Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΥΡΑ Χριστούγεννα για το λόμπυ της δραχμής

[Κρίμα που τους χαλάσαν το πάρτι που ετοίμαζαν για τη χρεοκοπία την οποία ποθούσαν... για να μας φορτώσουν Τσίπρα και Καμμένο....]
Ευκαιρία για να αποκατασταθεί το κλίμα στην οικονομία και ανάσα στην αγορά εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα αποτελέσει η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως τον Μάρτιο...

Η συμβολή της ευρωζώνης ανέρχεται σε 49,1 δισ. ευρώ και του ΔΝΤ σε 3,4 δισ. ευρώ.

Το δάνειο από την ευρωζώνη θα καταβληθεί τμηματικά, με τα 34,4 δισ. ευρώ να εκταμιεύονται τη Δευτέρα και μοιράζονται ως εξής:

-16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,


-7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού και εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες


-11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς των ομολόγων.


Τα υπόλοιπα 14,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2013, με τα πρώτα 7,2 δισ. ευρώ να εκταμιεύονται τον Ιανουάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 7,6 σε τρεις δόσεις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων εκ των οποίων: 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η εκταμίευση θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με πολύ σκληρούς όρους, καθώς και ασφυκτικό έλεγχο, αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που έχει ήδη υπογράψει η χώρα με το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπονται έλεγχοι και αναφορές ακόμη και σε ημερήσια βάση.

Στο κείμενο προβλέπεται ακόμη ότι για να εκταμιεύεται κάθε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης να συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης».
 
Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης θα παραδίδεται από το νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών στο «επιτηρητή» της δόσης, το EFSF. Η Ελλάδα θα υποχρεούται μάλιστα να ενημερώνει το EFSF εάν ανάμεσα στην ημερομηνία κατάθεσης του πιστοποιητικού και της αίτησης, έχει αλλάξει κάτι που θα καθιστούσε ανακριβές το πιστοποιητικό, ενώ για να αποφανθεί το EFSF, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις από τις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton, για το κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης.

Παράλληλα, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρεί στην τιτλοποίηση μέρους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για να αποπληρώνει τα δάνεια που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα επαναγορών. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει «ομόλογα τιτλοποίησης» στα οποία θα περιλαμβάνονται τα επιπλέον των στόχων έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα ομόλογα αυτά θα μπορούν να δίνονται στο EFSF ώστε να αποπληρώνεται το δάνειο των 11,3 δισ ευρώ που δόθηκε για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το EFSF διατηρεί από την πλευρά του το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτά αυτά τα ομόλογα.

Στην σύμβαση προβλέπεται ακόμη ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά η Ελλάδα θα καταβάλει επιπλέον τόκους 2% στο EFSF για τα δάνεια ύψους 11,3 δισ ευρώ που παρασχέθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επαναγορών.

Οι προβλέψεις αυτές αποτελούν μια έμμεση μορφή πίεσης προς την Ελλάδα, τόσο για την πιστή εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όσο και για την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή του δανείου για τις επαναγορές ομολόγων.

Στη σύμβαση διευκρινίζεται ακόμη ότι το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετια θα ισχύει όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα την μη αποπληρωμή των τόκων.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ
ysterografa.gr
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου