Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ισχυροί τριγμοί στην Τρόικα -Χωρισμένη στα τρία και η Αθήνα στη μέση

Ισχυροί τριγμοί στην Τρόικα -Χωρισμένη στα τρία και η Αθήνα στη μέσηΠέρα από τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις διαφοροποιήσεις εντός της τριμερούς, που φαίνονται πιο έντονες από ποτέ.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει και παλιότερα διαφορετική άποψη, όπως για παράδειγμα η πίεση για το κούρεμα του χρέους, αλλά πλέον υπάρχει ανάλογο σκηνικό και εντός της Ευρωζώνης. 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο...
«Εθνος», κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διαβουλεύσεων «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο ξεχωριστές γραμμές, μία της Κομισιόν και μία της ΕΚΤ».
Αυτό που παρατηρείται, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο διαφορές στην ουσία, αλλά και στη φιλοσοφία, κάτι που έγινε εμφανές με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Βίζερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα μπορούν να ληφθούν έπειτα από τις διακοπές για σκι. Και οι αντιδράσεις αξιωματούχων από την Φρανκφούρτη για τα λεγόμενά του ήταν άμεσες.
Παράλληλα, τα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι από το Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, δεν δείχνει βιασύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ αντιθέτως ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, έχει δείξει διαφορετική διάθεση.
Για την Κομισιόν λοιπόν η λιτότητα αποτελεί τη μόνη λύση για τα κράτη με διογκωμένο δημόσιο χρέος, όπως η ελληνική περίπτωση. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αντιπροτείνει αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου.
Διαφορετικές απόψεις όμως υπάρχουν και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όπως ο προσδιορισμός και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού- η Τρόικα είχε καταλήξει στα 10,9 δισ. (4,4 το 2014 και 6,5 δισ. το 2015) αλλά η ΕΚΤ ανεβάζει το ποσό και απορρίπτει τις λύσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στη συνέχιση της λιτότητας, ωστόσο, οι χειρισμοί του Πωλ Τόμσεν σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο «μπερδεύουν» τη γραμμή του Ταμείου.

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα δέχεται μεν ασφυκτικές πιέσεις για περαιτέρω μέτρα, ωστόσο, θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ πως δεν χρειάζονται κι άλλα οριζόντια μέτρα.
Μεγάλη βαρύτητα δίδεται και στην επερχόμενη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο όπου ο πρωθυπουργός με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα  επιδιώξει πολιτική παρέμβαση της καγκελαρίου για να ολοκληρωθούν με ευνοϊκό τρόπο οι διαπραγματεύσεις.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου