Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αλαβάνος: «Ακόμα και με κατάργηση του μνημονίου η Ελλάδα είναι καταδικασμένη» - Πετάει το «μπαλάκι» στον Αλέξη Τσίπρα

akoma-kai-me-katargisi-toy-mnimonioy-i-ellada-einai-katadikasmeni

ΤΟ  ΕΥΡΩ  ΠΟΛΟΣ  ΕΛΞΗΣ  ΤΩΝ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 

Υπέρ της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ τάχθηκε για ακόμα μια φορά, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ καθώς θεωρεί πως αυτό αποτελεί μονόδρομο εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο
Με αυτόν τον τρόπο πετάει το «μπαλάκι» στον Αλέξη Τσίπρα που υπόσχεται καταγγελία του μνημονίου με παραμονή στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι: 
« Μια πολιτική, που λέει ότι μπορώ να καταργήσω τους όρους της τρόικα, παραμένοντας στην ευρωζώνη, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δυνατό να προωθηθεί… Τώρα είναι μια πραγματικότητα το μνημόνιο…Δεν πιστεύω, ότι κανένας έχει κακές προθέσεις…Και όσα χρωστάμε να μας τα έδιναν οι Ευρωπαίοι, πάλι η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου, ήταν καταδικασμένη να μείνει στην ύφεση, εάν δεν είχε τα εθνικά μέσα να κινηθεί η οικονομία…».

Σε ερώτηση αν  η διέξοδος έχει να κάνει με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: « Ναι, δεν αρκεί όμως αυτή… Ενώ χρειαζόμαστε ένα σχέδιο, δεν γίνεται τίποτα για το σχέδιο Β . Πιστεύω, ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη στην Ελλάδα.»

Οι συχνές παρεμβάσεις του Αλέκου Αλάβανου αναζωπυρώνουν τη συζήτηση περί του ενδεχομένου δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στα  αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκφραστούν όλες εκείνες οι συνιστώσες που είναι κατά του ευρώ και διατηρούν αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας φορέας που θα αποτελέσει την πολιτική συνέχεια του Μετώπου που ίδρυσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Του  Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, στο οποίο  πρωτοστατεί ο κ. Αλ. Αλαβάνος, υπερασπιζόμενος την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη  διεξήγαγε έρευνα στο πλαίσιο καμπάνιας  για την ανάγκη να προετοιμαστεί η Ελλάδα με ένα «Σχέδιο Β'».

Ομάδα επιστημόνων διενήργησε έρευνα, με δείγμα  540 μετανάστες, άντρες και γυναίκες, που προέρχονται από τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας. Στόχος να διερευνηθεί αν το ευρώ είναι κριτήριο για τους μετανάστες που καταφτάνουν με κάθε τρόπο στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: το 86% των μεταναστών τάσσεται  υπέρ του ευρώ στην Ελλάδα, το 10% υπέρ της δραχμής ενώ το 74% των μεταναστών επιθυμεί να πάει σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα εκδώσει εθνικό νόμισμα.

«Το σκληρό ευρώ είναι ένας από τους κύριους λόγους του μεγάλου ρεύματος προς τη χώρα μας», επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος  κατά την παρέμβασή του, στην ειδική ημερίδα, με τίτλο  «Ευρώ και μετανάστευση.  

Η ταυτότητα της έρευνας

Την έρευνα επιμελήθηκε , εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης, η Ομάδα Τεκμηρίωσης του Σχεδίου Β' . Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν με τον πιο απλό τρόπο που ήταν δυνατό. Υπήρχαν τρεις ερωτήσεις με προκαθορισμένες εναλλακτικές δύο ή τρεις απαντήσεις και την επιλογή «Δεν Γνωρίζω/ Δεν Απαντώ».

Το δείγμα αφορά σε 540 μετανάστες, άντρες και γυναίκες. Προέρχονται από τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, ιδιαίτερα από τις συνοικίες του Δήμου Αθήνας με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: Το ευρώ ως νόμισμα της Ελλάδας έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας να την επιλέξετε ως χώρας διαμονής; (540 απαντήσεις)
Ναι: 69% (374)
Όχι: 28% (148)
ΔΓ/ΔΑ: 3% (18)  

Οι απαντήσεις, κατά ομάδα προέλευσης, ήταν:

Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία:

Ναι: 90%
Όχι: 4%
ΔΓ/ΔΑ: 6%  
Αφρική:
Ναι: 89%
Όχι: 9%
ΔΓ/ΔΑ: 2%  

Υπόλοιπη Ασία (Αφγανιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη), Αραβικές χώρες (Ιράκ, Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος):

Ναι: 56%
Όχι: 44%
ΔΓ/ΔΑ: 0%

Αλβανία:
Ναι: 24%
Όχι: 74%
ΔΓ/ΔΑ: 2%

Υπόλοιπη Ευρώπη (Πολωνία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία):
Ναι: 41%
Όχι: 57%
ΔΓ/ΔΑ: 2%

Ερώτηση 2η: Θεωρείτε ότι για σας είναι καλύτερο η Ελλάδα να έχει ως νόμισμα (540 απαντήσεις):
Το Ευρώ: 86% (464)
Τη Δραχμή: 10% (55)
ΔΓ/ΔΑ: 4% (21)

Οι απαντήσεις, κατά ομάδα προέλευσης, ήταν:

Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία:
Το Ευρώ: 94%
Τη Δραχμή: 1%
ΔΓ/ΔΑ: 5%

Αφρική:
Το Ευρώ: 92%
Τη Δραχμή: 6%
ΔΓ/ΔΑ: 2%

Υπόλοιπη Ασία, Αραβικές χώρες:
Το Ευρώ: 85%
Τη Δραχμή: 12%
ΔΓ/ΔΑ: 3%

Αλβανία:
Το Ευρώ: 71%
Τη Δραχμή: 23%
ΔΓ/ΔΑ: 6%

Υπόλοιπη Ευρώπη:
Το Ευρώ: 70%
Τη Δραχμή: 28%
ΔΓ/ΔΑ: 2%

Ερώτηση 3η: Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και εκδώσει δικό της εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, επιθυμείτε (540 απαντήσεις):

Να πάτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης που έχει το ευρώ: 74% (401)
Να μείνετε στην Ελλάδα  με την δραχμή: 11% (57)
Να επιστρέψετε στην πατρίδας σας: 14% (75)
ΔΓ/ΔΑ: 1% (7)

Κατά ομάδα προέλευσης:

Πακισταν, Μπαγκλαντες, Ινδία
Πακισταν, Μπαγκλαντες, Ινδία:
Χώρα ευρώ: 83%
Ελλάδα με δραχμή: 3%
Επιστροφή: 12%
ΔΓ/ΔΑ: 2%

Αφρική:

Χώρα ευρώ: 85%
Ελλάδα με δραχμή: 6%
Επιστροφή: 9%
ΔΓ/ΔΑ: 0

Υπόλοιπη Ασία, Αραβικές Χώρες:
Χώρα ευρώ: 73%
Ελλάδα με δραχμή: 12%
Επιστροφή: 12%
ΔΓ/ΔΑ: 3%

Αλβανία:
Χώρα ευρώ: 59%
Ελλάδα με δραχμή: 18%
Επιστροφή: 22%
ΔΓ/ΔΑ: 1%

Υπόλοιπη Ευρώπη:
Χώρα ευρώ: 48%
Ελλάδα με δραχμή: 35%
Επιστροφή: 17%
ΔΓ/ΔΑ: 0%

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου