Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ο Βύρων με ορμή (σαν... τσουνάμι) για τη δημιουργία νέου κόμματος

Όταν πριν από περίπου έναν μήνα ο Βύρων Πολύδωρας διαμήνυε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα ότι 

δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ακίνητα, εάν αυτό προβλέπει νέα φορολόγηση έστω ενός ευρώ επιπλέον, 

στην κυβέρνηση θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα από τα γνωστά ξεσπάσματα του πρώην υπουργού. 
Τα πράγματα όμως αυτή τη φορά, όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ πιο σοβαρά και ο κ. Πολύδωρας ήταν πλέον αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, όπως είχε πράξει σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος. 
Φάνηκε ξεκάθαρα από την ομιλία του στη Βουλή μια μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. 
«Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μην σας πληρώσω, γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, θα μου πεθάνει ο λαός» έλεγε δακρυσμένος...
 
Ο κύβος είχε ριφθεί και ο -από το 1981- βουλευτής της Ν.Δ. είχε αποφασίσει να χαράξει τη δική του πορεία. 
Το «όχι» που είπε κατά την ψηφοφορία του προηγούμενου Σαββάτου ήταν απλά το επιστέγασμα της συνεχιζόμενης έντονης κριτικής του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του.

Η επόμενη μέρα βρήκε τον 66χρονο πρώην υπουργό και πρόεδρο της Βουλής «του ενός μήνα» (ανάμεσα στις δύο εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012) «ανακουφισμένο» και «ελεύθερο», σύμφωνα με τον ίδιο. 
Τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ήταν πάρα πολλά, τόσο από νεοδημοκράτες ψηφοφόρους όσο και από συναδέλφους του εντός αλλά και εκτός του μείζονος κυβερνώντος κόμματος. 
Ανάμεσά τους, ο Πάνος Καμμένος, ο Χρήστος Ζώης, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, οι οποίοι θα επιθυμούσαν διακαώς να συμπορευτούν στα επόμενα βήματά τους με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει έντονα ερείσματα στον χώρο της επονομαζόμενης λαϊκής Δεξιάς. 
Ο ίδιος δεν αποκλείει τίποτα, αφήνει τα πάντα ανοιχτά και ήδη σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του, με ένα από τα σενάρια να τον θέλει επικεφαλής ενός ευρύτερου κεντροδεξιού σχηματισμού. 
«Η δύναμη του τσουναμιού κάτι συνεπάγεται» τονίζει σε συνομιλητές του, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό μπορεί να ξεφουσκώσει και τελικά να μη γίνει τίποτα», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι στόχος του να ανέβει στα κεραμίδια και να κουνάει «το λαβαράκι της επανάστασης»
Τα σχέδια, επισημαίνει ο πρώην υπουργός, «γίνονται, δεν συζητούνται ούτε προαναγγέλλονται», εξηγώντας ότι «πρέπει να δούμε τις συνθήκες και να τοποθετηθούμε πάνω σ’ αυτές».

Εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο κ. Πολύδωρας έχει ήδη φροντίσει να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απογοητευμένοι νεοδημοκράτες. Σε συνέντευξή του το καλοκαίρι, ερωτηθείς εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή, απάντησε: «Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για τη Χρυσή Αυγή, η οποία είναι ψηφισμένη από 600.000 κόσμο, θα ψηφιστεί από 1.000.000 και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης. Χρειάζεται η ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα. Ο κίνδυνος δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά η τρόικα» είχε πει.

Οι άσπονδοι φίλοι του υποστηρίζουν ότι ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δεν θα είχε βγει στο αντάρτικο και δεν θα είχε φύγει από τη Ν.Δ., αν ο Αντώνης Σαμαράς τον είχε διατηρήσει στη θέση του προέδρου της Βουλής και μετά τις εκλογές του περσινού Ιουνίου. 
Κατά τη διάρκεια της ελάχιστης θητείας του πάντως στην προεδρία καταγγέλθηκε ότι πρόλαβε να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο, την κόρη του στη Βουλή. Ο ίδιος είχε απαντήσει: «Γιατί τόσος πόλεμος τώρα; Εκανα κάτι κρυφά; Ή παράνομα; Μήπως γιατί κάποιοι δεν χώνεψαν ακόμη το γεγονός ότι εξελέγην πρόεδρος της Βουλής με 179 ψήφους, όταν το κόμμα μου είχε μόνον 108 ψήφους στη Βουλή; Δεν παριστάνω τον Αγαμέμνονα ούτε διανοούμαι να θυσιάσω τη Μαργαρίτα μου».

Η Ν.Δ. εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του πρώην υπουργού με αφορμή τη στάση του στη Βουλή, κατατάσσοντάς τον «απέναντι στην εθνική προσπάθεια και την παράταξή του» και ταυτιζόμενο «με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας». Από εδώ και πέρα, όπως λένε, δεν πρόκειται να ασχοληθούν ξανά μαζί του, εκτός και αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Οι (αθάνατες) ατάκες του που έγραψαν τη δική τους ιστορία

Πολλές φορές ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του προκάλεσε θόρυβο, ιδίως κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης επί κυβέρνησης Καραμανλή. 
«Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω» είχε εξομολογηθεί από το βήμα της Βουλής, ενώ χαρακτηριστική είναι η ατάκα του το καλοκαίρι του 2007, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών της Πελοποννήσου, για τον «στρατηγό Ανεμο, που ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων»
Την ίδια περίοδο και για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει επίσης για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας, αναφορικά με ενδεχόμενη οργανωμένο σχέδιο σε βάρος της χώρας μας. 
Δέκα χρόνια πριν από τις πυρκαγιές, το 1997, ο κ. Πολύδωρας είχε διεκδικήσει την αρχηγία της Ν.Δ., με αντιπάλους τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Σουφλιά και τον Μιλτιάδη Εβερτ. «Σας είπα ότι θέλω την καρδιά κι όχι την ψήφο σας, κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς» είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απευθυνόμενος στους συνέδρους του κόμματος.

Φίλιππος Πανταζής

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου