Σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα προχώρησαν ξένοι οίκοι τις τελευταίες ημέρες.
Την αρχή έκανε η Moodyʼs, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία, ακολούθησε η Morgan που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα και η Citigroup που σχολίασε θετικά την κίνηση της Moodyʼs.
Πριν λίγες ώρες η Fitch προχώρησε σε έμμεση αναβάθμιση της Ελλάδας και λίγες ώρες μετά η Standard & Poorʼs αναβάθμισε τον OTE...
Την ίδια στιγμή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει και ο ιδρυτής και CEO, της Japonica, Paul B. Kazarian -στη φωτό με τους Mary Darby και David Rockefeller
Συγκεκριμένα, κατά δύο βαθμίδες, από «C» που ήταν από τον Μάιο του 2012, σε «Caa3», αναβάθμισε », τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's την προηγούμενη Παρασκευή δίδοντας σταθερές προοπτικές (outlook). Ταυτόχρονα, δίνει αξιολόγηση Not Prime (NP) για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Ο οίκος ανέφερε στην ανακοίνωσή του ως «βασικό κίνητρο» για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την τρόικα».
Παράλληλα, η Morgan Stanley, εκφράζει την προτίμησή της στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμςρικανική επενδυτική τράπεζα, η στήριξη από την τρόικα θα «προστατέψει» εν μέρει την Ελλάδα και την Πορτογαλία και ενδεχομένως την Σλοβενία, από τους περιορισμούς της παγκόσμιας χρηματοδότησης.
Από την άλλη οι αναλυτές της Citigroup τρελαίνουν κόσμο αφού μέσα στο 2012 είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά στο ενδιάμεσο όμως δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν θετικά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Τώρα οι αναλυτές θεωρούν θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες, σε Caa3 από τον οίκο Moody's.
Με τη σειρά της η Fitch επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση "B -" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θέτοντας σταθερό outlook.
Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο "B", ενώ αναβάθμισε σε "B+" από "B" το "ταβάνι" αξιολόγησης της χώρας (country ceiling).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος η επιβεβαίωση της αξιολόγησης και του outlook αντανακλούν τους εξής παράγοντες:
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Την ίδια ώρα δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων όπως στο παρελθόν και η Fitch αναμένει πως η τρόικα θα καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος του έτους. Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά μέχρι το Φεβρουάριο του 2014. H Fitch αναγνωρίζει πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψη του.
Λίγες ώρες μετά η Standard & Poor΄s Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του ΟΤΕ σε "BB-", από "B+" προηγουμένως. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε "B". Το outlook των αξιολογήσεων είναι "σταθερό".
Στην ίδια έκθεση, ο οίκος αναβαθμίζει σε "BB-", από "B+" την αξιολόγηση των εταιρικών ομολόγων που εκδίδει το χρηματοδοτικό όχημα του Οργανισμού, OTE PLC. Επίσης, αποσύρει τις αξιολογήσεις από "CreditWatch".
Τέλος, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει και ο Paul B. Kazarian, ιδρυτή και CEO, της Japonica Partners.
“Θα τρίβετε τα μάτια σας σε πέντε χρόνια με την Ελλάδα”, ανέφερε σε συνέντευξή του στονAlpha
ο κ. Kazarian που τόνισε σίγουρος ότι η Japonica δεν θα χάσει τα χρήματα της επένδυσής της.
“Δεν θα χάσουμε τα χρήματα μας. Πάντα θα επενδύουμε, είμαστε πετυχημένοι επενδυτές. Πρέπει και οι άλλοι να δουν την οικονομική πραγματικότητα”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Kazarian τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι πολύ καλά και όταν πέσει το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων από το 9% “η Ελλάδα θα είναι το Νο 1 την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, και τότε κανείς δεν θα πιστεύει την επιτυχία”.
“Έχουμε κάνει τέσσερις μεγάλες επενδύσεις άνω του 1δισ. η κάθε μία. Μου έλεγαν ότι κάνω λάθος. Και τις τέσσερις φορές είχα δίκιο. Δεν έχουμε κάνει ποτέ λάθος”, τόνισε ο CEO της Japonica ενώ σημείωσε πως “υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να πάει καλά η Ελλάδα”.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι θα τρίβουμε τα μάτια μας γιατί δεν θα αντέχουμε που θα μας τα καίει ο ήλιος της ερήμου.