Την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, επισήμως η Ουάσιγκτον που θα χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία,
σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή.Ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που...
έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμασθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Εναντίον της επέμβασης η Ρωσία
Η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε στρατιωτική σύρραξη για τη Συρία, ξεκαθάρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με κανέναν», απάντησε ερωτηθείς τι θα κάνει η Μόσχα σε περίπτωση που οι δυτικοί επιτεθούν κατά των στρατιωτικών υποδομών της Δαμασκού.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις «να αποφύγουν σφάλματα του παρελθόντος», καθώς, όπως είπε, αντίθετα με όσα πιστεύει η Δύση, μία στρατιωτική επέμβαση «δεν θα τερμάτιζε τον εμφύλιο» πόλεμο στη χώρα.
Ο ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση.
Oμπάμα-Πούτιν θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα
Επιφυλακτική η Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την απόφαση του Πούτιν να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου έδωσε τη δυνατότητα στον Σνόουντεν να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και διαρροή απόρρητων πληροφοριών των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.
Εις ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτή την κίνηση του Πούτιν, ο Ομπάμα ανέβαλε τις συνομιλίες με τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν εν όψει της συνόδου κορυφής.
Επιφυλακτική η Γερμανία για επέμβαση
Επιφυλάξεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εκφράζει ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρ. Πόλεντς μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία
Είναι γνωστό ότι η Γερμανία δεν ευνοεί «στρατιωτική λύση» στο ζήτημα της Συρίας. Από την άλλη πλευρά, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θεωρούν πλέον σίγουρο ότι το καθεστώς Άσαντ είχε επιτεθεί σε αντικυβερνητικούς αντάρτες και αμάχους κάνοντας χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα, κάτι που, προ μηνών, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκαλέσει «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της Συρίας. Ποια θα είναι η στάση του Βερολίνου;
Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς συνιστά κατ΄αρχήν υπομονή, μέχρι να διασταυρωθούν οι πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων. «Θεωρώ κατ΄αρχήν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσουν την υπόθεση τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό είχε ζητηθεί αμέσως μετά το περιστατικό και αρχικά ο Άσαντ είχε αρνηθεί, επικαλούμενος διάφορα προσχήματα, έλεγε δηλαδή ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιθεωρητών. Προφανώς αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά τις συνεχείς πιέσεις, αλλά η αρχική άρνησή του δημιούργησε την εντύπωση ότι θα είχε κάτι να κρύψει...» λέει ο Γερμανός πολιτικός.
Βατικανό: Κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου αν γίνει επέμβαση στη Συρία
Για την αποφυγή μιας ένοπλης επέμβασης ξένων δυνάμεων στη Συρία... προσεύχεται ο καθολικός επίσκοπος του Χαλεπίου, Αντουάν Αουντο, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον κίνδυνο «ενός παγκόσμιου πολέμου». Μάλιστα η εφημερίδα του Βατικανού επέκρινε την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ερωτηθείς από το Radio Vatican για τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο επίσκοπος Αουντο σημείωσε: «αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, έναν παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχει εκ νέου αυτός ο κίνδυνος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου