Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Δεν έχεις εμπειρία; «Προσλαμβάνεσαι»!


Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες πολλών φοιτητών -με ελάχιστη έως καμία εργασιακή εμπειρία- είναι πώς θα γίνουν ανταγωνιστικοί και θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα από τη στιγμή που οι εργοδότες δεν τους προσλαμβάνουν.
Φαύλος κύκλος δηλαδή…
Δεν έχουν εμπειρία, δεν βρίσκουν δουλειά και πάει λέγοντας.
Κάποιες εναλλακτικές λύσεις είναι αυτές:
  • Να κάνουν κάποια πρακτική άσκηση (γνωστή και ως internship) ενώ σπουδάζουν ή και εφόσον αποφοιτήσουν, ή
  • Να γίνουν εθελοντές σε κάποιον οργανισμό. Ο εθελοντισμός, μάλιστα, είναι πλέον μία τάση που (επιτέλους) αναπτύσσεται τελευταία και στη χώρα μας!
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να εργάζεται κανείς αμισθί, ιδιαίτερα...
αυτήν την περίοδο που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά. Είναι όμως προτιμότερο, οι νέοι υποψήφιοι –αντί να κάθονται σπίτι και να αγχώνονται πότε επιτέλους θα προσληφθούν– να απασχολούνται κάπου ούτως ώστε να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία που χρειάζονται για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Και πού ξέρουν; Οι γνώσεις που κερδίζουν, οι γνωριμίες που κάνουν, το project με το οποίο απασχολούνται, ίσως τους οδηγήσουν σε μία πολύ καλή δουλειά στο μέλλον.

Υπάρχουν, λόγου χάρη, πολλοί Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) που αναζητούν εθελοντές -και δεν μιλώ για το φιλανθρωπικό κομμάτι- για να στελεχώσουν συγκεκριμένα τμήματά τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συχνά αναζητούν εθελοντές για συγκεκριμένες θέσεις στα τμήματα όπως του ανθρώπινου δυναμικού. 


1-2 παραδείγματα

 

Μία τελειόφοιτή, για παράδειγμα, έγινε εθελόντρια σε εκδήλωση του TEDxAcademy όπου εργάστηκε στην υποδοχή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συνάντησε το γενικό διευθυντή μιας ανερχόμενης Ελληνικής εταιρείας με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλιότερα σε κάποια εργασία της στο ALBA. Στην εκδήλωση συζήτησαν αρκετά για την αγορά εργασίας και την ενημέρωσε πως υπάρχουν ανοίγματα στην εταιρεία του. Τη συμβούλεψε να απευθυνθεί στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας του, ούτως ώστε να πραγματοποιήσει μία συνάντηση. Στη συνέχεια, η τελειόφοιτή πέρασε από συνεντεύξεις και τεστ δεξιοτήτων και της έγινε επαγγελματική πρόταση.

Πέρα από τον εθελοντισμό, όπως προανέφερα, οι νέοι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν πρακτική άσκηση σε μία εταιρεία. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν καθώς και οι επαφές που θα κάνουν με στελέχη της εταιρείας είναι πολύτιμες και μπορεί να τους οδηγήσει σε μία μελλοντική πρόσληψη.

Παραθέτω ένα ακόμη παράδειγμα: ένας απόφοιτός επιθυμούσε πολύ να εργαστεί σε μία νεοσύστατη εταιρεία (start-up). Αναζήτησε τον ιδιοκτήτη, ήρθε σε επαφή μαζί του και εξέφρασε την επιθυμία του να δουλέψει στην εταιρεία του, ζητώντας να τον προσλάβει δοκιμαστικά για δύο μήνες χωρίς χρήματα. Ο ιδιοκτήτης πείστηκε και έμεινε τόσο ικανοποιημένος από την απόδοσή του που μετά το πέρας των δύο μηνών, όταν άνοιξε μία θέση στην εταιρεία, του την προσέφερε.

Προτείνω λοιπόν στους νέους που θέλουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και αναζητούν εργασία:

1) να επιλέξουν 5-10 εταιρείες στις οποίες θα επιθυμούσαν να απασχοληθούν σε μία πρακτική άσκηση και στη συνέχεια να απευθυνθούν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να μάθουν ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που επικρατεί στη συγκεκριμένη εταιρεία όσον αφορά στις πρακτικές.
2) να έρθουν σε επαφή με τις ΜΚΟ που τους ενδιαφέρουν για να μάθουν εάν χρειάζονται εθελοντές.

Τι Πρέπει Να Προσέξουν

  • Ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται εθελοντικά ή κάνουν την πρακτική τους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Επίσης οι νέοι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα το οποίο δε θα τους εμποδίζει να κλείνουν συνεντεύξειςγια δουλειά εφόσον προκύψουν. Εάν τελικά βρουν εργασία ενώ απασχολούνται στον οργανισμό, θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα.
  • Προτείνω ακόμη να δεσμευθούν για 6 εβδομάδες έως 3 μήνες το πολύ. Θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν να μείνουν όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσουν ένα συγκεκριμένο έργο και να αποχωρήσουν μόλις τελειώσει.
  • Εφόσον δε θα πληρωθούν, καλό είναι να επιλέξουν έναν οργανισμό ή μία εταιρεία που θα τους δώσει την εμπειρία που αναζητούν. Επίσης, σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο στον οποίον θα αναφέρονται, μπορούν να καθορίσουν τις ώρες απασχόλησης, τον τίτλο της θέσης, τιςαρμοδιότητες, το έργο που θα εκτελέσουν καθώς και τη χρονική περίοδο της απασχόλησης.
  • Είναι πολύ σημαντικό να φερθούν με επαγγελματισμό και συνέπεια –σαν να επρόκειτο για μία θέση επί πληρωμή. Ο στόχος τους θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουν μία καλή εντύπωση στο περιβάλλον στο οποίο θα εργαστούν. Να αποδείξουν ότι είναι άριστοι επαγγελματίες μεδεξιότητες και ότι μπορούν να φέρουν άρτια αποτελέσματα. Εξάλλου, ο κόσμος είναι μικρός. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασυναντήσουν κάποιο στέλεχος με το οποίο εργάστηκαν στην πρακτική τους….
  • Ας μην προσδοκούν ότι θα τους προσφερθεί μία θέση επί πληρωμή, μετά το πέρας της πρακτικής, γιατί μπορεί να απογοητευτούν. Αυτό που μπορούν να αναμένουν –και μάλιστα να το ζητήσουν– είναι μία συστατική επιστολή από τον προϊστάμενό τους, μία αναλυτική περιγραφή της θέσης (για να προστεθεί στο βιογραφικό τους) καθώς και συμβουλές για το που μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας
Ολοκληρώνοντας,  για να εκμεταλλευτούν πλήρως την εμπειρία της εθελοντικής εργασίας ή της πρακτικής άσκησης προτείνω:
  • να ζητήσουν να γίνει μία άτυπη αξιολόγηση της απόδοσής τους από τον προϊστάμενό τους
  • να παρατηρήσουν την κουλτούρα της εταιρείας και αναλόγως να προσαρμοστούν
  • να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον κλάδο και για παρόμοιους ρόλους/θέσεις.

Συνοψίζοντας

 

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι νέοι που αναζητούν εργασία να απογοητευτούν από τις παρούσες συνθήκες. Τουναντίον, θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία και να αναζητήσουν ευκαιρίες εκεί που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Πηγή:  allinonetraining.gr
PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου