ίλιγγος), ίσως προτιμότερη θα ήταν μια σύσταση αρχικά, πριν από μια κλήση σε απολογία.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω σχόλια σας ζητούμε να επανεξετάσετε τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την Η.Σ. και να τα αξιολογήσετε με μεγαλύτερη οξυδέρκεια. Δεν μπορείτε να ομογενοποιείτε σε μ.ο. διαφορετικούς πληθυσμούς γιατρών, που ασκούν την ιατρική υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς και συνθήκες. Επίσης καλό θα είναι πριν προχωρείτε σε κλήσεις σε απολογία ιατρών για κακή πρακτική στη συνταγογράφηση τους, να προχωρείτε στην έκδοση οδηγιών για το ποια είναι η καλή πρακτική για εσάς. Τέλος γεννά πραγματικά ερωτηματικά ο χρόνος που επιλέχθηκε να διενεργηθεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γενικών γιατρών, όταν την ίδια στιγμή ο υπουργός υγείας καταβάλει προσπάθεια να εγκαθιδρύσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και να οργανώσει την ΠΦΥ πάνω στους γενικούς γιατρούς.

Με εκτίμηση,

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Μποδοσάκης-Πρόδρομος Μερκούρης Ανάργυρος Μαριόλης

Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου