Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Γιατί ο Σαμαράς καλλιεργεί (υπερ)αισιοδοξία;


Γιατί ο Σαμαράς καλλιεργεί (υπερ)αισιοδοξία;

Τι αλλάζει στην τακτική του Μαξίμου. Για πότε σκέπτονται τις εκλογές.

Όσοι άκουσαν την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economis διαπίστωσαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει τροποποιήσει το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει. 
Η κυβέρνησή του περνάει από τη φάση της "αγχώδους ετοιμότητας" και της "ανασφάλειας" (εκφράσεις που χρησιμοποιούσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος) στην φάση της καλλιέργειας "θετικής ψυχολογίας" και αισιοδοξίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι...
τόσο η έκθεση του ΔΝΤ όσο και οι αναλύσεις όλων των οικονομολόγων μιλούν για μια χρονιά βαθιάς ύφεσης - η πρόβλεψη του 4,3% θα ξεπεραστεί πιθανότατα- και υψηλής ανεργίας.
Οι περισσότεροι λένε, μάλιστα, ότι και το 2014 είναι δύσκολο να παρουσιάσει θετικό πρόσημο ανάπτυξης αλλά, ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι λογιστικό και δεν θα έχει αντιστοίχηση στην κοινωνία και την πραγματική οικονομίας.
Οι λόγοι αυτής της "επιχείρησης αισιοδοξία" είναι κατά βάση πολιτικοί. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως η κυβέρνησή του πρέπει να κερδίσει τη μάχη των επόμενων μηνών, μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν κατορθώσει να μην λάβει πρόσθετα μέτρα (κάτι που αμφισβητείται πάντως από πολλούς) και το οικονομικό επιτελείο κινηθεί εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού θεωρεί πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα διαμορφωθεί σταδιακά ένα θετικότερο κλίμα στην ευρωζώνη που θα επηρρεάσει και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός "ποντάρει" πολιτικά τα πάντα στην 1η Ιανουαρίου 2014. Να φτάσει, δηλαδή, μέχρι εκεί με αδιατάρρακτη την κυβερνητική συνοχή και σχετικά αλώβητο το προφίλ του. Θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τότε την ευρωπαϊκή προεδρία δημιουργεί ένα πρόσθετο περιβάλλον ασφαλείας και ανεβάζει τις δικές του μετοχές αφού θα έχει αμέτρητα photo opportunities με τους ευρωπαίους ομολόγους του και θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων που όλοι εικάζουν ότι θα είναι θετικότερες από όσα συμβαίνουν σήμερα.

Έτσι ίσως καταστεί εφικτό να φτάσει σε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση (ευρωεκλογές και εθνικές κάλπες) με σχετικά καλές προοπτικές.

Βεβαίως, το σχέδιο αυτό είναι ευάλωτο απέναντι σε πολλά "ισως"...

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ECONOMIST

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα γεγονότα της Βοστώνης, λέγοντας: "Ο νους μου στρέφεται στα λυπηρά και απάνθρωπα της Βοστώνης. Εύχομαι τέτοια γενονότα να μη επαναληφθούν ποτέ".

"Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Δεν ξεπεράσαμε την κρίση, όμως τώρα έχει αρχίσει να χαράζει, η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι μήνυμα μέσα στην Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι και πριν από λίγο καιρό πολλοί στοιχημάτιζαν στην αποτυχία της Ελλάδας, πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Και πρόσθεσε: "Σήμερα, η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και η κατάστασή της σταθεροποιείται, ενώ το ευρώ δείχνει ισχυρότερο, αν και δεν έχει ξεπεράσει ορισμενα δομικά του προβλήματα. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος, κάποιοι έλεγαν ότι είναι η Ιφιγένεια της ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πρόγραμμα αλλάζει και το τραπεζικό της σύστημα σταθεροποιείται, κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν είχει κάνει για δεκαετίες. Και όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης με έξι χρόνια ύφεσης και υψηλη ανεργία. Σήμερα πολλοί τρίβουν τα μάτια τους".

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βασικά αίτια της ύφεσης και πρόσθεσε ότι σήμερα αυτά αναστρέφονται: "Η ύφεση που γονάτισε την ελληνική οικονομία είχε αιτία τα μέτρα λιτότητας, το γεγονός ότι το κράτος από το 2010 έκανε στάση πληρωμών και το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο έχει στερέψει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα έχουμε τις προυποθέσεις για να ξεπεράσουμε και τα τρία αίτια. Από τις αρχές Μαΐου οι τράπεζες θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του, η οικονομια θα αρχίσει να κινείται και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Αντιστρέφονται τα αίτια που προκάλεσαν τα αίτια της ύφεσης. Δεν έχουμε μόνο λιτότητα, αλλά έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές και φέρνουν επανεκίνηση στην οικονομική δραστηριότητα".

Υπογράμμισε πάντως ότι "δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας, που ήταν απαραίτητο, ενώ αρχίσαμε να αλλάζουμε και την πολιτική που μας είχε επιβληθεί. Πέρυσι αλλάξαμε τους εξωτερικούς όρους, μειώνοντας το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει στην ιστορία και χωρίς χρεοκοπία. Ήταν αυτό αποτέλεσμα και της ευρωπαικής αλληλεγγύης. Τώρα αλλάζουμε την εσωτερική προσαρμογή με μέτρα ανακούφισης που δεν χαλαρώνουν την προσπάθεια ούτε νοθεύουν τους στόχους αλλά βοηθούν την κοινωνία να αντέξει το σοκ της προσαρμογής και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή. Εξυγίανση και ανάκαμψη πάνε και πρέπει να πάνε μαζί".

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι μπορεί πια να υπάρχει ελπίδα: "Η οικονομική προσαρμογή δεν θα πάψει να είναι ένα εγχείρημα οδυνηρό, αλλά μπορεί πια να υπάρχει προοπτική και ελπίδα για να αντέξει η κοινωνία. Περικοπές σπατάλης, αλλά και ανάσες που είναι απαραίτητες για να αντέξει η οικονομία".

Μίλησε όμως και για τις κοινωνικές αντιδράσεις: "Η προσαρμογή προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις, εκείνους που δικαίως διαμαρτύρονται γιατί δεν αντέχουν την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους λόγω της κρίσης παρότι είχαν κάνει συνετό σχεδιασμό και πρέπει να τους ενισχύσουμε, και από την άλλη, εκείνους που είχαν βολευτεί σε ένα παρασιτικό κράτος και μία κρατικοδίαιτη οικονομία. Με αυτούς θα συγκρουστούμε, γιατί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, ενώ πρέπει να αλλάξουν όλα. Δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν, κάποιοι υποφέρουν, αλλά δεν έχουν δίκιο και όλοι όσοι διαμαρτύρονται".

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα: "Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν διώχνεις 15.000 ακατάλληλους από το Δημόσιο, προσλαμβάνοντας με αξιοκρατικά κριτήρια ισάριθμους νέους, δεν είναι βαρβαρότητα, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του κράτους".

Είπε ότι παραμένει ο στόχος για μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων, "αλλά εν τω μεταξύ βελτιώνουμε ποιοτικά το κράτος, διώχνοντας επίορκους ή κοπανατζήδες ή καταργώντας οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου