Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σκληρό παζάρι Αθήνας - Τρόικα: Χάσμα 600 εκατ. ευρώ χωρίζει τις δύο πλευρές

Σκληρό παζάρι Αθήνας-Τρόικα: Χάσμα 600 εκατ. ευρώ χωρίζει τις δύο πλευρές Ανοικτά παραμένουν όλα τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης 

μετά τον πρώτο γύρο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Tρόικα την Τετάρτη και οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία έως την ερχόμενη Τρίτη να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς την Τετάρτη οι ξένοι τεχνοκράτες θα φύγουν.
Η Tρόικα 
επιμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ το 2014,
επιμένει σε μια πιο σκληρή στάση στο θέμα των πλειστηριασμών
ενώ εκφράζει επιφυλάξεις στο θέμα της εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αν και έχει αποδεχθεί τις άλλες παραμέτρους της ελληνικής πρότασης για την εταιρεία.
Συγκεκριμένα:

1. ΦΠΑ στην εστίαση: Η Τρόικα θεωρεί ότι από την παράταση του μειωμένου συντελεστή 13% προκαλείται υστέρηση στα έσοδα της τάξης των 280 εκατ. ευρώ ετησίως και ζητεί να ληφθεί ένα αντίστοιχης απόδοσης «σκληρό» (δηλαδή μετρήσιμο και μόνιμου χαρακτήρα μέτρο). Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει την απώλεια εσόδων το πολύ 100 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει ότι θα καλυφθεί από την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
2. Φόρος ακινήτων: Η Tρόικα εκτιμά ότι ο ενιαίος φόρος (ΕΝΦΙΑ), έτσι όπως διαμορφώθηκε στην τελική του μορφή, θα αποδώσει 2,3 δισ. ευρώ αντί των 2,65 δισ. που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο και έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η τρόικα υποεκτιμά την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, καθώς βασίζεται στα στοιχεία για την είσπραξη του ΦΑΠ έως τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι εισπράξεις του ΦΑΠ στη συνέχεια αυξήθηκαν, γεγονός που παραπέμπει σε υψηλότερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.
Οι διαφορετικοί υπολογισμοί στον ΦΠΑ της εστίασης και τον φόρο ακινήτων δημιουργούν ένα χάσμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ περίπου μεταξύ των δύο πλευρών.
3. Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση ενός μεταβατικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 2014, αλλά με χαμηλότερα όρια αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας (200.000 ευρώ) και άλλα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσίας και τη θέσπιση από το 2015 ενός μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με σαφείς κανόνες και κριτήρια, στα πρότυπα του συστήματος που έχει εφαρμόσει η Ιρλανδία.
Η Tρόικα ζητεί ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια στο μεταβατικό στάδιο.
4. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη συμφωνήσει με τον αρμόδιο Επίτροπο Αλμούνια επί της πρότασης της Αθήνας για τα ΕΑΣ, δηλαδή:
  • διάσπαση σε εμπορικό και στρατιωτικό σκέλος όπου το πρώτο "φορτώνεται" τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και εκκαθαρίζεται
  • το στρατιωτικό σκέλος διατηρεί δύο εργοστάσια και 341 άτομα προσωπικό και έχει έσοδα και από εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ ετησίως
  • εάν σε 12 μήνες διαπιστωθεί ότι δεν είναι βιώσιμο το σχήμα, συρρικνώνεται περαιτέρω και μετατρέπεται σε ένα εργοστάσιο ενταγμένο στις Ενοπλες Δυνάμεις με αντιστοιχα συρρικνωμένο προσωπικό.
Η Tρόικα αποδέχεται το πλαίσιο της πρότασης, αλλά διαφωνεί με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού.
Την Πέμπτη, οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου