Μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν το βάζουν κάτω, ρισκάρουν και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Για αυτούς τους επιχειρηματίες αλλά και συνολικά για όλο το επιχειρείν θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα άρουν εμπόδια.
Αναφερόμαστε στους εξαγωγείς, αλλά και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που μέσα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον αγωνίζονται και προσπαθούν να ανταγωνιστούν ξένες εταιρείες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τους κρατά πίσω είναι το ενεργειακό κόστος. Θέμα το οποίο...
επισημάνθηκε και στον πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
επισημάνθηκε και στον πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στις τιμές των καυσίμων σε συνδυασμό με την απόφαση για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχουν οδηγήσει το ενεργειακό κόστος σχεδόν στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής, υπερκαλύπτοντας ακόμη και το μισθολογικό κόστος. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιάσουν τους εργαζομένους που απασχολούν, έχοντας το ίδιο κόστος που καταβάλλουν σήμερα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια.
Ετσι, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν έδαφος σε όλο και περισσότερες ξένες αγορές, οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι αυτό το «βαρίδιο» τους τραβάει πίσω... Επιπλέον, κι ενώ η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25%, εντούτοις η μείωση του ενεργειακού κόστους δεν αποφασίζεται.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα επιτακτικά στην τρόικα και να επιμείνει στη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
Ετσι κι αλλιώς τα δημόσια έσοδα δεν έχουν αυξηθεί, μια και η ζήτηση έχει συρρικνωθεί δραματικά. Αν όμως μειωθεί ο ΕΦΚ, τότε οι επιχειρήσεις θα μετρήσουν ελαφρύνσεις, θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και η αγορά θα κινηθεί ξανά. Τόσο απλά...
Αλλά χρειάζεται κυβερνητική πυγμή.
www.ethnos.gr
primeconomy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου