Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι το Data Mining


Συγχαρητήρια!! 

Μόλις ξοδέψατε μια περιουσία και αγοράσατε μια τεράστια και αχανή έκταση στην πλαγιά ενός βουνού! Κι αυτό, γιατί εκτός από την προφανή αξία οποιασδήποτε έκτασης γης, σας πληροφόρησαν και σας εγγυήθηκαν πως κάπου μέσα στα έγκατα της περιοχής υπάρχουν κοιτάσματα πολύτιμων ορυκτών. Όμως παρέλειψαν να σας πουν πώς θα καταφέρετε να εξάγετε το πολύτιμο μέταλλο και να παράγετε κέρδος στην πράξη...
Στην ίδια περίπου θέση βρίσκεται και ο κάθε επιχειρηματίας όταν επενδύει σε μια βάση δεδομένων, η οποία αποθηκεύει όλη τη δυνατή για την επιχείρησή του πληροφορία... Γνωρίζει καλά, πως είναι προφανώς χρήσιμο να διαθέτει και να διατηρεί αυτή την πληροφορία, όμως αυτό που δεν κατέχει είναι το πώς από τον αχανή όγκο δεδομένων μπορεί, αρχικά, να προκύψει χρήσιμη γνώση και στη συνέχεια με ποιό τρόπο αυτή τη γνώση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη.

Το Data mining βοηθά ακριβώς σε αυτό. Δημιουργεί τα απαραίτητα "ορυχεία" και προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία που έχουν ως στόχο να εξάγουν τα πολύτιμα ορυκτά και να τα παραδώσουν σε καθαρή μορφή στον ιδιοκτήτη τους. Τα ορυκτά αυτά μπορεί να είναι χρυσός κι ασήμι, αλλά μπορεί να είναι και άνθρακας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, αν τα εκμεταλλευτεί κανείς έξυπνα και σωστά, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κέρδη...

Επιστημονικός Ορισμός

Το Data Mining στη βιβλιογραφία έχει τον εξής ορισμό: "Η σύνθετη διαδικασία εξαγωγής συγκεκριμένης, προηγουμένως άγνωστης και δυνητικά ωφέλιμης, γνώσης από δεδομένα"[ 1]. Εναλλακτικά, συναντάται και ως "η επιστήμη της εξόρυξης χρήσιμης πληροφορίας από σύνολα ή βάσεις δεδομένων μεγάλου μεγέθους" [2]. Αναφορικά με τη διαχείριση επιχειρηματικών πόρων (ERP), το Data Mining θεωρείται ως η στατιστική και λογική ανάλυση εκτεταμένων συνόλων από δεδομένα συναλλαγών και εργασιών για τον εντοπισμό επαναλαμβανόμενων μοτίβων ή τάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων [3].

[1] W. Frawley and G. Piatetsky-Shapiro and C. Matheus (Fall 1992). "Knowledge Discovery in Databases: An Overview". AI Magazine: pp. 213-228. ISSN 0738-4602.
[2] D. Hand, H. Mannila, P. Smyth (2001). Principles of Data Mining. MIT Press, Cambridge, MA. ISBN 0-262-08290-X.
[3] Ellen Monk, Bret Wagner (2006). Concepts in Enterprise Resource Planning, Second Edition. Thomson Course Technology, Boston, MA. ISBN 0-619-21663-8. OCLC 224465825.

http://www.datamining.gr/el/whatisdatamining.html

PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου