Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Φήμες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της ευθύνης Παπακωνσταντίνου

Η ΠΤΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Με την άφιξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και σενάρια σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που αν επιβεβαιωθούν θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο μας προέτρεψαν να διαβάσουμε προσεκτικά τη δήλωση Παπακωνσταντίνου μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Η δήλωση του αναλυτικά:


«Η σημερινή πρόταση παραπομπής μου σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από εμένα ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους τους τελευταίους 18 μήνες. Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι. Δεν έχω καμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατεξοχήν εμένα, καθώς πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω. Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

Η προσεκτικότερη ανάγνωση αναδεικνύει:

Πρώτον ότι ο ίδιος δεν αρνείται την αλλοίωση της λίστας αλλά όχι «από εμένα». Δηλαδή έγινε αλλοίωση, αλλά από ποιόν; Γνωρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα μιλήσει στη Βουλή;

Δεύτερον «δεν είχα κανένα κίνητρο να το κάνω», γνωρίζει ποιος είχε κίνητρο;

Τρίτον, μιλάει για σκευωρία και ότι δεν θα γίνει πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός. Ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάτι γνωρίζει και ότι θα μιλήσει.

Το δεύτερο πράγμα που μας επεσήμαναν οι συνομιλητές μας, ήταν η ενδεχόμενη  εμπλοκή της ΕΥΠ στην ανεύρεση της λίστας.

Τι έγινε τελικά; Μήπως η ΕΥΠ είχε βρει πρώτη τη λίστα και είχε ενημερώσει αρμοδίως; Τελικά είχαν δοθεί χρήματα από τα μυστικά κονδύλια για τη λίστα;

Στη συνέχεια μας προέτρεψαν να θυμηθούμε από πού ήρθε η λίστα στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου και ποια πολιτικά γεγονότα είχαμε στη συνέχεια. 
            
Οι Γάλλοι αποφάσισαν να δώσουν το αντίγραφο που αφορούσε την Ελλάδα, ώστε να αξιοποιηθεί όπως έκαναν οι άλλες χώρες της ΕΕ. Ήταν πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.  Στην αρχή δεν είχε διευκρινιστεί πως είχε φτάσει η λίστα στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ήρθε μέσω μυστικών υπηρεσιών. 
Σήμερα γνωρίζουμε από τις καταθέσεις ότι η λίστα δόθηκε θεσμικά στα χέρια του κ. Χαλαστάνη του πρέσβη μας στην Γαλλία.

Όμως, αυτή η λίστα κατέληξε “μυστηριωδώς”, στα χέρια του Παπακωνσταντίνου όχι μέσω διπλωματικής οδού, αλλά πως;
Πρέπει άμεσα να ελεγχθεί ο πρέσβης κ. Χαλαστάνης που περιέργως ακόμα δε έχει μιλήσει για την υπόθεση.

Υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή, καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει η λίστα έφτασε στα χέρια του τον Οκτώβριο του 2010,ήταν ο κ. Δημήτρης Δρούτσας. Στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο κ. Δρούτσας γίνεται Υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Χαλαστάνης δεν ενημέρωσε τον πολιτικό του προϊστάμενο, παραβίασε τη διαδικασία με δική απόφαση ή πήρε εντολή από άλλο ισχυρότερο πολιτικό πρόσωπο;   

Στη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό θρίλερ με την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά την 15η Ιουνίου του 2011 με πρόσχημα τη δημιουργία κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και υπό την πίεση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου εν μέσω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.
 
Εκείνη την ημέρα οι υπουργοί έπεφταν από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό, αδυνατώντας να παρακολουθήσουν και να εξηγήσουν τις εξελίξεις..

Ήταν ενδεικτική η φράση κορυφαίου υπουργού έπειτα από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «είμαι στα χαμένα, τι νόημα είχε αυτό που έγινε;».

Τι είχε γίνει;

Την Τρίτη το βράδυ σε σύσκεψη στο Καστρί αποφασίστηκε να προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου  σε ανασχηματισμό άμεσα προκειμένου να αντιστραφεί το κακό κλίμα για την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής το πληροφορήθηκαν και άλλοι υπουργοί, στη συνέχεια, όμως, έπεσαν από τα σύννεφα όταν άκουσαν τα περί συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Παπανδρέου με τον Σαμαρά και αρκετό παρασκήνιο.

Όλοι ανέμεναν τις εξελίξεις, οι οποίες έπειτα από καθυστέρηση ωρών, πήραν ξανά μια νέα τροπή.
Μετά από ένα απίστευτο θρίλερ ακολούθησε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, κανείς δεν έμαθε τι συζητήθηκε.  

Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου στο διάγγελμα του έθεσε τέλος στην εκκρεμότητα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, και προανήγγειλε ανασχηματισμό.

Μετά τον ανασχηματισμό και την ολική επαναφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου σε θέση Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε το δαχτυλίδι στον αντίπαλο του.

Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Γιώργο Παπανδρέου να ρίξει λευκή πετσέτα; Είχε να κάνει με τη λίστα Λαγκάρντ;
Ο μέχρι πρότινος ισχυρός τσάρος Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκπαραθυρώθηκε αλλά δεν βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, μετακινήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Δημήτρης Δρούτσας «αντάλλαξε» τη θέση του ΥΠΕΞ με αυτήν του Ευρωβουλευτή που κατείχε ο Σταύρος Λαμπρινίδης.  
    
Ο Παπακωνσταντίνου που είχε σίγουρα εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ έφυγε από τη θέση του, όπως και ο Δημήτρης Δρούτσας που η συμμετοχή δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Τελικά τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην κίνηση του Ιουνίου;

Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση του για δημοψήφισμα και ουσιαστικά στην έξοδο του από την κυβέρνηση και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Ήταν μόνο οι αντιδράσεις του κόσμου;

Γνώριζε για το περιεχόμενο της λίστας λαγκάρντ και την εμπλοκή συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου;

Είχε ενημερωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την ΕΥΠ;

Τον είχε ενημερώσει ο Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή συγγενών του;  

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της λίστας εκείνη την εποχή; Είχε δει τη λίστα;
Είναι πολλά ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις και από αυτές θα κριθούν οι ευθύνες ή όχι όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο Λαγκάρντ που έχει πολλές προεκτάσεις.

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου