Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για 772 προσλήψεις σε φυλακές


Τα καταστήματα κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα θα απασχολήσουν 300 νέους υπαλλήλους

Στην τελική ευθεία βρίσκονται δύο νέες προκηρύξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την πρόσληψη 700 μονίμων σωφρονιστικών υπαλλήλων και 72 επιστημόνων και διοικητικών σε καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.
Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου στην «Εργασία», ο πρώτος διαγωνισμός αφορά 400 θέσεις ΔΕ Φυλάκων και 300 θέσεις ΔΕ Εξωτερικών Φρουρών, ενώ πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα, καθώς το αίτημα έχει λάβει ήδη την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας...
Τα καταστήματα κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα θα απασχολήσουν 300 νέους υπαλλήλους
Ο δεύτερος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μετά το καλοκαίρι, με την πρόσληψη 72 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων (10 άτομα), ΠΕ Ιατρικών Ειδικοτήτων (4 άτομα), ΠΕ Οδοντιάτρων (2 άτομα), ΠΕ Ψυχολόγων (2 άτομα), ΠΕ Εγκληματολόγων (2 άτομα), ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (6 άτομα), ΤΕ Πληροφορικής (2 άτομα), ΤΕ Υγείας και Πρόνοιας (16 άτομα), ΤΕ Ηλεκτρονικών (2 άτομα), ΤΕ Μηχανικών, ειδικότητας Ηλεκτρολογίας (2 άτομα) και ΔΕ Τεχνικών (4 άτομα).
Ηδη στο νομοσχέδιο «περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και άλλες διατάξεις» που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή, προβλέπεται αύξηση των οργανικών θέσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά 772 θέσεις, για την ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών.
Υπενθυμίζεται πως η πλειονότητα των θέσεων (γύρω στις 300) αφορούν κυρίως τα νέα καταστήματα κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα προκειμένου να δεχτούν κρατουμένους, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν σε σωφρονιστικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προσληφθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν ειδικές δοκιμασίες και εκπαίδευση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καθορισμό ορίου ηλικίας στους υποψήφιους για τον κλάδο φρούρησης στα 32 έτη και όριο αναστήματος (οι άνδρες 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,60 μ.). Απαραίτητη επίσης θεωρείται η γνώση ξένων γλωσσών και η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας.
Για την πρόσληψη απαιτείται επίσης οι υποψήφιοι να κατέχουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή πτυχίο Β' κύκλου σπουδών ΤΕΕ ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει του βαθμού τίτλου σπουδών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η εγγραφή στα δημοτολόγια δήμων ή κοινοτήτων για μία τουλάχιστον διετία και η μόνιμη διαμονή για το ίδιο χρονικό διάστημα στους νομούς όπου εδρεύουν τα καταστήματα κράτησης όπου προκηρύσσονται οι θέσεις.
Υπάρχουν σκέψεις να προστεθούν στον διαγωνισμό και «κοινωνικά κριτήρια» όπως ο χρόνος ανεργίας, η πολυτεκνία κλπ. Επιπλέον μόρια προσθέτει η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στις Ειδικές Δυνάμεις, η προϋπηρεσία ως Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας κλπ. Επίσης η κατοχή διπλώματος μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΕΕΚ στην ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», η καλή γνώση ξένων γλωσσών κ.ά.
Οσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα περισσότερα μόρια υποβάλλονται σε υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και σε αθλητικές εξετάσεις από ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οσοι κριθούν κατάλληλοι από τις επιτροπές, καλούνται από τη Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσκομίσουν αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή ορισμένα δικαιολογητικά (αντίγραφο ποινικού μητρώου, βεβαίωση ότι δεν τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση ή υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει κώλυμα διορισμού, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α' για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και εγγραφής για τους άνδρες στα μητρώα αρρένων).
Υπό την αιγίδα του υπ. Δικαιοσύνης
Παρότι έχει μεσολαβήσει μία πενταετία από τον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων, εντούτοις όλοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί διεξάγονταν πάντα από το υπουργείο Δικαιοσύνης (μέσω ειδικής επιτροπής), βάσει νόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ν. 3812/2009 για τις προσλήψεις, όλες οι θέσεις δημοσίων υπαλλήλων προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ, ακόμη και από φορείς που εξαιρούνταν κατά το παρελθόν (όπως η ΕΡΤ, η Βουλή των Ελλήνων κλπ.).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διενέργειά του από το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο, καθώς οι σωφρονιστικοί θεωρούνται ένστολο προσωπικό και εξαιρούνται (όπως οι Πυροσβέστες, οι Λιμενικοί και οι Ειδικοί Φρουροί), με αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ να δέχεται μόνο τις ενστάσεις των υποψηφίων.

www.ethnos.gr
PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου