Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα χειρότερα δεν πέρασαν για την Ελλάδα

Του Γιώργου Καισάριου

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το εξής. Όλοι οι πολιτικοί όταν τους ρωτάει κάποιος που θα βρουν λεφτά, λένε ότι θα επιβάλουν και άλλους φόρους. Άκουγα χτες στο ραδιόφωνο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση όταν συλλέξει τους φόρους που πρέπει.
Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε από που θα έρθει η ανάπτυξη, αφού οι φόροι είναι εξ ορισμού υφεσιακοί, απάντησε ότι θα αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων και θα κάνουμε ανάπτυξη. Νομίζει όπως και πολλοί άλλοι ότι η ανάπτυξη γίνεται κατά βούληση....

Για αναδιάρθρωση του κράτους δεν ακούω από κανέναν. Για απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να φτιάξει μια Α.Ε. με 300 ευρώ επίσης. Για το πως θα σκαρφαλώσει η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα του Doing Business κανείς δεν έχει ιδέα. Για ένα απλοποιημένο φορολογικό κώδικα επίσης. Ακόμα και όταν λένε ότι θα κάνουν κάτι το σωστό, είτε το κάνουν λάθος, είτε δεν το κάνουν καν.
Έχω νέα για τον κύριο Στουρνάρα και όλη την συγκυβέρνηση. 

Τα χειρότερα για την Ελλάδα δεν έχουν περάσει. Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για ορισμένους του ιδιωτικού τομέα, που οι εταιρείες που εργάζονται πάνε καλά, για ορισμένες κατηγορίες ΔΥ, για ορισμένα νομικά πρόσωπα και τους ιδιοκτήτες αυτών, που κάνουν κάτι που έχει ζήτηση, αλλά για την Ελλάδα η κρίση δεν έχει περάσει. Ναι μεν μερικές εταιρείες στο Χρηματιστήριο πάνε καλά -και θα πάνε ακόμα καλύτερα- αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας για όλους.
Επίσης δεν φτάνει απλά να πάνε κάποιοι καλά. Χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες εταιρείες στην Ελλάδα να πάνε καλά για να αλλάξει η κατάσταση. Όπως ένας κούκος -που λέει το ρητό- δεν φέρνει την άνοιξη, έτσι μερικές εταιρείες που πάνε καλά δεν φτάνουν για να δούμε ανάπτυξη, αύξηση του εισοδήματος και μείωση της ανεργίας.

Από τότε που θυμάμαι όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα αξιοποιήσουν το παλιό αεροδρόμιο. Ξαφνικά οι του Κατάρ βαρέθηκαν να μας περιμένουν και αποφάσισαν να πάψουν την προσπάθεια. Πόσες και πόσες ξένες επενδύσεις έχουμε ακούσει ότι θα υλοποιηθούν τόσα χρόνια; Προσωπικά έχω χάσει το μέτρημα. Και πόσες από αυτές υλοποιήθηκαν; Αν δεν κάνω λάθος, καμία.

Ξεχάστε όμως τους ξένους, διότι ποσώς με ενδιαφέρουν. Για τους Έλληνες επιχειρηματίες δεν νοιάζεται κανείς; Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξει λίγο το σύστημα και μπορεί να αλλάξει κατά πολύ η κατάσταση, αλλά κανείς δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις αλλαγές.

Ό,τι κάνει ή λέει η πολιτική ηγεσία (και ομιλώ για όλους, είτε είναι, είτε δεν είναι στην κυβέρνηση) περιστρέφεται γύρω από τους φόρους και το μεγάλο κράτος και ότι, αν δεν έκλεβε ο ιδιωτικός τομέας το κράτος όλα θα ήταν μια χαρά. Έλεος κύριοι!!!

Να το πω για άλλη μια φορά. Η κατάσταση στη χώρα μας θα αλλάξει, όταν αναιρεθούν οι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε εδώ. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει συμμάζεμα του διεφθαρμένου κράτους, μείωση του κράτους, απλοποίηση διαδικασιών (μεταξύ άλλων της φορολογικής νομοθεσίας και του δικαστικού συστήματος) και ένα ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα που θα νομοθετεί με γνώμονα το συμφέρον της αγοράς και της παραγωγής και όχι να νομοθετεί χωρίς να λαβαίνει καθόλου υπόψη του τι θέλει η αγορά και η παραγωγή.

Διότι μόνο με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, που θα επενδύσει με σκοπό το κέρδος, μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά. Και για να δημιουργηθούν προοπτικές για κέρδος όμως, θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Και όσο δεν αλλάζουν, δεν θα αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο.

Και προσωπικά δεν βλέπω καμία αλλαγή. Και δεν ομιλώ για το συμμάζεμα που γίνεται στο ασφαλιστικό. Είμαι ο πρώτος που έχω πει πως πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και να μειωθούν δραστικά οι πληρωμές των επικουρικών ταμείων, και χαίρομαι πραγματικά που η κυβέρνηση αυτή αποφάσισε να πράξει ως προς αυτό.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται παράλληλα αλλαγές στους θεσμούς για να γίνει η Ελλάδα πιο προσιτός επιχειρηματικός προορισμός. Κυρίως για εμάς και δευτερευόντως για τους ξένους.

Ναι μεν μπορεί να έχουμε δει πάτο διότι έχει πάψει η δραχμοφοβία, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σερνόμαστε στον πάτο για πολλά χρόνια ακόμα. Και αν δεν αλλάξουμε θεσμούς και μυαλά, αυτό ακριβώς θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αναιρεθούν οι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε εδώ, το καλύτερα θα το διαβάζουμε μόνο για άλλες χώρες και σε κανένα παραμύθι.

george.kesarios@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου