Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πέτυχε το colpo groso με τα 50 δις


 Έστησαν το κόλπο με τα 50 δισ.
για να παραχωρήσουν μεταλλεία, ορυχεία, πετρέλαια, ενέργεια
με συμβάσεις διάρκειας... 90 ετών και βάλε...

Τώρα ξαφνικά... δεν βρίσκουν πουθενά τα 50 δισ. και τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ωστόσο μέχρι τα μέσα Απριλίου η κυβέρνηση υποχρεούται να παρουσιάσει στην Τρόικα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας από τις οποίες θα συγκεντρώσει το περιβόητο ποσό.

Όμως, οτιδήποτε έχει προσφερθεί να ξεπουλήσει η κυβέρνηση και με τις τιμές που έχει συμφωνήσει να πουλήσει, δεν πρόκειται να βρει πουθενά μέχρι και το 2015 ούτε 30 δισ. ευρώ από τα 50 που έχει δεσμευθεί.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται χωρίς καν να διανοηθεί να περάσει το θέμα από τη Βουλή, να υπογράψει με ιδιώτες επενδυτές συμβάσεις παραχώρησης εθνικών δρόμων, λιμανιών, μονάδων παραγωγής ενέργειας, κ.α. για δεκάδες χρόνια, προκειμένου να προεισπράξει από 10 έως 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από το Μνημόνιο με το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράφει οτιδήποτε εξυπηρετεί τους όρους του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, χωρίς την άδεια της Βουλής. Πλέον, δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί η Βουλή δεν διαμαρτύρεται και τα κόμματα δεν έχουν επαναστατήσει ακόμα διότι το Μνημόνιο πέρασε από την Βουλή με πλειοψηφία...

Οι παραχωρησιούχοι δηλαδή θα κληθούν να προπληρώσουν για όλα αυτά τα χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις θα υπογραφούν συμβάσεις παραχώρησης διάρκειας μέχρι και ενενήντα ετών και όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, εφόσον οι επενδυτές θα έχουν προπληρώσει, για όλη την διάρκεια των συμβάσεων θα μπορούν να διαμορφώνουν χωρίς έλεγχο από την κυβέρνηση τιμολογιακή πολιτική, πχ. κόστος ελλιμενισμού στα λιμάνια, τιμές διοδίων, κόστος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κ.α.

Ταυτόχρονα, με τον ίδιο σκεπτικό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραχωρήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως ορυχεία, μεταλλεία και πετρελαιοπηγές. Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν έτοιμο και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο χορός του ξεπουλήματος που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση θα συνεχισθεί, βγάζοντας στο σφυρί εισηγμένες στο Χρηματιστήριο με στόχο από 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Μάνος Μεϊμαράκης


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου