Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η συμφωνία SPD/CDU και οι προσδοκίες της Αθήνας


Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης CDU/SPD στην Γερμανία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το κύριο σημείο που φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα αφορά την προβλεπόμενη μεταβολή πολιτικής χρέους από το 2014 στο 2015.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η νέα κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι από το 2015 θα σταματήσει κάθε δυνατότητα αύξησης του δημόσιου χρέους της. Το περιθώριο ελαστικότητας φαίνεται να ...
περιορίζεται στο 2014 σαν έτος μετακίνησης  από μία πλατφόρμα μεταβατικής οικονομικής πολιτικής σε ένα περισσότερο σταθερό εσωτερικό και εξωτερικό οικονομικό πλαίσιο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις/σχόλια που έχουν γίνει μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι το 2014 πέρα από έτος πολιτικού ενδιαφέροντος - καθώς τον Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές – για την νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι μία χρονιά που θα κατασταλάξει το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο συγκρότησης και διοίκησης.

Στο μοντέλο αυτό προβλέπεται να γίνουν βήματα σύγκλισης κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας αλλά μόνο μέσω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής θα παραμείνει ισχυρή και θα αυξηθεί η «εθνική ευθύνη» απέναντι στους συλλογικούς στόχους σύγκλισης που έχουν θέσει οι Συνθήκες. Με άλλα λόγια, τραπεζική ενοποίηση τόσο στο επίπεδο της εποπτείας όσο και της εκκαθάρισης τραπεζικών προβλημάτων, αλλά με τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν το κόστος κάθε …διόρθωσης.   

Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης το Βερολίνο έχει αποφασίσει να «καθαρίσει» στην διάρκεια του 2014 με τις εκκρεμότητες που έχει δημιουργήσει η κρίση με τα προγράμματα στήριξης της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων το ελληνικό εμφανίζεται να είναι το πλέον …ανθεκτικό.

Όπως επισήμανε χθες το Capital.gr συνέπεια και μέρος αυτής της «αλλαγής» είναι και η αλλαγή πλεύσης στην Αθήνα η οποία αρχίζει να διαφοροποιεί την στόχευσή της λέγοντας τώρα ότι δεν θα χρειασθεί τρίτο δάνειο γιατί...  λεφτά υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (υπόλοιπα δανείου στο ΤΧΣ, αύξηση εσωτερικού δανεισμού, κ.λ.π.). Η νέα γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει θέσει ως όριο αύξησης του χρέους της είτε για εσωτερικές είτε για εξωτερικές πολιτικές το τέλος του 2014.

Από το 2015 σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ SPD/CDU μπαίνει φραγή σε κάθε επιβάρυνση του χρέους. Αυτό ερμηνεύεται από ορισμένες πλευρές ότι μπορεί να σημαίνει ότι οι όποιες απαιτήσεις για συμπληρωματικό δάνειο ή για άλλο αμοιβαίας ευθύνης  πρόγραμμα στήριξης (ευρωομολογα) περνούν στο περιθώριο…


του Γιάννη Αγγέλη

Διαβάστε ακόμη:

- Κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου