Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πώς η ΧΑ εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μήνα από την επικαιρότητα

Πώς η ΧΑ εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μήνα από την επικαιρότηταΣχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και και τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού και η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να χάνεται από το προσκήνιο και μην απασχολεί πλέον την επικαιρότητα.

Με την απόφαση της μη προφυλάκισης των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκου Μίχου, οι τρεις τους απειλούσαν και προπηλάκιζαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους έξω από τα δικαστήρια και τη ΓΑΔΑ, ωστόσο οι φωνές του αποδείχθηκαν ήρεμες, αφού οι ίδιοι αλλά και οι οπαδοί τους έχουν «εξαφανιστεί» από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ όπως φαίνεται δεν κάνουν τίποτα -συγκριτικά με παλιότερα, όταν νόμιζαν ότι δεν τους άγγιζε κανείς- για να προκαλέσουν και να επανέλθουν στο προσκήνιο...

Το φιάσκο της συγκέντρωσης στο σταθμό Λαρίσης

Τα στελέχη τη Χρυσής Αυγής είχαν ποντάρει πολλά και υπολόγιζαν σε μία δυναμική επιστροφή του κόμματος μετά από τη συγκέντρωση που είχαν οργανώσει στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο και πάλι έπεσαν έξω, αφού τα μέλη και οι φίλοι του ακροδεξιού κόμματος της γύρισαν την πλάτη και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ περιορισμένη.
Στη συγκέντρωση, μίλησαν βουλευτές του κόμματος σε ένδειξη συμπαράστασης στα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής τα οποία έστειλαν μηνύματα από τη φυλακή, ωστόσο δεν υπήρχε ούτε η ένταση, ούτε η στρατιωτική ατμόσφαιρα που τα τελευταία χρόνια προσπαθούσαν να δίνουν στις συγκεντρώσεις του οι Χρυσαυγίτες.
Μάλιστα μετά τη δολοφονία Φύσσα κιαι το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η ΕΛ.ΑΣ εναντίον τους για εγκληματικές πράξεις πολλοί οπαδοί και ψηφοφόροι της ΧΑ αποστασιοποιήθηκαν από τις δράσεις του ακροδεξιού κόμματος, ενώ Τοπικές Οργανώσεις έβαλαν λουκέτο.

Η άρση ασυλίας, η διακοπή της χρηματοδότησης και η αποδοκιμασία των φίλων-ψηφοφόρων

Μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει πόλεμο κατά των παράνομων πρακτικών της ΧΑ, οι βουλευτές και οι οπαδοί της προσπάθησαν να περάσουν στην αντεπίθεση, ωστόσο αρχικά η άρση ασυλίας μεγάλου αριθμού βουλευτών της και η ψήφιση με πλειοψηφία συνταγματικής αναθεώρησης της χρηματοδότησης του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν χτυπήματα καίρια. Οι Χρυσαυγίτες έπαψαν να προκαλούν, να φωνάζουν και να δημιουργού εστίες έντασης στη Βουλή και πλέον με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να βγουν και πάλι στην επικαιρότητα.
Μάλιστα και η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια να μην απαντάει πλέον σε ερωτήσεις βουλευτών της ΧΑ στο Κοινοβούλιο έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι και στον πολιτικό αποκλεισμό τους. Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση του κ.Δένδια «κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσας προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και δύο ακόμη βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για τέλεση νέων εγκλημάτων (άρθρο 282 Π.Κ.), ευρισκόμαστε σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα δια μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλόμενων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους, ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια».

Ούτε στην παρέλαση δεν πήγαν

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι οπαδοί τους απέφυγαν να εμφανιστούν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να μην προκαλέσουν πολιτικούς και πολίτες, ενώ ο βουλευτής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Γρέγος προτίμησε να παρακολουθήσει τα άρματα μάχης από το πεζοδρόμιο. Μάλιστα απέφυγε να απαντήσει και στο δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είχε πει «ας έθουν στην εξέδρα και θα δούμε τι θα γίνει».  

Τα παράπονα Κασσιδιάρη για τηλεοπτικό αποκλεισμό

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατά την έξοδο του από τα δικαστήρια χτυπούσε και προπηλάκιζε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, τώρα παραπονιέται πως τα μέσα ενημέρωσης τον έχουν απομονώσει και δεν τον προβάλλουν. Μάλιστα ο ίδιος έχει βρει τηλεοπτικό καταφύγιο σε τοπικούς σταθμού της επαρχίας. Χαρακτηριστικό είναι πως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «κάποιοι σταθμοί της επαρχίας τηρούν ακόμα τους κανόνες της πολυφωνίας», αναφερόμενος σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Δίκτυο-TV των Σερρών καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό-απομόνωση της ΧΑ από τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα.

Οι χλιαρές αντιδράσεις και οι επιθέσεις στο παρελθόν του Βορίδη

Την ίδια ώρα πάντως οι γνωστές επιθέσεις με απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς απέναντι σε βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων έχουν πάψει από τους συνήθεις υπόπτους Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρο. Μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΧΑ προχωρά σε επιθέσεις κατά των πάντων λέγοντας τα γνωστά περί κατάργηση της νομιμότητας και παράνομων συλλήψεων και κρατήσεων του βουλευτών του κόμματος.
Ωστόσο βρήκε πάτημα να επιτεθεί στην κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Μάκη Βορίδη με αφορμή το πολιτικό παρελθόν του. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στον Μάκη Βορίδη, λέγοντας:
«Μας λέτε φασίστες, μας προσβάλετε, ο λαλίστατος όμως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν μας έχει απαντήσει για ποιο λόγο παλαιότερα πόζαρε μπροστά σε ναζιστικές αφίσες και μπροστά σε γιγαντοαφίσες του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Και σήμερα έρχεται και μας εγκαλεί και μιλά για δημοκρατία και για ΝΔ».
Από την πλευρά του ο κ.Βορίδης απάντησε «εχω εξηγήσει 30 φορές τη διαδρομή μου αυτή. Από την πλευρά της Αριστεράς έρχονται κάποιοι και μου λένε ότι δεν έχει μετανοήσει. Τώρα από την Χ.Α. ακούω ότι πρέπει να εξηγήσω γιατί υπάρχει μια ομιλία μου στην οποία από πίσω ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Απάντηση: Γιατί ήμουν στην ΕΠΕΝ, γεγονός γνωστό στην αίθουσα. Απαντώ για να τελειώνουμε και να τα κλείνουμε. Με εγκαλούν από την πλευρά της ΧΑ επειδή έχω αλλάξει άποψη. Εάν το εκτιμούν έτσι, έτσι συνέβη.
Με εγκαλούν ότι δεν είμαι συνεπής σε αυτό που γινόταν πριν 30 ετών. Σε εκείνο που κρίνεται ένας πολιτικός είναι αυτό που κάνει σήμερα. Έχω συγκεκριμένη διαδρομή στο κοινοβούλιο. Δεν τους εγκαλεί κανείς επειδή πριν 30 χρόνια αρθρογράφησαν, αυτό έρχεται συμπληρωματικώς σε σχέση με αυτό που υπερασπίζονται σήμερα. Αφορούν σε αυτά που κάνουν και λένε εδώ και ένα χρόνο», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Έρχονται με ύφος 1000 καρδιναλίων να μου πουν για τις απόψεις μου πριν από 30 χρόνια». «Μπορούν να το λένε από το πρωί έως το βράδυ. Για μένα έχει λήξει το ζήτημα» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Η αποτυχημένη προσπάθεια της Ουρανίας να βγει μπροστά

Κατά την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και τις πρώτες ημέρες της προφυλάκισης του η κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου προσπάθησε να βγει μπροστά και να συνεχίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο εκτός από κάποιες δηλώσεις -φωτοβολίδες σε κανάλια, εκπομπές στο διαδικτυακό κανάλι της ΧΑ δεν έδειξε να μπορεί να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τη ΧΑ.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου