Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ο Ανδρέας, ο Τσίπρας, ο Γιώργος, ο Π. Αυγερινός.. και ο ψυχίατρος

Ο Αλέξης Τσίπρας «Αν ήταν λιγότερο αυθάδης, αγενής και απρεπής, θα ήταν καλύτερος. Ανησυχώ διότι ανήκει στους ανθρώπους που δεν διστάζουν να κάνουν τα πάντα για να κάνουν τον στόχο τους. Ξέροντας δε και πολλούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τώρα που χάθηκε η εξουσία, τρέμω μήπως, λόγω του πάθους του αυτού του παιδιού να βρεθεί στην εξουσία, εξελιχθεί σε έναν από τους πολιτικούς που έκαναν μεγάλο κακό στον τόπο τους».
Ο Α. Παπανδρέου έπασχε από βαριά κατάθλιψη» «Ο Γιώργος πήρε το όνομα του πατέρα του αλλά το μυαλό της μητέρας του. Εκείνη τον επέβαλλε. Κρίμα…»...

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε από βαριά κατάθλιψη» αποκαλύπτει ο στενός του συνεργάτης επί πολλά χρόνια και γιατρός Παρασκευάς Αυγερινός στο νέο του βιβλίο «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».

Σε συνομιλία του με την εφημερίδα για το περιεχόμενο του βιβλίου ο κ. Αυγερινός δίνει τη δική του μαρτυρία για τα όσα συνέβησαν επί μεταπολίτευσης αλλά και επί «Αλλαγής», ενώ αποδίδει τις μεταστροφές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στην «παθολογική ανασφάλειά» του, όπως τη χαρακτηρίζει.

Όσον αφορά την κατάθλιψη από την οποία έπασχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώην στενός συνεργάτης του αναφέρει, για ένα σοβαρότατο επεισόδιο που είχε το 1979:

«Με πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα και μου ζήτησε να ανέβω στο Καστρί γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν καλά. Τον βρήκα αμίλητο σε μία πολυθρόνα, με τη ρόμπα του. Τον συνόδεψα στον ψυχίατρο και η διάγνωση ήταν βαριάς μορφής κατάθλιψη… Ιατρικά αυτή η κρίση αναφέρεται ως “διπολική διαταραχή”».

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ανδρέας δεν εξεπλάγη από τη διάγνωση τον κάνει να πιστεύει ότι ήξερε από παλιά την ασθένειά του. Το περιβάλλον του όμως στο Καστρί προσπαθούσε επί μήνες να αποκρύψει ότι έχρηζε βοήθειας.

«Τον έβαζαν να παίζει μαζί τους χαρτιά για να τον απαλλάξουν από τη στενοχώρια του» γράφει στο βιβλίο, ενώ αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» ότι επί έξι μήνες πήγαινε κάθε μέρα στο Καστρί για να του χορηγεί τη φαρμακευτική αγωγή, όπως πήγαινε και ο καθηγητής Κώστας Στεφανής για ψυχιατρική υποστήριξη.

Ο κ. Αυγερινός αποδίδει μάλιστα το καταθλιπτικό επεισόδιο του Α. Παπανδρέου το 1979 στον εξαναγκασμό του να εγκαταλείψει μία θυελλώδη εξωσυζυγική σχέση. Ο ίδιος δεν αμφισβητεί το πολιτικό του μέγεθος, αλλά κάνει λόγο για «στερητικά πλέγματα» , που μέχρι το τέλος αρνούνταν να μεγαλώσει.

«Ήθελε να ζει ως έφηβος με ωραίες γυναίκες, ίσως γιατί της στερήθηκε μικρός» . Στην ασθένειά του αποδίδει επίσης της συνεχή του ανάγκη για επιβεβαίωση.

Ο παλιός στενός συνεργάτης του Ανδρέα δεν διστάζει να αναρωτηθεί πως «γκρεμίζεται» σήμερα το ΠΑΣΟΚ παρότι «άντεξε και όταν το παιχνίδι το όριζε ο Μένιος Κουτσόγιωργας ή ο Άκης» , για τους οποίους κάνει αρνητικά σχόλια.

Εντύπωση προκαλεί και το αφοπλιστικό του σχόλιο για τον γιο του Ανδρέα και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: « Ο Γιώργος πήρε το όνομα του πατέρα του αλλά το μυαλό της μητέρας του. Εκείνη τον επέβαλλε ως υπουργό, έγινε και πρωθυπουργός, και τελείωσε έτσι άδοξα η ιστορία αυτής της δυναστείας. Κρίμα…».

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

«Αν ήταν λιγότερο αυθάδης, αγενής και απρεπής, θα ήταν καλύτερος. Ανησυχώ διότι ανήκει στους ανθρώπους που δεν διστάζουν να κάνουν τα πάντα για να κάνουν τον στόχο τους.

Ξέροντας δε και πολλούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τώρα που χάθηκε η εξουσία, τρέμω μήπως, λόγω του πάθους του αυτού του παιδιού να βρεθεί στην εξουσία, εξελιχθεί σε έναν από τους πολιτικούς που έκαναν μεγάλο κακό στον τόπο τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου