Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Διετή επιμήκυνση εισηγείται το Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος

Αν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τότε, σύμφωνα με το Eurogroup η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει μέτρα 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά
(Φωτογραφία:  Associated Press )
Παράταση Μνημονίου έως το 2016
Αν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τότε, σύμφωνα με το Eurogroup η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει μέτρα 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά  
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης...
Στο προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του το περασμένο Σάββατο.

 
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη απ' ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Μείωση επιτοκίων στα δάνεια


Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της, όπως δήλωσε σήμερα μια πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.


«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία προχωρά», δήλωσε αυτή η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.


«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα.


«Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε η πηγή.


Η έκθεση της τρόικας


Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιωδώς θετική» την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.


Σύμφωνα όμως με τη Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.


«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η τελική έκθεση της τρόικας δεν έχει διατεθεί ακόμη, παρά μόνον ορισμένα μέρη, τα οποία θα ενσωματωθούν εν τέλει στην τελική εκδοχή», σημείωσε.


«Θα πρέπει να τα εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε και είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένεται σήμερα η απόφαση από το Eurogroup για τη δόση.


Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή πηγή.


Σύμφωνα με αυτήν, είναι επίσης πιθανό η τελική έκθεση της τρόικας να μην είναι διαθέσιμη σήμερα το βράδυ, καθώς «εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση κάποια τελευταία σημεία».


Μοσκοβίσί: Βούληση για πολιτική συμφωνία


Τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσχοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.

«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσχοβισί. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες».
 Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.
 «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
Φινλανδία: Αποφάσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, εισερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά».


Η Φινλανδή υπουργός τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν.


Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.
 
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου